Politik

Partier vil presse regeringen til at forhandle om højere dagpengesats

Enhedslisten, SF, Radikale, Alternativet og Dansk Folkeparti vil forhandle dagpenge. Dagpengesystemet vakler, mener Pernille Skipper.

Flere af Folketingets partier presser nu på for, at regeringen indkalder til forhandlinger om dagpengesatsen.

Enhedslisten vil onsdag fremsætte et beslutningsforslag, der skal tvinge regeringen til at indkalde Folketingets partier til forhandlinger i dette folketingsår, så der kan blive sat en stopper for det, partiet kalder "udhuling af dagpengene".

- Det er jo ikke for sjov, at fagbevægelser, dagpengemodtagere og A-kasser råber højt om udhuling af dagpengesystemet. Regeringen har ikke vist sig villig til at indkalde til forhandlinger. Så det, vi gør, er at sige, at hvis I ikke selv vil indkalde til forhandlinger, må vi pålægge jer at gøre det i salen, siger politisk leder i Enhedslisten Pernille Skipper.

SF, Alternativet, Dansk Folkeparti og Radikale bakker op om beslutningsforslaget.

Dagpengesystem vakler

Gennem mange år har dagpengesatsen mistet værdi, fordi den ikke har fulgt lønudviklingen.

Ifølge beregninger fra Fagbevægelsens Hovedorganisation betyder det, at en gennemsnitlig lønmodtager i dag får 3400 kroner mindre i dagpenge om måneden (før skat) i tilfælde af arbejdsløshed, end hvis dagpengeniveauet havde fulgt lønudviklingen siden midt 90’erne.

Det er blevet sværere at få økonomien til at hænge sammen i tilfælde af en fyresiddel, og det skaber utryghed, påpeger Pernille Skipper.

- Der er simpelthen noget fundamentalt ved vores dagpengesystem, som vakler her, siger hun.

S-bagland kræver indgreb

Et massivt flertal i Socialdemokratiets bagland mener også, at regeringen er nødt til at gribe ind og hæve dagpengesatsen, fordi gabet mellem at være på dagpenge og i arbejde nu er blevet så stort.

Forskellen vil stige yderligere de kommende år, og det truer fundamentet under det danske arbejdsmarked, påpeger baglandet.

Det fortalte TV 2 i sidste uge på baggrund af en rundspørge blandt socialdemokratiske borgmestre, byrådsmedlemmer og lokalformænd.

Netmediet Altinget har også beskrevet, at antallet af danske lønmodtagere, der har valgt at tegne private lønforsikringer, er stigende og har nået op imod 400.000.

Regeringen afviser at hæve dagpengesatsen

I forlængelse af det meldte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, Socialdemokratiet, i sidste uge ud, at regeringen ikke lægger op til at hæve dagpengesatsen nu.

Også i dag afviser han partiernes ønske om at indkalde til forhandlinger om dagpenge, selv om han "anerkender problemstillingen til fulde".

- Vi er nødt til at prioritere i alle de mange, helt legitime, ønsker der er om at forbedre vores samfund. Derfor er det ikke regeringens prioritet at forhandle om dagpengenes kompensationsgrad lige nu og her, udtaler Peter Hummelgaard i et skriftligt svar.

- Alene i år skal vi lave klimahandlingsplaner for at nå vores ambitiøse målsætninger for den grønne omstilling, vi investerer i mere velfærd, mere uddannelse, flere pædagoger i daginstitutionerne, og vi vil i år sikre en ret til tidligere pension for dem med lange og hårde arbejdsliv. Alt det koster mange penge. Derfor siger vi helt klart, at vi kan ikke løse alle udfordringer på én gang, lyder det fra ministeren.