Tre USA-analytikere er enige: Joe Biden står til at vinde nomineringen

16x9
If√łlge tre USA-analytikere st√•r Joe Biden til at vinde Demokraternes nominering. Foto: Robyn Beck / Ritzau Scanpix

TV 2s præsidentvalgspanel er enige om, hvem der er det bedste bud på at blive Demokraternes præsidentkandidat i et primærvalg, hvor alt kan ske.

Det er snart ti uger siden, at præsidentvalgspanelet sidst kom med sine bud på styrkeforholdet mellem de demokratiske præsidentkandidater. Meget er sket siden da.

En lang række af håbefulde kandidater er droppet ud, ikke mindst den californiske senator Kamala Harris.

Nye kandidater er kommet til, ikke mindst mangemilliardæren Michael Bloomberg.

Vi har også fået et hav af målinger på både nationalt og delstatsniveau samt tal for, hvor mange penge kandidaterne fik samlet ind i 2019. Ligeledes har vi lige haft endnu en tv-debat. Nå ja, og så ligger det nu fast, at USA's præsident bliver stillet for en rigsret.

Samtidig har vi brugt √•rsskiftet til at ryste posen p√• personalefronten, s√• firkl√łveren nu er blevet til en trekl√łver. J√łrn Br√łndal, der er professor ved Center for Amerikanske Studier p√• Syddansk Universitet, er kommet ind som paneldeltager og vil fremadrettet hj√¶lpe os med at tage pulsen p√• prim√¶rvalgkampen. Velkommen til.

Med mindre end tre uger til det f√łrste prim√¶rvalg er der i prim√¶rvalgspanelet bred enighed om, at den tidligere vicepr√¶sident Joe Biden er det bedste bud p√• at blive Demokraternes pr√¶sidentkandidat. Ligeledes er panelet enig om, at Biden ikke er nogen overbevisende frontl√łber.

Til geng√¶ld er der uenighed om, hvem der i skrivende stund er f√łrsteudfordreren til Biden. Og husk: som altid skal disse rangeringer selvf√łlgelig ses som et √łjebliksbillede, s√¶rligt n√•r billedet er s√• mudret i de f√łrste prim√¶rvalgsstater. Alt kan ske.

Parenteserne indikerer, hvor analytikerne havde placeret kandidaten sidste gang.

Jesper Steinmetz er korrespondent for TV 2
Jesper Steinmetz er korrespondent for TV 2 Foto: Ebbe Rosendahl / TV 2

Jesper Steinmetz

TV 2s USA-korrespondent

1. (2.) Joe Biden.

Lige siden han meldte sit kandidatur, har Biden f√łrt i feltet, trods sine noget ustabile debatpr√¶stationer. Den seneste debat var bestemt heller ikke nogen stjernestund. Biden er et vr√łvlehoved, der ofte m√• korrigere sig selv, n√•r han har sagt noget sludder. Men en tredjedel af de demokratiske v√¶lgere tror stadig p√•, at han har de bedste chancer for at sl√• Donald Trump. Joe Biden har ogs√• som den eneste af de demokratiske pr√¶sidentkandidater solidt tag i de sorte v√¶lgere, og de bliver afg√łrende, hvis partiet skal vinde Det Hvide Hus tilbage. Men nogen st√¶rk kandidat er Biden ikke.

2. (1.) Elizabeth Warren.

Hun gjorde igen en fremragende figur under debatten. Warren var 'tough' og satte alle m√¶ndene p√• plads ved at minde om, hvor mange valg de tilsammen havde tabt gennem tiden, og at kun de to kvinder ‚Äď hun selv og Amy Klobuchar ‚Äď har sl√•et republikanske konkurrenter i deres valgdistrikter i de sidste 30 √•r. Hun vandt ogs√• p√• at bekr√¶fte historien om, at Bernie Sanders engang har sagt til hende, at en kvinde ikke kan blive valgt til pr√¶sident i USA. Sympatien p√• det punkt er klart med Warren, og ikke med Sanders. Endelig har hun modereret sine synspunkter vedr√łrende sundhedsforsikringsordningen, s√• hun ikke l√¶ngere vil revolutionere sundhedsomr√•det ligesom Sanders. Det er klogt, for selv Demokraterne er samlet set ikke klar til en revolution. De vil blot af med Trump.

3. (3.) Pete Buttigieg.

Hvis ikke han vinder i √•r, venter der Buttigieg en lysende fremtid i amerikansk politik. Han har virkelig vist sig som et stjerneskud. Buttigieg er moderat, har kl√łgtige svar p√• alle sp√łrgsm√•l og kan som den eneste af kandidaterne bryste sig af at have forsvaret sit land som udsendt soldat i Afghanistan. Han har en gennemslagskraft og en alder, der burde bane vejen for hans videre karriere, hvilket ogs√• forklarer, at Buttigieg er blandt de kandidater der indsamler allerflest penge. Det eneste, der b√łr bekymre, er, at Buttigieg ikke for alvor har flyttet sig i meningsm√•lingerne, og at de sorte v√¶lgere ikke har fidus til ham. Hvis ikke Buttigieg vinder enten Iowa eller New Hampshire, falmer hans stjerne nok.

J√łrn Br√łndal. J√łrn Br√łndal har skrevet bogen
J√łrn Br√łndal. J√łrn Br√łndal har skrevet bogen "Det sorte USA". Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix Denmark

J√łrn Br√łndal

Professor på Center for Amerikanske Studier, Syddansk Universitet

1. (-) Joe Biden.

Han er stadig svag favorit til at blive Demokraternes pr√¶sidentkandidat. Ved at demonstrere et solidt udenrigspolitisk overblik og ikke beg√• alvorlige br√łlere ‚Äď eller blive g√•et ret meget p√• klingen af interviewerne eller modkandidaterne ‚Äď har Biden overlevet endnu en debatrunde. D√©t er formodentlig nok. Meningsm√•lingerne placerer ham nu p√• f√łrstepladsen i alle de fire tidlige stater ‚Äď om end n√¶rmest side om side med Sanders i Iowa og New Hampshire. Hvis m√łnstret holder, kan 'Super Tuesday' bare komme an. Trods fl√łjkampe ville mange demokrater elske at se Trumps pr√¶sidentembede blive klemt inde mellem p√• den ene side Obama og p√• den anden side Obamas vicepr√¶sident.

2. (-) Bernie Sanders.

Han er stadig favorit til n√¶sten at blive Demokraternes pr√¶sidentkandidat. Ligesom Biden ligger nummer √©t i meningsm√•lingerne, indtager Sanders i √łjeblikket andenpladsen. Den 78-√•rige senator er kult blandt mange unge aktivister p√• venstrefl√łjen og er utrolig god til at samle penge ind. Han er altid st√¶rk i debatterne, ogs√• selvom hans foretrukne kommunikationsform er at br√łle. Debatten i Iowa var ikke hans bedste. I aftenens mest mindev√¶rdige episode fremstod han som potentielt u√¶rlig, da han med et grin afviste at have sagt til Elizabeth Warren, at en kvinde ikke kan sl√• Trump. Lige efter debatten afviste en vred Warren hans fremstrakte h√•nd. Nogle demokrater er i forvejen bitre over Sanders' lunkne st√łtte til Hillary Clinton i 2016.

3. (-) Elizabeth Warren.

Kan man tale om et comeback til 70-√•rige Warren, hvis tal ellers har v√¶ret vigende i meningsm√•lingerne? Under den seneste tv-debat fremstod hun i hvert fald energisk og skarp. Et h√łjdepunkt kom, da hun sagde, at de mandlige kandidater tilsammen havde tabt ti valg, mens de to kvindelige ‚Äď inklusive Amy Klobuchar ‚Äď havde vundet alle deres. Ikke-angrebspagten mellem Warren og Sanders er muligvis brudt. Alligevel valgte Warren som de fleste √łvrige kandidater at nedtone de h√•rde udfald. Undtagelsen var Klobuchar, der desperat havde brug for et breakout moment, men ikke fik det. Samtidig fremst√•r Warren som mere menneskelig end den i √łvrigt altid velforberedte Pete Buttigieg: Hvorfor drikke en √łl med en velsmurt teknokrat, n√•r man kan dele den med en ivrig idealist?

Mirco Reimer-Elster
Mirco Reimer-Elster Foto: TV 2

Mirco Reimer-Elster

USA-analytiker og cand.mag. i amerikanske studier

1. (2.) Joe Biden.

Den tidligere vicepr√¶sident er blevet d√łmt ude det meste af 2019, men har f√•et en god start p√• 2020. En fornuftig debatpr√¶sentation, flere valgdonationer samt bedre m√•linger i de f√łrste delstater g√łr, at Biden er mit bedste bud p√• nuv√¶rende tidspunkt. Samtidig er det dog v√¶rd at h√¶fte sig ved, at m√•lingerne er t√¶tte. Med andre ord kan Biden lige s√• godt ende med at vinde de f√łrste stater, som han kan blive nummer tre eller fire. Kort sagt kan alt ske, og den tidligere vicepr√¶sident er bestemt ikke nogen imponerende frontl√łber. Men m√•ske kan mindre g√łre det i den her omgang.

2. (-) Bernie Sanders.

Sammenlignet med den seneste rangering tilbage i november har Sanders v√¶ret suver√¶nt bedst k√łrende siden da. Senatoren fik skovlet massevis af penge ind, har f√•et vigtige st√łtteerkl√¶ringer fra eksempelvis Alexandria Ocasio-Cortez og har langsomt men bestandigt m√łvet sig op i meningsm√•lingerne igen. L√¶gger man gr√¶srodsst√łtten og den gode organisation oveni, kan det bestemt ikke udelukkes, at Sanders vinder de f√łrste prim√¶rvalg og f√•r tur i den. Alt andet ville dog ogs√• v√¶re en skuffelse, m√• man √¶rligt sige. For selvom senatoren har tur i den lige nu, s√• er presset for at pr√¶stere fra f√łrste prim√¶rvalg af un√¶gtelig ogs√• st√łrre for Sanders end for eksempelvis Joe Biden.

3. (1.) Elizabeth Warren.

Det har v√¶ret nogle h√•rde m√•neder for Warren. Senatoren er g√•et fra at f√łre i de f√łrste prim√¶rvalgstater til at rode rundt som nummer fire, og hun skovler heller ikke s√• mange valgdonationer ind som tidligere. Strategien er nu blevet omlagt, idet Warren tydeligvis fors√łger at blive konsensuskandidaten, der kan samle Demokraternes moderate og progressive fl√łj. Skulle resultaterne v√¶re skuffende i de f√łrste prim√¶rvalgsstater, bliver sp√łrgsm√•let nok i h√łj grad, hvorvidt Warren og Sanders sammen kan sikre, at Biden ikke vinder flertallet af delegerede, s√• venstrefl√łjen m√•ske alligevel kan sikre sig sejren i det lange l√łb.