Politik

I dag vælger Alternativet ny leder - hvem er favorit?

Seks kandidater ønsker at afløse Uffe Elbæk som leder af Alternativet. Der er udsigt til kampvalg.

Artiklen er rettet: Der er foretaget rettelser i tre citater, der burde have været foretaget inden udgivelse.

For første gang nogensinde skal Alternativets medlemmer selv vælge deres leder.

Det sker, lørdag eftermiddag når partiet er samlet til ekstraordinært landsmøde i Amager Bio i København.

Listen af kandidater, der ønsker at tage over efter partistifter Uffe Elbæk, er lang. Den tæller seks styk, og den rummer alt fra en tidligere partistifter til en socialpædagog og en rebelsk klimaforsker.

Hvem der er favorit, kan være svært at blive klog på.

Derfor har TV 2 allieret sig med journalist og forfatter Morten Reimar, som netop har udgivet reportagebogen 'Uffe mod magten'.

Gennem ti måneder har han været fluen på væggen i Alternativet, og på den baggrund giver han her sin vurdering af de seks, der ønsker at blive Alternativets nye politiske leder.

Rasmus Nordqvist, politisk ordfører på Christiansborg

Tilhører inderkredsen i Alternativet og har helt fra begyndelsen været med til at forme Alternativets politik. Som formand vil han søge et stærkere samarbejde med regeringen og partierne i rød blok og samtidig sætte yderligere fokus på Alternativets grønne politik.

Styrker: - Der er en stor respekt om Rasmus Nordqvist. Ingen er i tvivl om, at han er dygtig. Han er den retning, man skal gå, hvis man vil have en mellemting mellem det enormt idealistiske og det mere pragmatiske.

- Han står for en videreudvikling af Uffe Elbæks projekt, og de, der er tilhængere af det, ser ham som kronprinsen, der nu er klar til at blive kronet.

Svagheder: - Han har været med, før Alternativet eksisterede, og selvom han ikke er Uffe Elbæk, så hænger de to alligevel uløseligt sammen. Så hvis medlemmerne vil have fornyelse i Alternativet, er det ikke ham, der får stemmerne.

- Som del af inderkredsen på Christiansborg og den daglige ledelse, har han del i skylden for det dårlige valg, Alternativet fik i sommer, og det vil i givet fald koste ham noget opbakning.

Chancer: - Det ville undre mig, hvis han ikke blev nummer et eller to i afstemningen.

Theresa Scavenius, klimaforsker og folketingskandidat

Bliver betragtet som en hardliner i klimapolitikken. Hun er lektor ved Aalborg Universitet, forsker i klimapolitik og ser gerne, at Alternativet får en mere kritisk tilgang til den siddende regerings politik under hendes ledelse.

Styrker: - Theresa Scavenius er karismatisk. Når jeg har mødt hende, er jeg blevet overvældet, og jeg ved, at der er mange, der har haft det på samme måde. Hun er ung, smart og dygtig.

- Som profil afspejler hun i højere grad end de andre kandidater Alternativets kernevælgere: Kvinder under 40, der bor i storbyen og har en videregående uddannelse.

Svagheder: - Hun er politisk utrænet. Hun kommer fra en forskerverden, og jeg har oplevet, at når hun bliver spurgt ind til noget, hun ikke er ekspert i, så har hun svært ved at mene noget om det, fordi hun ikke føler, hun har viden nok til at svare på det. Det er noget, hun arbejder med.

- Samtidig kan hun med sin fremtoning og sin stil på nogle virke arrogant og uempatisk. Da en gruppe partifæller kritiserede hende for netop det i et åbent brev, reagerede hun ved at poste en kattevideo, og det var noget, der delte vandene.

- Hun er måske stærkere i valgkampssituationer udadtil end indadtil.

Chancer: - Hun er en kæmpe joker. Man bliver imponeret af hende, når man møder hende, men hvis der er flere, der blive ”skræmt” af hende, kan det koste hende.

Josephine Fock, medstifter af partiet og uddannet jurist

Stod side om side med Uffe Elbæk, da Alternativet første gang blev præsenteret for offentligheden. Siden opstod der uenigheder mellem de to, og i 2017 gik Fock ud af partiets ledelse efter uoverensstemmelser. Året efter forlod hun Folketinget, men nu vil hun tilbage. Bliver hun valgt, vil hun i højere grad involvere baglandet og samtidig knytte partiet tættere til regeringen.

Styrker: - Josephine Fock er bredt anerkendt som en, der har styr på tingene. Hun har bevist, at hun er en benhård forhandler, og det kan blive godt for Alternativet. Når man sidder i en så vanskelig position som Alternativet, er der brug for en, der kan spille de fem mandater rigtigt.

- Hun vil minde mange om de gode gamle dage. Dengang det var sjovt, og man blæste ind i Folketinget med ni mandater.

Svagheder: - Hun er ikke superkarismatisk, og spørgsmålet er, om positionen som politisk leder er den rigtige for hende. Sammen havde hun og Uffe Elbæk hele pakken. Uffe kunne charmere og fascinere, mens Josephine var garanten for, at der var styr på tingene. Men uden Uffe er hun måske ikke stærk nok.

- Samtidig er der er en del af dem, som jeg taler med, der spørger sig selv, om hun kunne finde på at forlade Alternativet igen, når det bliver svært.

Chancer: - Jeg vurderer hendes chancer som ret gode. Hun er en af de tre favoritter.

Sascha Faxe, folketingskandidat

Er tidligere politikudviklingschef i Alternativet og stillede ved valget i sommer op til Folketinget. Dog uden at blive valgt. I dag er hun udviklingsmedarbejder i kulturhuset INSP i Roskilde. Som leder af Alternativet vil hun blandt andet gøre op med den materialistiske tankegang, der i dag styrer samfundet.

Styrker: - Hun har været politisk udviklingschef og derfor bindeled mellem Christiansborg og baglandet. Hun er den eneste, der i sin valgvideo taler om noget radikalt andet. Hun taler om kollektiv ledelse, og det tror jeg, nogen vil finde interessant.

Svagheder: - Hun har ikke den helt store gennemslagskraft. Men det kan også være en fordel, for man skal ikke underkende, at der er medlemmer af Alternativet, der alene i protest mod medierne og de kandidater, de har fremhævet, vil bruge deres stemme på en helt anden kandidat.

Chancer: - Jeg ser hende som en stærk firer.

Rasmus Foged, regionsrådsmedlem, Region Midtjylland

Var den første, der meldte sig som kandidat til formandsposten. Rasmus Foged sidder i regionsrådet i Midtjylland og er ellers til daglig funktionschef ved Retten i Aarhus. Som partileder ønsker han ikke at diktere en ny politisk linje, siger han, for linjen er allerede klar. Han vil i stedet sikre, at alle trækker i samme retning.

Styrker: - Rasmus Foged har siddet i regionsrådet og var derfor en af dem, der under sundhedsforhandlingerne i sin tid sendte et brev til ledelsen på Christiansborg om, at han og andre lokalpolitikere følte sig tromlet af folketingsgruppen. Det er noget, de, der synes, at for meget magt er koncentreret på Christiansborgs grønne gang, vil kunne lide.

Svagheder: - Han er ingen politisk superstjerne. Han er ikke særlig kendt og har heller ikke formået at blive det, siden han annoncerede sit kandidatur.

Chancer: - Dårlige.

Mira Issa Bloch, folketingskandidat

Har tidligere været stedfortræder i Folketinget og sidder i dag i byrådet i Skanderborg. Mira Issa Bloch er uddannet socialpædagog. Som politisk leder vil hun blandt andet kæmpe for strukturændringer i partiet, så der - med hendes egne ord - bliver kortere afstand mellem top og bund.

Styrker: - Hun er en outsider, der virkelig engagerer sig i partiet og lægger mange frivillige timer.

- Hun er ambitiøs og har tidligere vist, at hun er klar til at gå hårdt efter det, hun ville have. For eksempel forsøgte hun uden held at blive spidskandidat i Østjylland.

Svagheder: - Hun er ikke superkendt, og så har hun nogle steder i partiet et lidt negativt ry.

- I min bog er der blandt andet nogle, der mener, at hun har større ambitioner, end hendes evner rækker til.

Chancer: - Små.