Ny politisk ordfører var ikke på Fock-holdet: - Jeg er glad for, jeg pegede på Rasmus

Den nye politiske ordfører Torsten Gejl skal være det daglige ansigt på et parti, hvori der den seneste tid har været stor splittelse.

Efter flere dramatiske dage har Alternativets folketingsgruppe på et møde tirsdag middag valgt sin nye politiske ordfører.

Det bliver 56-årige Torsten Gejl, der skal tage over for Rasmus Nordqvist, som mandag valgte at trække sig efter at have tabt weekendens kampvalg til Josephine Fock om at blive partiets nye leder.

I den netop overståede valgkamp i partiet støttede Torsten Gejl Rasmus Nordqvist som ny leder. Nu skal han i stedet arbejde tæt sammen med Josephine Fock, men det ser han ikke noget problem i.

- Jeg er glad for, jeg pegede på Rasmus Nordqvist, for jeg synes, han er dygtig. Men medlemmerne har givet Josephine Fock et kanon mandat, og hun er sindssygt kvalificeret til det her. Så jeg glæder mig enormt meget til at samarbejde med hende, siger Torsten Gejl.

Torsten Gejl har siddet i Folketinget siden 2015 og har indtil nu været blandt andet beskæftigelses- og socialordfører for Alternativet. Som politisk ordfører skal han nu til at tegne partiets profil udadtil og være aktiv i medierne for at kommentere aktuelle sager.

Men opgaven som ny politisk ordfører bliver langtfra let for Torsten Gejl. Meget tyder nemlig på, at der er stor splittelse i partiet.

Modstand mod Fock i folketingsgruppen

Alternativets medlemmer valgte lørdag Josephine Fock som Uffe Elbæks arvtager, men ifølge TV 2s oplysninger er der langt ind i partiets folketingsgruppe modstand mod den nye leder, der blandt andet ønsker et tættere samarbejde med den socialdemokratiske regering.

En ”skuffet” Rasmus Nordqvist trak sig mandag som politisk ordfører, efter det ikke lykkedes ham at blive ny leder af Alternativet trods opbakning fra folketingsgruppen.

Han ønsker med egne ord at give Josephine Fock plads til at ”udfolde sit projekt”, men spørgsmålet er, hvor let hun får ved det.

Josephine Fock er ikke valgt til Folketinget og dermed ikke en del af Alternativets fem mand store folketingsgruppe, hvor langtfra alle er enige med hende.

Hun får et kontor på Christiansborg og har tænkt sig at deltage i politiske forhandlinger, men Josephine Fock kan ikke stemme i folketingssalen.

Hun erkendte efter gruppemødet tirsdag, at det ikke er optimalt, at folketingsgruppen har ønsket en anden leder.

- Det havde da været pragtfuldt, hvis hele folketingsgruppen havde peget på mig. Det siger sig selv. Men det er sådan noget personligt noget, og det kan jeg ikke bruge til så meget, siger Josephine Fock.

Uro i partiet

I resten af partiet er det heller ikke alle, der er lige begejstrede over, at Josephine Fock skal være ny leder.

Mandag morgen valgte Leila Stockmarr, der er tidligere politisk rådgiver i Alternativet, at trække sig som hovedbestyrelsesmedlem og talsperson. Hun vil give plads til en, der ”bedre kan se sig selv i det nye kapitel”.

Og i tirsdagens udgave af Berlingske giver Theresa Scavenius, der tabte til Josephine Fock i weekendens kampvalg, den nye leder en noget lunken opbakning.

Modsat Josephine Fock gik hun til valg på en mere kompromisløs stil og mere kant i forhold til regeringen, og over for Berlingske vil hun ikke svare på, om hun tror, at Josephine Fock er leder om et år.

- Det er meget vanskeligt at forudse, hvordan tingene udvikler sig og forandrer sig, siger Theresa Scavenius til avisen.

Fock: Vi er ikke uenige

Ifølge Josephine Fock venter der et genopretningsarbejde efter det dårlige folketingsvalg i juni og kampvalget i weekenden, men trods den tvivlsomme opbakning fra dele af partiet afviser hun, at der er politiske uoverensstemmelser i folketingsgruppen.

- Vi er enige om, at vi skal kunne sidde med ved forhandlinger og præge regeringen. Men vi er heller ikke uenige om, at vi ikke skal være halevedhæng til Socialdemokratiet. Vi skal have vores egen politik og være den grønne vagthund.

Foruden valget af Torsten Gejl som ny politisk ordfører er Susanne Zimmer ny gruppeforperson.

Den daglige politiske ledelse udgøres af Josephine Fock, Torsten Gejl og Sikandar Siddique. De hidtidige frontfigurer Uffe Elbæk og Rasmus Nordqvist er ikke længere med i ledelsen.