Politik

Citat fra Rohde var dråben - det skete der i kulissen, da regeringen og DF fuppede de radikale

Vi rekonstruerer de dramatiske døgn, da regeringen indgik en ny boligaftale med Dansk Folkeparti, og de radikale blev kørt ud på et sidespor.

Fredag morgen modtog boligminister Kaare Dybvad (S) en munter sms.

  1. Jens Rohde

    - Hæ hæ. Jeg kan sgu ikke lade være med at grine. For jeg synes et eller andet sted, at det i sidste ende er ret godt af dig, som situationen stod.

Det var Radikale Venstres boligordfører, Jens Rohde, der sendte beskeden. Den er et meget godt billede på kulminationen af nogle af de mere dramatiske døgn i den nuværende regerings tid.

Torsdag aften landede regeringen pludselig en ny boligaftale sammen med Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF og Alternativet - uden de radikale.

Få timer forinden havde der været udsigt til, at Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og flere blå partier ville præsentere et udkast til en ny boligaftale udenom regeringen.

Hvordan endte Dansk Folkeparti med at indgå en aftale med regeringen i stedet? På baggrund af oplysninger fra flere kilder tæt på forløbet rekonstruerer TV 2, hvad der skete i kulissen.

Du har ikke flertal, minister

Lad os begynde onsdag morgen, da boligministeren indkalder til pressemøde klokken 10.30. Han fortæller, at forhandlingerne om en ny boligaftale er brudt sammen efter tre måneders forhandlinger.

Aftenen inden havde han siddet med de røde og blå partier om forhandlingsbordet i Transport- og Boligministeriet. De var efterhånden enige om det meste, men der var ét helt afgørende element for regeringen, som de ikke kunne blive enige om: Karensperioden, som ministeren kaldte "spekulantstoppet".

Karensperioden ville betyde, at der skal gå mindst syv år, fra en udlejer køber en ejendom, til udlejeren kan hæve huslejen. Formålet var at gøre det mindre attraktivt for udenlandske investorer som kapitalfonden Blackstone at opkøbe ejendomme, renovere dem og derefter hæve huslejen på bekostning af lejerne.

Men hverken Radikale Venstre eller Dansk Folkeparti ville være med til at indføre en karensperiode. I hvert fald ikke på det tidspunkt.

Sådan blev artiklen til

TV 2 har talt med en række kilder, der har deltaget i forhandlingerne eller været tæt på forhandlingsforløbet. På baggrund af oplysninger fra kilderne har vi rekonstrueret de seneste to-tre døgn.

Dansk Folkeparti sagde direkte til ministeren, at han ikke havde flertal for en karensperiode, og at den burde tages helt af brættet.

Der blev stilhed om forhandlingsbordet et øjeblik. Ministeren sagde, at de måtte tage en pause og udsætte forhandlingerne.

Da de røde og blå ordførere gik derfra, havde de en opfattelse af, at forhandlingerne ville fortsætte en af de følgende dage. De havde ikke regnet med, at ministeren ville gå ud næste morgen og melde forhandlingerne brudt sammen.

Ultimatum over for regeringen

Nogle timer efter ministeren har holdt pressemøde, tikker der en opsigtsvækkende pressemeddelelse ind på computerskærmene hos landets medier.

Regeringens støtteparti, Radikale Venstre, vil sammen med de blå partier, heriblandt Dansk Folkeparti, nu forhandle videre om en boligaftale udenom regeringen.

Partierne mødes onsdag eftermiddag klokken 16 og forhandler. De udarbejder et stykke papir, der i punktform opridser det, partierne er enige om, og som i grove træk ligner meget af det, som de også havde forhandlet med regeringen om. Karensperioden er dog pillet ud.

Blandt partierne er der - i hvert fald i bagklogskabens lys i dag - forskellige opfattelser af, om det stykke papir er en decideret aftaletekst mellem partierne, eller om det blot er et slags statuspapir, der skal bruges til at presse ministeren tilbage til forhandlingsbordet - eller en mellemting. I Dansk Folkeparti er der i dag en opfattelse af, at man ikke havde indgået nogen aftale med partierne.

Lyn-analyse

Kaare Dybvad har spillet højt spil og vundet, og Jens Rohde har spillet højt spil og tabt. På den måde er politik jo også et pokerspil.

Det kan godt være, at De Radikale tabte, og Jens Rohde står lidt forpjusket tilbage, men ikke desto mindre var markeringen vigtig, fordi det viser jo, at Radikale ikke i særlig høj grad spiller på samme hold som Socialdemokratiet, når det handler om stærke idelogiske områder som for eksempel boligpolitik.

Forholdet er ikke særlig varmt mellem Socialdemokratiet og Radikale på nogen måde, og det er selvfølgelig problematisk. Regeringen er afhængig af Radikale i den forstand, at det er dem, der holder Mette Frederiksen i Statsministeriet. Så man skal jo sikre et eller andet form for fornuftsægteskab.

Ikke desto mindre kommer det onsdag aften frem, at Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Venstre, Nye Borgerlige, partiet Fremad og Liberal Alliance er blevet enige om et udkast til en ny boligaftale, og at de vil præsentere indholdet af den torsdag.

Radikales Venstres boligordfører, Jens Rohde, udtaler, at regeringen enten kan genåbne forhandlingerne eller komme i mindretal.

DF får nok

Torsdag morgen klokken 8.26 taler boligminister Kaare Dybvad og Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, i telefon.

De taler løst om, at ministeren nok kommer til at sige noget grimt om Dansk Folkeparti i dag, og at Dansk Folkeparti nok også kommer til at sige noget grimt om ministeren. Det er sådan spillet er, og det kan de godt begge tage med.

Tidslinje

  • Onsdag formiddag: Boligminister Kaare Dybvad (S) siger, at boligforhandlinger er brudt sammen.
  • Onsdag eftermiddag: Radikale og blå partier mødes og forhandler boligaftale uden om regeringen.
  • Onsdag aften: Radikale, Dansk Folkeparti, Konservative, Venstre, Nye Borgerlige, Fremad og Liberal Alliance er enige om et udkast til ny boligaftale.
  • Torsdag formiddag: DF og boligministeren mødes og drøfter boligaftale.
  • Torsdag eftermiddag: Boligministeren genoptager forhandlinger om boligaftale. 
  • Torsdag aften: Boligministeren annoncerer ny boligaftale med DF, SF, Enhedslisten og Alternativet.

De to har efter sigende en god relation, tillid til hinanden og begge en interesse i amerikanerbiler. I telefonen forhandler de ikke boligpolitik, og på det tidspunkt har de begge fortsat en opfattelse af, at Dansk Folkeparti er på hold med Radikale og flere af de blå partier.

Men så sker der noget.

René Christensen læser en artikel på dr.dk, hvor de radikales Jens Rohde udtaler, at "ministeren skulle lære sig sit håndværk. Politik handler ikke om at have ret. Politik handler om at få ret".

Det får bægeret til at flyde over for René Christensen. Han er allerede på det tidspunkt lidt træt af de radikale og mener, at Jens Rohde har oversolgt det stykke papir, som de blå partier nåede frem til aftenen før. Dansk Folkeparti har dog ikke været ude og korrigere det i medierne eller sige, at Dansk Folkeparti ikke har nogen decideret aftale med partierne.

Men nu er det nok. René Christensen oplever, at Dansk Folkeparti begynder at være en brik i de radikales spil og en del af et "Christiansborg-cirkus".

Så klokken 10.44 ringer han til ministeren.

Skjult møde i ministeriet

René Christensen spørger ministeren, om han kan flytte sig lidt på nogle punkter, så de kan lave en boligaftale alligevel. De aftaler at mødes i ministeriet.

De to mødes i ministeriet ved 13-tiden og taler om muligheden for at sætte den omdiskuterede karensperiode ned til fem år og indføre nogle dispensationsmuligheder. Ingen andre partier ved, at de to mødes, og de radikale og de blå partier tror fortsat, at Dansk Folkeparti er med ombord hos dem.

Efter mødet ringer ministeren til René Christensen og siger, at de måske godt kan finde ud af noget. Ministeren inviterer Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og Alternativet til forhandlinger om eftermiddagen. Radikale Venstre og de blå partier får ingen invitation, og de får intet at vide om, at regeringen har genoptaget forhandlingerne.

I mellemtiden bliver den præsentation af "aftaleteksten", som Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og flere af de blå partier havde planlagt at præsentere torsdag, udskudt til fredag uden nogen nærmere begrundelse til pressen.

Regeringen og partierne forhandler i et par timer, og klokken 19.06 udsender Kaare Dybvad et tweet på Twitter:

- Regeringen indgår aftale med DF, EL, SF og Å om indgreb mod udenlandske kapitalfonde, skærpet grønt energikrav, huslejebremse og markant styrkelse af lejerne, skriver Kaare Dybvad.

Radikale Venstres Jens Rohde anede intet om det, før godt ti minutter inden.

- Lige nu ligner jeg jo en kong hat, det ved jeg jo godt. Jeg kan ikke fortænke Kaare i det, han gør, det er helt fair. Men man kan fortænke DF i det, de gør. I alle mine 25 år i politik har jeg ikke oplevet noget lignende - at man forhandler i det ene rum, samtidig med at man forhandler i det andet. Det er simpelthen uvederhæftigt, siger Jens Rohde.

Lyn-analyse

Sagen udstiller også en grundlæggende problemstilling i blå blok.

Når det kommer til klassiske borgerlige mærkesager, for eksempel vilkår for investorer, er Dansk Folkeparti mere et socialdemokratisk parti end et borgerligt parti, og det skal partiformand Jakob Ellemann-Jensen (V) jo på en eller anden måde få løst. For DF er helt afgørende for Ellemann, hvis han skal gøre sig håb om at vinde magten.

Det er dansk politik kogt ned til en bouillonterning. Dansk Folkeparti og Radikale, der kæmper om at være tungen på vægtskålen, og de to store partier, der ikke kan komme igennem med deres politik.