Regeringen udskyder beslutning om ny oliejagt i Nordsøen
Klima- og energiminister Dan Jørgensen kan ikke sige, hvornår man forventer, at der kan træffes en beslutning.
Regeringen udskyder beslutningen om yderligere eftersøgning af olie og gas i Nordsøen.
Det siger klima- og energiminister Dan Jørgensen.
- Vi synes, det her er så vigtigt for Danmark, både når det vedrører den grønne omstilling, men også når det handler om økonomien og arbejdspladser. Derfor har vi brug for et bedre beslutningsgrundlag at stå på. Det her skal ses i en sammenhæng med de mange andre og meget store beslutninger, der skal træffes omkring den grønne omstilling i landet, siger Dan Jørgensen til TV 2.
Balancen mellem penge og det grønne
Regeringen mener ikke, at man har viden nok om, hvilke klimaeffekter og hvilke økonomiske konsekvenser der kan være forbundet med en ny omgang udvinding af olie og gas.
- Balancen er hele tiden, at på den ene side se på, hvad koster det? Vi har over årtier tjent hundredvis af milliarder af kroner på olie og gas fra Nordsøen. Det har været med til at betale den grønne omstilling og vores velfærd. Og på den anden side ser vi ind i en fremtid, som gerne skal være fossilfri, siger Dan Jørgensen.
Danmark har siden 1972 tjent 514 milliarder kroner på olie og gas hentet i Nordsøen.
Danmark har over 30 olie- og gasfelter i Nordsøen. De tre største hedder Dan, Halfdan og Tyra og ligger alle et godt stykke fra den danske kyst.
Den ottende udbudsrunde
Flere selskaber har søgt om tilladelse til at lede efter og udvinde ny olie og gas i Nordsøen i den såkaldte ottende udbudsrunde.
En ottende udbudsrunde vil give rettigheder til at lede efter og udvinde olie og gas i Nordsøen frem til midten af 2050'erne. Det er fra 2050, at Danmark efter planen skal være klimaneutral.
Ifølge Dan Jørgensen er det for tidligt at sige, hvor længe der vil gå, før der fra regeringens side bliver taget en beslutning i sagen. Men udskydelsen af afgørelsen kommer næsten et år efter ansøgningsfristens udløb.
R: Fremtidens oliejagt skal stoppe
I en tidligere beregning har Skatteministeriet vurderet, at staten kan hente indtægter for omkring to milliarder kroner ved en ottende udbudsrunde. Men regeringen frygter, at en regning kan blive højere end det, fordi en aflysning kan gå ud over olieselskabernes nuværende investeringer.
Hos De Radikale kritiserer klimaordfører Ida Auken regeringen for ikke at stoppe fremtidens oliejagt.
- Vi skal ikke hente mere olie op ad Nordsøen langt inde i 2050'erne. Det er langt forbi det tidspunkt, hvor vi har sagt, at Danmark skal være klimaneutrale, siger Ida Auken til Berlingske.
Hun mener, at den store økonomiske usikkerhed også er en grund til at aflyse udbuddet.
Også Greenpeace Danmark kritiserer Dan Jørgensen og regeringen. På Twitter skriver organisationen:
- En slutdato på jagten efter ny olie er en no-brainer, Dan Jørgensen. Verden har i dag allerede langt mere olie og gas, end vi kan tåle at brænde af, hvis vi skal nå målene i klimaaftalen fra Paris.