Enige politikere om danske børn i Syrien: – De skal ikke hertil
Enhedslisten har på baggrund af TV 2s dækning stillet tre spørgsmål til udenrigsministeren.
Det er ikke Danmarks ansvar at hente to børn af en etnisk dansk kvinde hjem til Danmark.
Sådan lyder det fredag fra en række borgerlige partier, som TV 2 har talt med.
– Vores klare opfordring til regeringen er, at de her børn skal have hjælp lokalt og ikke i Danmark. For kommer børnene til Danmark, kommer forældrene også. Og det vil vi ikke acceptere, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup.
Ordføreren understreger, at børnene godt kan få hjælp. Men de har gentagne gange appelleret til, at Danmark ikke tager imod syrienkrigere, da de i deres øjne er ”landsforrædere”.
TV 2 kunne torsdag fortælle, at de to børn på henholdsvis tre og fire år sammen med deres mor – en etnisk dansk 30-årig kvinde – har befundet sig i den kurdisk-kontrollerede al-Roj-lejr i det nordøstlige Syrien i mere end to år.
Minister vil ikke kommentere
Børnenes tilstand vurderes af Udenrigsministeriet at være så kritisk, at de risikerer at få alvorlige mén, da de ikke kan få den rette og nødvendige behandling i lejren.
Vurderingen er bare to måneder gammel og derfor kræver kvinden og børnenes advokat Knud Foldschack, at regeringen henter dem hjem til Danmark.
Men det er endnu ikke sket. Ifølge TV 2s oplysninger drejer det sig blandt andet om, at Udenrigsministeriet ønsker, at en lokal psykolog skal vurdere deres tilstand.
Udenrigsministeriet oplyser til TV 2, at ministeren og ministeriet ikke kommenterer på enkeltsager.
Og de bør ikke komme til Danmark, siger Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund:
– Den kvindelige IS-terrorist rejste frivilligt ud for at tilslutte sig Kalifatet. Hun fik sine børn med en anden IS-terrorist. Kvinden har vendt Danmark ryggen, og hun må tage ansvar for sit eget og sine børns liv. Det er hendes børn, og hun har ikke noget at gøre i Danmark, og det har hendes børn så heller ikke, siger hun.
Venstres udlændingeordfører Mads Fuglede oplyser til TV 2, at han ikke ønsker at udtale sig om enkeltsager.
K: Bør vurderes fra gang til gang
Udenrigsordfører Naser Khader fra de konservative kender heller ikke til den specifikke sag – udover, hvad TV 2 har kunnet fortælle.
Men ifølge partiet kan man lave specifikke regler for forældre, men ikke børn:
– Som udgangspunkt vil vi ikke hjælpe forældre, der har støttet Islamisk Stat. Men i forhold til børn, der er danske statsborgere, og som befinder sig usikre steder, skal vi vurdere hver enkelt sag, siger han.
Han understreger, at Danmark ikke skal hjælpe moren. Men han stoler på, at Udenrigsministeriet gør deres arbejde:
– Det er dem, der skal træffe en beslutning. Der må være en grund til, at de er tilbageholdende. Det kan være praktiske forhindringer, siger Naser Khader.
Det kurdiske selvstyre har gentagne gange oplyst, at det ikke accepterer adskillelse af mødre og deres mindreårige børn.
Hos regeringens støtteparti Enhedslisten kalder retsordfører Rosa Lund det ”dybt katastrofalt”, at børnene endnu ikke er hentet til Danmark.
– Det virker, som om den danske regering prøver at trække tingene i langdrag. Det, synes jeg, er fuldstændig uacceptabelt, siger hun.
Enhedslisten har på baggrund af TV 2s dækning stillet tre spørgsmål til udenrigsminister Jeppe Kofod (S), hvor de blandt andet beder ham redegøre overfor Udenrigsudvalget, hvad ministeriets vurderinger og beslutninger bunder i.
Vokset op i en forstad til København
Den 30-årige etnisk danske kvinde, hendes børn og hendes mor optræder anonymt af hensyn til deres sikkerhed. TV 2 er bekendt med deres identitet.
Moren er vokset op i en forstad til København, men rejste i sommeren 2014 fra Danmark til Syrien, hvor hun endte med at bo i terrororganisationen Islamisk Stats selvudnævnte kalifat.
Under sit ophold i Syrien blev kvinden gift med en udenlandsk mand, hvis skæbne i dag er ukendt. Kvinden fik i Syrien to børn.
I 2017 forsøgte kvinden sammen med sine to små børn at flygte fra Islamisk Stat, men blev taget til fange af kurdiske styrker, fængslet og senere placeret i al-Roj-lejren.
Kvindens mor, børnenes mormor, har flere gange forsøgt at få børnene hjem til Danmark.