Politik

Venstre klar til at forhandle om udligning - men der skal flere penge til

Venstre er åben for at forhandle med regeringen om nyt udligningssystem. Men der er flere punkter i regeringens forslag, der skal ændres.

Venstre er parat til at forhandle med regeringen om et nyt system for omfordeling af milliarder mellem landets kommuner, men det bliver ikke uden diskussioner.

Sådan lyder det fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, som reaktion på regeringens udspil til et nyt kommunalt udligningssystem.

- Jeg håber, vi ender et andet sted, end det, regeringen præsenterede i dag, og dermed i en aftale, som Venstre kan være med i. Det er vigtigt med en bred aftale, men ikke for enhver pris, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Regeringen præsenterede torsdag sit samlede udspil til et nyt system, der skal omfordele milliarder af kroner mellem landets kommuner for at sikre lige velfærd i landet.

Venstre vil afsætte flere statspenge

Konkret vil regeringen flytte yderligere 1,4 milliarder kroner fra de mere velhavende kommuner til de fattigere kommuner. I dag omfordeles allerede omkring 18,5 milliarder kroner mellem kommunerne.

Desuden vil regeringen afsætte 500 millioner kroner til et særligt tilskud til yderkommunerne.

Men Jakob Ellemann-Jensen mener, at staten skal spytte flere penge i.

- Jeg tror, at det er vigtigt, at vi tilfører den her model nogle flere midler udefra. Man har tidligere fra Socialdemokratiets side foreslået 1,5 milliarder kroner til det her. Nu har man så foreslået et beløb på en halv milliard. Det tror jeg, at man med fordel kunne opjustere, siger Jakob-Ellemann Jensen.

Derudover ser Ellemann-Jensen en problematik i forhold til de socialdemokratiske kommuner på Københavns Vestegn, som ifølge ham bliver favoriseret med regeringens udspil.

Ingen uoverkommelige krav

Ifølge TV 2s politiske analytiker, Peter Lautrup-Larsen, virker Ellemann-Jensens anker ikke problematiske, i forhold til at der opnås en bred aftale.

- De krav, Jakob Ellemann-Jensen stiller, virker ikke uoverkommelige for regeringen, så mit umiddelbare bud vil være, at Venstre og Socialdemokratiet og en række andre partier vil kunne lave en aftale inden sommer, siger Peter Lautrup-Larsen.

Allerede onsdag løftede regeringen lidt af sløret for regeringens udspil. Her meldte SF og Enhedslisten ud, at man bakker op om grundtanken om at flytte flere penge fra rige til fattige kommuner.

Torsdag har Radikale Venstre også udtrykt tilfredshed med udspillet, selv om partiet dog savner blandt andet "lidt større fleksibilitet" til de kommuner, der skal afgive penge.

Fredag mødes regeringen og Folketingets partier til indledende drøftelser i Finansministeriet.