Uvildig undersøgelse af Forsvarets top på vej
I næste uge skal forsvarsministeren og ordførerne fastlægge rammerne for en uvildig undersøgelse af svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.
En undersøgelse fra Rigsrevisionen har allerede fastlagt, at det i en lang periode har været muligt for ansatte i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse at svindle med skatteborgernes penge.
Helt konkret har den samme person kunnet bestille varer, godkende dem og efterfølgende udbetale store beløb - uden at andre instanser har kontrolleret det.
Men nu igangsætter forsvarsminister Trine Bramsen (S) også en ekstern undersøgelse. Det sker i samarbejde med forsvarsordførerne fra de andre partier.
Undersøgelsen skal afdække svagheder og huller i systemet og sikre, at de ikke er blevet udnyttet til svindel. Det fortæller hun i talkshowet 'Lippert' på TV 2 News.
- Vi (partierne, red.) har et møde i næste uge, hvor vi kommer til at fastlægge de præcise rammer for, hvad der skal undersøges, siger Trine Bramsen.
Hun fastslår samtidig, at undersøgelsen vil blive igangsat "inden for kort tid":
- På mødet bliver partierne præsenteret for forskellige setups på baggrund af de ønsker, de selv er kommet med, og så er forhåbningerne, at vi kan sætte det hele i gang efter det.
Fortsat tillid til departementchef
Ifølge en whistleblower, som TV 2 har talt med, blev pengene fra styrelsen blandt andet brugt til dyre lamper, støvsugere og vingaver.
To tidligere medarbejdere er blevet politianmeldt. Derudover er to topembedsmænd i Forsvarsministeriet blevet fritaget for tjeneste.
Der er tale om direktøren i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, Hans Høyer, samt koncernstyringsdirektøren i Forsvarsministeriet, Per Pugholm Olsen.
Den øverste embedsmand, departementschef Thomas Ahrenkiel, har dog fået lov til at blive.
Det er til trods for, at Ahrenkiel flere gange overså klare alarmsignaler. Det fortalte forsvarsministerens selv under gennemgangen af sagen i december.
Alligevel holder Trine Bramsen fast i, at hun fortsat har tillid til sin departementchef.
- Den øverst ansvarlige i den her sag er chefen for ejendomsstyrelsen, og han røg som en af de første. Jeg tror, at det står rimelig klart for alle, at jeg ikke har været tilfreds med det forløb, der har været, siger hun og fortsætter:
- Hvad skulle jeg have af motiv for ikke at lade pilen pege de rette steder hen? Jeg er ikke den type politiker, der tænker, at hvis jeg bare fyrer hele ledelsen, så er problemet løst.
Rejsehold har gjort flere fund i Hjørring
Hun indrømmer dog, at der er nogle "uhensigtsmæssige strukturer" i Forsvaret, som gør det svært at føre ordentlig kontrol over for eksempelvis indkøb og udbetalinger.
Udover den eksterne undersøgelse har ministeren derfor også sendt et rejsehold til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i Hjørring, hvor det også skal undersøge arbejdsgangene i styrelsen.
Og ifølge ministeren har rejseholdet allerede gjort flere nyttige fund.
Betyder det, at der er flere skandaler derude?
- Jeg vil i hvert fald sige, at bekymringen for huller - og dermed mulighed for at foretage svindel - er velbegrundet.
Du kan se hele interviewet med forsvarsminister Trine Bramsen på TV 2 Play.