Regeringen lander boligaftale med Dansk Folkeparti - Radikale Venstre ude
I går lød det ellers, at de flere måneders forhandlinger var gået i vasken.
Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) har netop annonceret, at regeringen er nået til enighed om en politisk aftale med Dansk Folkeparti og de øvrige røde partier, der skal stoppe udenlandske kapitalfondes opkøb af billige lejeboliger i Danmark.
- Det er en god dag for lejerne og en dårlig dag for kortsigtede spekulanter, siger Kaare Dybvad Bek.
- Vi har lavet en aftale, der begrænser udenlandske kapitalfondes opkøb af billige lejeboliger i vores storbyer. Det er første skridt på vejen mod, at vi sikrer, at alle mennesker har råd til at bo i vores byer, så vi får blandede byer, så man møder hinanden på tværs af sociale skel, siger boligministeren.
Den nye boligaftale vil indføre en karensperiode på fem år, før man må sætte lejen op efter renovering af lejeboliger.
- En fem års karensperiode er et minimum for, hvad der skal til for at holde de værste boligspekulanter ude, siger Kaare Dybvad Bek.
I går kom det frem, at regeringens støtteparti, Radikale Venstre, hellere ville lave en aftale med de blå partier, da der ikke kunne findes et fælles fodslag omkring den syv års karensperiode, som ifølge ministeren er hele forudsætningen for at holde ejendomsspekulanterne ude.
Men Dansk Folkeparti valgte altså at lave en aftale med regeringen, SF, Alternativet og Enhedslisten i stedet.
- Der er sket det, at opgaven var rigtig vigtig. Vi har været i gang i tre måneder, og der var begyndt at gå for meget cirkus i det, siger René Christensen, boligordfører for Dansk Folkeparti.
- Der er reelle mennesker derude, der er nervøse for at miste deres bolig i forhold til, at fonde vil investere i deres ejendom. Derfor er jeg glad for, at vi kunne lande en aftale nu, siger han.
I går lignede Radikale Venstre ellers nogen, som blev tungen på vægtskålen i forhold til en aftale, men her til aften ser det altså ud til, at de bliver efterladt på perronen.
Der blev dog også stillet en dør på klem for Radikale Venstre, som aftaleparterne stadig håber vil være med.
- Som jeg har forstået det, er dét, som blå blok har forhandlet om sammen med de radikale, stort set det samme som denne aftale. Så vi håber da, at de kan se noget fornuft i denne aftale, uanset at man er uenig i en femårig karensperiode, siger Kaare Dybvad Bek.
Enhedslisten ville gå længere
Også Enhedslisten er ærgerlige over, at Radikale Venstre ikke er med i aftalen.
- Helt ærligt, så havde jeg gerne set, at Radikale Venstre også stod her. Men de valgte jo højrefløjen til. Derfor er jeg virkelig glad for, at det alligevel det lykkedes at samle et andet flertal af partier, der er villige til at bøje sig for at nå hinanden, så vi kunne få en aftale, siger Enhedslistens forhandler, Rosa Lund.
Enhedslisten havde dog gerne set, at man var gået endnu længere i kampen mod boligspekulanterne.
- Vi må være ærlige og sige, at med den her aftale kommer vi ikke til at smide kapitalfonde som Blackstone ud af vores byer. Men vi kommer et godt stykke for at undgå de voldsomme huslejestigninger og den chikane mod lejere, vi har oplevet, siger Rosa Lund.
Venstre, der altså ikke er med i regeringens aftale, peger på de negative økonomiske og klimamæssige konsekvenser i aftalen.
- Jeg er utroligt ærgerlig over, at regeringen og et flertal laver en aftale, hvor det er de danske pensionsopsparinger og andelsboliger i de store byer, der risikerer at ende med regningen, skriver partiets boligordfører, Heidi Bank, i en mail til TV 2.
- At aftalen samtidig forsinker grønne investeringer og ikke garanterer lejerne hurtigere sagsbehandling, gør det kun værre, skriver hun.
Her de vigtigste punkter i aftalen:
- Spekulantstop: Der indføres en karensperiode, som betyder, at der efter overtagelse og gennemgribende modernisering af en ejendom skal gå fem år, før huslejen må sættes op efter lovens § 5, stk. 2.
- Grønt incitament: Karensperioden på fem år bortfalder, hvis en ejendoms energiklasse hæves med mindst tre niveauer eller energiforbedres for mindst 3000 kroner per kvadratmeter.
- Huslejebremse: Lejen vil fremover ikke kunne fastsættes væsentligt over det lejedes værdi (i praksis op til ti procent over), men vil fremover alene kunne fastsættes til maksimalt det lejedes værdi.
- Grønt energikrav: Der indføres et skærpet grønt energikrav, så der først kan gennemføres forbedringer efter lovens § 5, stk. 2, når ejendommen er bragt op på energiklasse C, eller man har løftet ejendommens energiklasse mindst to niveauer.
- Forbud mod "flytte-penge": Det skal fremover være forbudt for udlejer at tilbyde lejer penge for at opsige eller fraflytte sit lejemål.
- Huslejenævn: Der sættes gang i en række initiativer, som vil styrke huslejenævnene og øge gennemsigtigheden i lejeniveauerne.
- Besigtigelse: For at modvirke fup-moderniseringer, hvor udlejer udskifter nyere installationer alene for at opfylde beløbskrav, indføres krav om, at lejemålets stand før en modernisering skal dokumenteres ved en besigtigelse fra huslejenævnet.
Kilde: Transport- og Boligministeriet.