Politik

Borgmestre glæder sig over udsigt til flere penge - men det er ikke nok, advarer de

Flere borgmestre tvivler på, at regeringens udspil om flere udligningskroner er nok til at løse kommunernes problemer.

I både Nordjylland og på Fyn tager borgmestre positivt imod regeringens nye forslag om at flytte over en milliard kroner fra velhavende kommuner til fattigere kommuner.

Men...

Der kommer ikke penge nok, lyder det fra flere skeptiske borgmestre.

- Jeg tror, at det er de rigtige takter, men jeg tror slet ikke, at det er nok. 1,4 milliarder, der skal omfordeles mellem kommunerne, bliver et for lille et beløb, siger borgmester Mogens Gade (V) fra Jammerbugt Kommune til TV 2 Nord.

Regeringen har torsdag præsenteret sit bud på et nyt udligningssystem, der skal omfordele flere penge mellem landets kommuner for at sikre mere ensartet velfærd i landet.

Regeringen vil blandt andet flytte 1,4 milliarder kroner fra hovedstadsområdet til landets øvrige, økonomisk trængte kommuner. Pengene skal især gå fra "øst mod vest", lyder det fra regeringen.

Regeringen bør give mere selv

Især kommuner som Gentofte og Hørsholm nord for København skal afgive flere penge fra kommunekassen, mens kommuner som Langeland og Nordfyn skal modtage flere penge.

Regeringen har endnu ikke sat eksakte beløb på, hvad de enkelte kommuner skal give og modtage.

Men det ser umiddelbart "nogenlunde godt nok" ud for Hjørring, som står til at modtage flere penge, lyder det fra borgmester Arne Boelt (S).

- Men det ser ud til, at det ikke løser alle vores problemer, siger Arne Boelt til TV 2 Nord.

I Brønderslev Kommune er borgmester Michael Klitgaard (V) også positiv. Men også skeptisk.

- Umiddelbart ser det ud til, at vi på flere parametre får flere penge, men om det er nok, ved jeg ikke, siger Michael Klitgaard til TV 2 Nord.

Udover omfordeling mellem kommunerne har regeringen foreslået at afsætte 500 millioner kroner, som skal gå til et særligt tilskud til yderkommunerne.

Men regeringen burde afsætte mere, mener Michael Klitgaard.

- Jeg synes, at staten selv skal lægge flere penge i udligningen. Regeringen vil gerne dyrke velfærden - så synes jeg, de skal give kommunerne muligheden for at gøre netop det, siger han.

Ingen sovepude

Nordfyn er en af de kommuner, der ser ud til at modtage flest penge, hvis regeringens udspil bliver til virkelighed.

- Det ser jeg som en klar anerkendelse af de udfordringer, vi har økonomisk, siger borgmester Morten Andersen (V) til TV 2 Fyn.

Men det må ikke blive en sovepude, understreger han.

Lad være med at fremstille os som nogen, der ikke vil bidrage. Det gør vi, og det skal vi også gøre, men det tager bare overhånd

Hans Toft, borgmester i Gentofte

- Vi vil stadig arbejde benhårdt for, at vi fortsat vil være en effektiv og veldrevet kommune, hvor vi vender hver en sten, siger Morten Andersen.

Borgmester: Det tager overhånd

Onsdag løftede regeringen allerede en del af sløret for det nye udspil.

I den forbindelse kritiserede Gentoftes borgmester, Hans Toft (K), statsminister Mette Frederiksen (S) for at udpege Gentofte som en af de kommuner, der skal afgive flere penge til andre kommuner.

- Vi betaler over 3,3 milliarder kroner til udligningsordningerne, og over halvdelen af vores skat går til det. Så lad være med at fremstille os som nogen, der ikke vil bidrage. Det gør vi, og det skal vi også gøre, men det tager bare overhånd, siger Hans Toft.

Fredag mødes regeringen og Folketingets partier og påbegynder de indledende forhandlinger om et nyt kommunalt udligningssystem. Her vil de mere præcise tal for, hvad kommunerne skal modtage og afgive, også komme frem.