Politik

Regeringen forbyder lattergas til unge under 18 år

Et bredt flertal i Folketinget indgår aftale om lattergas.

De ligger efterhånden overalt på gaderne, de små sølvfarvede patroner. Men nu skal det være slut, fastslår erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale, og den skal forhindre unge i at misbruge lattergas,der er beregnet til flødeskumssifoner, som livsfarligt rusmiddel.

- Jeg er glad for at kunne sige, at nu får vi sat en stopper for lattergas i Danmark og den udbredte misbrug, vi har set blandt unge mennesker. Det skal være slut med, at de ligger og flyder i gaderne. Og man skal som forældre være tryg ved at sende sine unge mennesker i byen. Man kan i sidste ende dø af af misbrug af lattergas, siger ministeren.

Aftalen går i hovedtræk ud på:

  • Det bliver forbudt for unge under 18 år at købe lattergaspatroner
  • Fremover skal det kun være tilladt for privatpersoner at købe to patroner á otte gram ad gangen
  • Store lattergaspatroner forbydes helt til private
  • Det bliver forbudt at sælge lattergaspatroner i kiosker og andre butikker, der sælger alkohol, cigaretter og e-cigaretter
  • Onlineforhandlere af lattergaspatronerne pålægges et krav om, at kontrollere køberens alder for eksempel via Nem ID
  • Der bliver langt mere kontrol af handlen med lattergaspatroner
  • Det bliver dyrere at bryde reglerne om salg af lattergas. Bødeniveauet hæves til 25.000 kroner allerede ved første forseelse og derefter op til 75.000 kroner

FAKTA: Lattergas er farligt

Når lattergas anvendes hos tandlægen eller på hospitalet som bedøvelsesmiddel, er det blandet med ilt.

Men det er det ikke, når det bruges som rusmiddel. Ved gentagen inhalation af den rene gas kan der derfor opstå iltmangel, fordi gassen fortrænger ilten i indåndingsluften.

I værste fald - og især ved blanding med alkohol eller andre sløvende rusmidler - kan det resultere i kvælning på grund af iltmangel.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

- Vi kan ikke se på, at unge mennesker blæser hjernen ud

Aftalen er indgået med opbakning fra alle Folketingets partier undtagen Nye Borgerlige og Liberal Alliance. Og der er udbredt tilfredshed blandt de ordførere, der er med til at præsentere aftalen i Erhvervsministeriet.

SF's erhvervsordfører, Theresa Berg Andersen, kalder det "en festdag". Og Venstres Torsten Schack Pedersen glæder sig over, at det er lykkedes at skabe et "effektivt opgør" med lattergasmisbruget.

Skam over alle de kioskejere, der har stået og solgt det her fredag aften til nogle mennesker, som tydeligvis ikke er på vej hjem for at lave lagkager

Mona Juul, erhvervsordfører for de konservative

- Det betyder blandt andet, at vi nu kan forhindre salg i kiosker. Det giver altså ikke meget mening, at man skal kunne købe et produkt til madlavning i kiosker, hvor der sælges alkohol og tobak, siger erhvervsordføreren.

Konservatives Mona Juul er helt på linje med sin kollega:

- Det her med, at der er nogle unge mennesker, der blæser hjernen ud ved at bruge et produkt på en helt anden måde, end man havde forestillet sig, altså i en flødeskumssifon, det er der ikke nogen af os, der kan stå og kigge på, siger erhvervsordføreren.

Hun harcelerer over dem, der har gjort det muligt for de unge:

- Skam over alle de kioskejere, der har stået og solgt de her patroner i tusindvis fredag aften til nogle mennesker, som tydeligvis ikke er på vej hjem for at lave lagkager. Det er simpelthen bare ikke i orden.

Mange unge har prøvet lattergas

Det har længe været debatteret, hvordan man undgår, at unge bruger lattergaspatroner som rusmiddel. Allerede i 2018 mente et flertal på Christiansborg, at det burde forbydes for unge under 18 år at købe lattergas. Dengang blev det dog ikke til noget.

Lattergassen er egentlig beregnet til at lave flødeskum i flødeskumssifoner, men de senere år har det været et populært rusmiddel blandt unge, fordi det har været både nemt og billigt at skaffe.

Ifølge en rapport fra Sundhedsstyrelsen, som blev offentliggjort i december sidste år, har 17 procent af drengene på både erhvervsskoler og de gymnasiale uddannelser prøvet at inhalere lattergas fra gaspatroner mindst én gang. Det samme gælder 10 procent af pigerne på erhvervsskoler og otte procent på de gymnasiale uddannelser. Misbruget er markant mere udbredt i hovedstadsregionen end i resten af landet.

Det giver en kortvarende euforiserende virkning at inhalere gassen, men det er langt fra ufarligt. Forbruget kan føre til nerveskader, akut iltmangel og i værste fald døden, har Giftlinjen på Bispebjerg Hospital advaret om.

Men der er ingen grund til at forbyde det helt, mener erhvervsministeren.

- Man kan bruge sifonflasker til at lave flødeskum på sin irish coffee eller sin kage, og det er et helt forsvarligt og okay, og det skal der være plads til. Derfor sætter vi begrænsningen, som vi gør: Forbud mod de store patroner, begrænsning på de små. På den måde kan man godt have en forsvarlig, voksen anvendelse af lattergas til madlavning, men hvor vi passer på vores unge mennesker og deres helbred, siger Simon Kollerup.