Politik

Espersen frygter situationen kan eskalere: - Kineserne er meget skånselsløse

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, afviser, at Jyllands-Posten eller den danske stat skal undskylde. Ida Guldbaek Arentsen / Ritzau Scanpix

Den kinesiske stat har udlånt pandaer til København Zoo, og de kan blive involveret, hvis situationen eskalerer yderligere, lyder det fra DF'eren.

Det kan få konsekvenser for dansk økonomi, at Jyllands-Posten tirsdag bringer en omdiskuteret tegning af det kinesiske flag, hvor de sædvanlige stjerner er byttet ud med symboler for den frygtede coronavirus.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, efter den kinesiske ambassade tirsdag morgen har krævet en undskyldning fra Jyllands-Posten.

Han frygter, at situationen kan eskalere, og at den kinesiske regering ikke kun vil rette sin vrede mod den danske avis.

- Kineserne er meget skånselsløse overfor specielt små lande. Og der er en risiko for, at de kan finde på at gå efter dansk erhvervsliv, siger han til TV 2.

Dansk regering kan blive udfordret

Kina er en vigtig handelspartner for Danmark, og med en vareeksport på 30 milliarder kroner til det store land mod øst i 2018, var det kinesiske marked det sjettestørste for dansk udenrigshandel foran lande som Frankrig og Storbritannien.

Det kan derfor få konsekvenser for dansk økonomi, hvis Kina beslutter sig for at stoppe handlen med danske virksomheder.

Satiretegning af coronavirus på det kinesiske flag af Jyllands-Postens tegner Niels Bo Bojesen i Jyllands-Postens udgave mandag 27. januar 2020. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

Indtil videre er det ”kun” Jyllands-Posten og ikke den danske regering, som kineserne har bedt om at undskylde. Og Søren Espersen fremhæver, at det er en afgørende forskel fra Muhammed-krisen i 00’erne, hvor mellemøstlige ambassadører også krævede en undskyldning fra regeringen.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører kan dog ”sagtens” forestille sig, at kineserne også kan finde på at gå videre til den danske regering med sit krav om en undskyldning.

- I Kina flyder det her med medier og stat sammen, så det ville ikke overraske mig, lyder det fra Søren Espersen.

Afviser undskyldning

Men uanset om kravet er rettet mod Jyllands-Posten eller regeringen, afviser Søren Espersen, at en undskyldning kan komme på tale.

Den holdning deler Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund.

- Vi har jo set, at det har eskaleret tidligere med Muhammed-krisen og ramt økonomien. Men vi har også set, at økonomien er kommet sig igen. Det havde ytringsfriheden nok ikke gjort, hvis vi den gang havde lavet knæfald for dele af den muslimske verden, siger hun.

Modsat Vermund og Espersen, vil Radikale Venstres tidligere udenrigsminister og nuværende udenrigsordfører, Martin Lidegaard, ikke udtrykke nogen holdning til, om Jyllands-Posten bør undskylde eller ej.

- Vi har frie, uafhængige medier i Danmark, siger han til TV 2.

- Det er vigtigt at gøre helt klart, at staten ikke kan gå ind og tage ansvar for, hvad en avis gør og ikke gør. Jeg respekterer, at Jyllands-Posten ikke vil give en undskyldning. Og så håber jeg, at sagen slutter her.

Espersen: Pandaer kan blive tilbagekaldt

Det dansk-kinesiske forhold har været meget omdiskuteret. Især efter at politiet i 2012 ulovligt stoppede fredelige, Kina-kritiske demonstranter med Tibet-flag under den kinesiske præsidents besøg i København.

Og sidste år kulminerede flere års diplomatisk forarbejde, da København Zoo åbnede et nyt panda-anlæg med pandaer udlånt af den kinesiske stat.

Udlånet er en del af det såkaldte pandadiplomati, hvor Kina i årtier har sendt bjørne til udlejning hos diplomatiske samarbejdspartnere.

Men kineserne kan til enhver tid trække pandaerne hjem før tid, hvis de skulle ønske det. Og det har fået kritikere til at fremhæve, at selvom pandadiplomatiet mest bliver brugt som belønning, kan det også bruges som konsekvens, hvis ikke pandaværterne opfører sig pænt overfor Kina.

Den tidligere danske generalkonsul i Kina sagde dog i forbindelse med åbningen af anlægget sidste år til TV 2, at frygten for hjemkaldelse af pandaer ifølge ham er ubegrundet. Men Dansk Folkepartis Søren Espersen vil ikke blive overrasket, hvis det ender med, at styret i Beijing kalder de bløde bjørne hjem.

- Med kommunist-Kina kan man vente sig alting.

JP: Hån var ikke hensigten

Den kinesiske ambassade i Danmark mener, at tegningen fornærmer Kina og sårer det kinesiske folks følelser, men Jyllands-Postens chefredaktør, Jacob Nybroe, afviser at give en undskyldning og understreger, at hensigten ikke har været at håne kineserne.

- Vi vælger hver dag at bringe tegninger, som ekstremt effektivt indkapsler aktuelle begivenheder. Det er også sket her, siger chefredaktøren.

- At tegne et flag og illustrere coronavirussen illustrerer lynhurtigt, at de (Kina, red.) slås med en virus, og that’s it.

Den danske regering har endnu ikke reageret på tegningen.