Enhedslisten: - Det er bare at lave et stykke stof i Forsvarets farve

Radikale Venstre og Enhedslisten foreslår at designe et tørklæde til muslimer i Forsvaret. Niks, siger regeringen og blå partier.

I Sverige, Norge og USA må kvinder gerne bære tørklæde i forsvaret, og det bør kvinder også kunne i Det danske Forsvar.

Sådan lyder det fra regeringens støttepartier Enhedslisten og Radikale Venstre. Partierne foreslår, at der designes et tørklæde, der passer til uniformen.

- Der bør designes et specialtørklæde, så unge, danske kvinder med anden etnisk baggrundend dansk kan deltage i Forsvaret. Det er meget, meget positivt, at unge kvinder med anden etnisk baggrund gerne vil bidrage til fædrelandet, og vi mangler unge i Forsvaret, siger radikales forsvarsordfører, Martin Lidegaard.

Reaktionerne kommer, efter det er kommet frem, at en 19-årig kvinde måtte forlade Hærens Basisuddannelse efter kun fire dage, fordi hijab ikke er tilladt i Forsvaret.

Forsvarsordfører (RV), Martin Lidegaard, mener, at Danmark godt kan designe et tørklæde til kvinderne i forsvaret, når andre lande også kan.

Lav et stykke stof

Enhedslisten er også med på, at der designes et tørklæde til uniformen i Forsvaret. Partierne påpeger, at det skal laves på en måde, så det sikkerhedsmæssigt og farvemæssigt passer ind.

- Det er utroligt, at Føtex kan finde ud af at lave en hijab til deres uniform, og at Forsvaret ikke kan. Det er et problem, der bør kunne løses. Det er enten bare at ændre reglerne eller lave et stykke stof i Forsvarets farver. Så er det relativt nemt løst, siger Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm.

Modstandere af tørklæde i Forsvaret siger, at den samlede styrke skal se ens ud, og at religion ikke skal spille nogen rolle, så der er fuldstændig neutralitet. Hvordan vil du sikre ensartethed i Forsvaret?

- Det svenske forsvar har gjort det. Forsvaret kan jo gĂĄ ind og designe noget, der passer ind i uniformen, siger Eva Flyvholm.

Minister afviser tørklæde

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har ikke planer om at ændre reglerne for uniformering og tillade tørklæde i Forsvaret.

- Vi har nogle uniformsbestemmelser, der betyder, at alle er ens klædt. Det handler ikke mindst om vores soldaters sikkerhed. Vi har meget klare regler for, at man ikke skal have religiøse symboler på, der sender signaler til fjenden, når vi er ude, siger Trine Bramsen.

Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti mener heller ikke, at der skal tillades tørklæde i Forsvaret.

- Inden for Forsvaret har man én opgave, og det er at passe godt på danskerne. Hvis man frembringer forskellige politiske signaler – for eksempel bærer tørklæde eller hijab – så har vi et problem. Så kommer Forsvaret til at stå for noget andet end nogen, der gerne vil bevare Danmark, og det går ikke, siger forsvarsordfører Peter Skaarup.

DF: Tørklæde skaber tvivl

Peter Skaarup, kan man ikke forsvare Danmark, selv om man har hijab pĂĄ?

- Det kan godt være, at man kan det, men der kan være mennesker, der kan komme i tvivl, om man kan det. Derfor er signalet helt klart fra Dansk Folkeparti: Nej tak til tørklæde og anden form for hovedbeklædning i Forsvaret. Man skal med sin deltagelse i Forsvaret signalere, at man vil passe på Danmark, og det gør man ikke nødvendigvis, hvis man bærer tørklæde, siger Peter Skaarup.

Hvorfor skulle folk komme i tvivl om, om man kan forsvare Danmark, fordi man har hijab pĂĄ?

- Man kan jo signalere en eller anden form for religiøs eller politisk stillingtagen med de her ting og sager, som man jo gør med det her kvindeundertrykkende symbol. Vi skal være påpasselige med, at dem, vi betragter som repræsentanter for det officielle Danmark, ikke lige pludselig fremstår, som om de kæmper for noget helt andet – sharia, islamisme, eller hvad det nu kan være.

I andre NATO-lande er det tilladt at bære religiøse symboler. Hvis man kan i andre lande, hvorfor kan man så ikke i Danmark?

- Det er jo så deres sag. Hvis de mener, at det er i orden, så kan de mene det. Men det ændrer bare ikke ved, at nu lever vi i Danmark, siger Peter Skaarup.

**

Perspektiv

En ung kvinde måtte stoppe i det danske forsvar, fordi det ikke er tilladt at bære hijab.
En ung kvinde måtte stoppe i det danske forsvar, fordi det ikke er tilladt at bære hijab. Foto: TV 2

Hijab i forsvaret i Sverige og Norge

Danmark er det eneste land i Skandinavien, der forbyder tørklæde i Forsvaret.

I Sverige og Norge er det tilladt at bære eksempelvis muslimsk tørklæde, jødisk kippa eller sikhernes turban.

I begge lande kommer hensynet til sikkerhed dog før alt andet. Det betyder, at man skal skifte tørklæde ud med hjelm, hvis man er i kamp.

I Sverige skal det muslimske tørklæde farveafstemmes med uniformen, og ved statsceremonier prioriteres ensartethed over retten til at bære tørklæde.

***