Politik

Thorning trækker sig fra topjob efter kritik

Helle Thorning-Schmidt fik nyt job 29. januar.

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) trækker sig fra sit topjob som medformand i et FN-panel, der blev dannet for at slå hårdt ned på skatteunddragelse.

Hun er bange for, at historierne om hendes forbindelse til skattely vil overskygge arbejdet. Det oplyser hun i en mail til Ritzau.

Her afviser hun også at have snydt i skat.

- Jeg har i dag valgt at træde tilbage. Panelet er særdeles vigtigt, og jeg ønsker ikke, at det arbejde bliver forstyrret på nogen måde, skriver hun.

Pres gennem flere dage

Ekstra Bladet har igennem de seneste dage skrevet flere historier, hvor avisen har afdækket, at Helle Thorning-Schmidt har nære forbindelser til en kontroversiel erhvervs-boss, der har været med til at føre 1,2 milliarder kroner ud af Danmark. En stor del af det svimlende beløb havnede i Jersey, der er kendt som et skattely.

Ekstra Bladet har også beskrevet, at den tidligere statsminister ejer andele i et selskab med direkte forbindelse til Jersey.

Derudover sidder hun i to bestyrelser med direkte forbindelse til skattely.

- Begge virksomheder betaler skat, hvor de er skattemæssigt hjemmehørende. Safelane Global Holdings betaler skat i Storbritannien, og Carsøe betaler skat i Danmark. Bestyrelsesmedlemmerne betaler også skat, hvor de er skattemæssigt hjemmehørende, skriver Thorning-Schmidt i mailen til Ritzau.

Det er kun få dage siden, at Helle Thorning-Schmidt kunne fortælle, at hun var blevet medformand i et FN-panel, der skal bekæmpe skatteunddragelse.

Det var formanden for FN's Generalforsamling og formanden for FN's Økonomiske og Sociale Råd, der havde spurgt, om Helle Thorning-Schmidt ville være medformand i det nyoprettede panel.

I forbindelse med Helle Thorning-Schmidts nu tidligere job udtrykte udenrigsminister Jeppe Kofod (S) stolthed over, at Thorning var blevet udpeget til posten.

- Jeg er meget stolt over, at FN rækker ud efter dansk lederskab, når der skal findes løsninger på store globale problemstillinger som den grønne omstilling og kampen mod skatteunddragelse og skattely, lød det fra udenrigsministeren i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.