Politik

Partiernes medlemstal falder: - Lad os vise, at politik er mere end støv og ostemadder på Nørre Snede Kro

Medlemstallet i partier har nået et kritisk lavt niveau, og demokratiet lider, vurderer eksperter. Politikere vil kæmpe for at få medlemmerne igen.

Det er bekymrende og skidt for demokratiet, at færre danskere i dag er medlem af et politisk parti.

Sådan lyder reaktionen fra flere partier på Christiansborg, efter Kristeligt Dagblad torsdag skriver, at medlemstallet i de politiske partier har nået et historisk lavt niveau.

- Det er ærgerligt, for det er en rigtig god mulighed for at påvirke, hvad der foregår i vores demokrati at være medlem af et politisk parti, siger gruppeformand Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti.

Ifølge Kristeligt Dagblad er 135.000 danskere i dag medlem af et parti, mens 600.000 havde et partimedlemsskab i 1960, hvor tallet toppede.

Færre bestemmer

Det er især Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Alternativet, der har mistet mange medlemmer. Ifølge avisen har Dansk Folkeparti mistet 30 procent af medlemmerne på fem år, mens Socialdemokratiet har mistet næsten 4.500 ud af 40.000 medlemmer på bare to år.

- Det betyder jo, at der i nogle egne er færre, der er med til at træffe beslutningerne, siger Jan Juul, partisekretær i Socialdemokratiet.

Det her bør virkelig give rynker i panden hos nogle af partierne

Peter Nedergaard, professor i statskundskab

Socialdemokratiet kæmper for at vinde nogle af medlemmerne tilbage.

- Vi er netop nu i gang med at sætte fokus på det her i hele vores partiorganisation. Vi giver vores folk derude nogle redskaber og værktøjer til at komme ud og tage dialogen med danskerne om, hvorfor det er så vigtigt at være medlem af et parti, siger Jan Juul.

Fremgang for de konservative

Det Konservative Folkeparti har modsat fået flere medlemmer. Partiet har ifølge egne tal oplevet en fremgang på 13 procent i løbet af det seneste år og har nu godt 11.000 medlemmer.

Men man skal ikke læne sig tilbage, understreger partiets gruppeformand, Mette Abildgaard.

- Vi skal eksperimentere. Lad os tage alle virkemidler i brug. Og lad os vise, at politik ikke behøver at være sådan noget støvet noget, hvor man sidder og spiser ostemadder på Nørre Snede Kro. Det kan også være noget, der tiltrækker yngre mennesker, siger Mette Abildgaard.

Demokratiet lider

Det lave medlemstal er kritisk lavt og kan få konsekvenser, vurderer eksperter.

- Det her bør virkelig give rynker i panden hos nogle af partierne. De bør være langt mere opmærksomme på at få flere medlemmer med. Demokratiet lider, hvis ikke vi har en bred skare af partimedlemmer, siger Peter Nedergaard, professor i statskundskab på Københavns Universitet, til Kristeligt Dagblad.

Han forklarer, at det særligt kan blive en udfordring, når partierne skal finde kandidater til kommunalvalg og folketingvalg, og at man ikke længere kan være sikker på, at kandidaterne er repræsentative.

Karina Kosiara-Pedersen, lektor og partiforsker på Københavns Universitet, er enig. Hun påpeger over for Kristeligt Dagblad, at borgerne involverer sig i demokratiet andre steder, for eksempel på sociale medier og i forbindelse med borgerforslag. Men det er bekymrende, at færre melder sig ind i en forening, fordi det demokratiske engagement dermed bliver mere "ad hoc og flyvsk", siger hun til avisen.

Onsdag kom den såkaldte Demokratikommission, som er nedsat af Dansk Ungdoms Fællesråd, også med en ny rapport, der konkluderede, at det faldende medlemstal samt en meget lav tillid til politikerne blandt befolkningen er en "alvorlig udfordring".