Politik

Rasmus Nordqvist stopper som politisk ordfører

Rasmus Nordqvist trækker sig, efter han i weekenden tabte valget om lederposten i Alternativet til Josephine Fock.

Rasmus Nordqvist stopper som politisk ordfører i Alternativet. Det skriver han i en opdatering på Facebook.

Den afgående ordførers beslutning kommer oven på lørdagens nederlag til Josephine Fock i kampen om at blive politisk leder i Alternativet.

Han mener, det er naturligt at trække sig efter nederlaget, da medlemmerne har besluttet at stemme i en anden retning.

Rasmus Nordqvist afviser, at beslutningen drejer sig om, at han ikke kan arbejde sammen med Josephine Fock.

- Det er vigtigere, at Josephine får tid til at udfolde sit projekt. Jeg synes, det er naturligt, når man ikke bliver valgt, at man så giver sin plads videre, så hun kan definere sit projekt, siger Rasmus Nordqvist til TV 2.

Han slår fast, at han ikke er på vej ud af politik, og at han fortsætter i Alternativets folketingsgruppe, hvor han blandt andet er klima- og udenrigsordfører.

- Jeg brænder for det, jeg laver, og jeg var med til at stifte partiet. Det ændrer det her overhovedet ikke på. Der er brug for, vi er der, og at vi kommer med radikale svar på de udfordringer, vi står over for, fortæller Rasmus Nordqvist.

Nordqvist tabte lederposten til Josephine Fock

Josephine Fock sejrede klart i weekendens kampvalg om at blive Alternativets nye leder, og Rasmus Nordqvist, der var med til at stifte partiet sammen med hende og Uffe Elbæk, var ikke engang i nærheden af at vinde.

Den nye leder tager over efter partistifter Uffe Elbæk, der i 2019 gik til folketingsvalg på selv at blive statsminister. Ved den lejlighed dannede Alternativet sin egen "grønne blok" i dansk politik, og selvom Josephine Fock vil holde fast i den, lægger hun op til et øget samarbejde med regeringen.

TV 2 har uden held forsøgt at få en kommentar fra hende til Rasmus Nordqvists beslutning. Til Ritzau siger hun:

- Det har jeg meget stor forståelse for og også meget stor respekt for. Jeg kan godt forstå, at Rasmus er rigtig skuffet og har brug for at sunde sig. Det er helt naturligt. Jeg tror, at jeg havde gjort det samme

Talsperson i partiet trækker sig også

Rasmus Nordqvists beslutning om at trække sig er ikke den eneste opsigtsvækkende handling i kølvandet på weekendens kampvalg i Alternativet.

Mandag morgen fortalte partiets tidligere politiske rådgiver Leila Stockmarr, at hun trækker sig fra hovedbestyrelsen i Alternativet, som hun hidtil har været talsmand for.

- Jeg vil give pladsen til en, som bedre kan se sig i det nye kapitel. Jeg er stadig glødende Å-medlem og tror helt og holdent på behovet for et alternativ i dansk politik, skriver Leila Stockmarr på Twitter.

Udefra set kunne det måske ligne lidt opløsningstendenser i Alternativet, men Rasmus Nordqvist afviser, at det er tendens til nedsmeltning og kalder det "helt naturligt", at der sker ændringer, når der kommer en ny ledelse.

Partiet skal nu finde en ny politisk ordfører, men ifølge Rasmus Nordqvist kan det ikke blive Josephine Fock, da hun ikke er folketingsmedlem.

- Rollen som politisk ordfører for folketingsgruppen skal varetages i Folketinget og kan ikke varetages af en, som ikke sidder i Folketinget, siger han.

Den holdning deler Josephine Fock også.

Alternativet har fem folketingsmedlemmer. Foruden Uffe Elbæk og Rasmus Nordqvist er det Torsten Gejl, Sikandar Siddique og Susanne Zimmer.

Folketingsgruppen mødes tirsdag, og her ventes den at diskutere, hvem der skal være ny politisk ordfører.