Politik

Politisk redaktør: Derfor gik DF med til boligaftale i 11. time

Dansk Folkeparti var faldet i søvn efter valgnederlag, men nu effektuerer de et solidt politisk håndværk, mener politisk redaktør.

Til manges overraskelse annoncerede boligminister Kaare Dybvad Bek (S) torsdag aften, at regeringen var blevet enige om en ny boligaftale sammen med de øvrige røde partier og Dansk Folkeparti.

For trods flere måneders forhandlinger med støttepartiet Radikale Venstre, var det DF, der i 11. time kom ind fra højre og skabte flertal.

En manøvre, der ifølge TV 2s politiske redaktør Troels Mylenberg tjener flere formål for DF.

- Dels indholdet, substansen i aftalen, som man er enig i. Men det er også en måde at vise, at man er tilbage på banen og kan arbejde til begge sider, siger han.

- Og her viser de altså, at de er klar til at bide til bolle, når muligheden byder sig.

Skal ovenpå efter nederlag

Onsdag kom det ellers frem, at Radikale Venstre var på vej til at lave en aftale med de blå partier, da partiet var uenig i længden af den karensperiode, der skal holde ejendomsspekulanter ude af det danske boligmarked.

Men Dansk Folkeparti valgte i stedet at lave en aftale med regeringen, SF, Alternativet og Enhedslisten.

Og partiet har da også netop haft brug for at markere sig på den politiske bane efter det store tab af mandater, som partiet led under valget i sommer, mener redaktøren.

- Nogen har i hvert fald ment, at DF var faldet i søvn ovenpå valgnederlaget, men nu kommer de på banen, siger Troels Mylenberg.

Han peger også på, at der er kommet andre og grønnere boller på suppen i form af de grønne incitamenter og krav, som DF har været med til at forme i boligaftalen.

- Så der er sket noget med DF, og det effektuerer de her med solidt politisk håndværk, lyder det fra den politiske redaktør.

Radikale bliver gjort til sorteper

Radikale Venstre og DF har de seneste årtier kæmpet om at være tungen på vægtskålen, der kan tippe til den ene eller den anden side. Derfor er det også blot en ekstra bonus for Dansk Folkeparti, at de nåede til enighed med regeringen og de andre røde partier og at Radikale Venstre endte med at stå udenfor.

- Jeg tror ikke, det er en uventet sidegevinst for Dansk Folkeparti, at man kan genere de radikale, som står tilbage noget forpjusket, siger han.

Og set i lyset af, at de radikales boligordfører, Jens Rohde, stillede sig frem i medierne og udtalte sig i negative vendinger om det, Kaare Dybvad Bek lagde frem under forhandlingerne, så har DF gjort Det Radikale Venstre til sorteper ved at indgå aftalen udenom dem, mener Troels Mylenberg.