Politik

Politisk bekymring over milliondonation til moské: - Det er en meget, meget uhyggelig sag

Både SF og Dansk Folkeparti ser med stor bekymring på millionstøtten fra Saudi-Arabien til moské på Nørrebro i København.

Det er uhyggeligt og undergravende, når moskéer i Danmark modtager penge fra udlandet.

Sådan lyder den klare besked fra Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard, til TV 2, efter Berlingske i dag kan fortælle, at Taiba-moskéen på Nørrebro har modtaget næsten fem millioner kroner fra Saudi-Arabien.

- Det er uhyggeligt, at vi har godkendte moskéer i Danmark, som snigløber det danske demokrati og folkestyre. For det er jo det, der sker. Langsomt, men sikkert. De får penge til at arbejde for at gå direkte imod, hvad vi står for i Danmark. Jeg synes, det er en meget, meget uhyggelig sag, siger hun.

Blandt de besøgende i moskéen har været en række berygtede islamister, for eksempel den terrordømte boghandler fra Brønshøj, Said Monsour, og gerningsmanden fra terrorangrebet på Krudttønden i 2015, Omar el-Hussein.

Trækker i trådene

Hos SF deler udlændingeordfører Carl Valentin bekymringen.

- Jeg frygter, at man vil have nogle meget ekstremistiske budskaber spredt ud i de danske moskéer. Det er ikke meget, man skal vide om Saudi-Arabien, for at vide, at de har det særdeles svært med minoriteter og er meget anti-demokratisk anlagt. Vi er ikke begejstrede for, at Saudi-Arabien trækker i tråde for at sprede ekstremistiske holdninger i Europa, siger Carl Valentin til TV 2.

Han fortæller, at man længe har haft på fornemmelsen, at der var en økonomisk forbindelse mellem moskéer i Danmark og Saudi-Arabien, men at det først er nu, det kommer frem i lyset.

Ifølge Berlingske har Taiba-moskéen modtaget 4,9 millioner kroner via den saudiarabiske ambassade i Danmark. Pengene er ifølge moskéens regnskab brugt til at købe bygningen, hvor moskéen holder til, ligesom man vil opføre kollegier og en børnehave.

Vil påvirke moskéen

Det er mere end sandsynligt, at der også følger en forventning om modydelser med pengene, vurderer den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp i avisen.

- Saudi-Arabien forsøger at sprede deres wahabbisme og salafisme til hele verden, men det er bekymrende, at det nu også er kommet til Danmark. Det er med ønske om at påvirke moskéen. De vil bestemme, hvem der sidder i bestyrelsen, hvilken imam de skal bruge, og hvordan man organiserer og indretter moskéen, siger Magnus Ranstorp fra Forsvarshögskolan i Stockholm, der blandt andet har forsket i saudiske pengestrømme til svenske moskéer.

Både moskéen og den saudiske ambassade afviser, at der følger nogen forpligtelser med pengene.

"Latterligt"

- Det er latterligt, for selvfølgelig vil man have noget igen, hvis man betaler så mange penge. Det er fuldstændig det samme, som når politikere modtager penge fra organisationer eller erhvervslivet, siger SF's Carl Valentin.

Heller ikke Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard er overbevist.

- Hvad skulle de ellers sige. De er verdensmestre i at skjule sandheden. Hvorfor skulle man pege på lille Danmark og give sådan en moské penge uden videre? Det har jeg meget, meget svært ved at forestille mig. Så det tror jeg simpelthen ikke er rigtigt, siger hun.

Pia Kjærsgaard frygter, at moskéerne med udenlandske penge vil undergrave grundloven og de regler og værdier, vi har i Danmark.

Lovforslag på vej

Samme bekymring har integrations- og udlændingeminister Mattias Tesfaye. Den socialdemokratiske minister vil ikke kommentere den konkrete sag, men siger til TV 2, at han har en opfattelse af, at der er religiøse institutioner, der bliver brugt som brohoved til at undergrave det danske samfund og danske værdier.

- Vi har religionsfrihed i Danmark, og det er vigtigt. Men den skal ikke misbruges til at undergrave folkestyret. Det er derfor, vi har et lovforslag på vej, der skal forhindre udenlandske organisationer, enkeltpersoner eller myndigheder i at sende penge til religiøse for at undergrave alt det, vores samfund bygger på, siger han.

Regeringens lovforslag indebærer en forbudsliste, der skal forhindre økonomiske donationer fra udlandet, hvis målet er at underminere demokratiske værdier. Planen er, at lovforslaget kan præsenteres i så god tid, at det kan vedtages inden sommerferien.

Mattias Tesfaye vil ikke kommentere på den konkrete sag, men siger til TV 2, at han har en opfattelse af, at der er religiøse institutioner, der bliver brugt som brohoved til at undergrave det danske samfund og danske værdier.

Allerede sidste år arbejdede den tidligere regering og Dansk Folkeparti på at forbyde donationer fra visse udenlandske myndigheder til trossamfund og foreninger i Danmark.