- Kristian Jensen har overtrådt spillereglerne noget så eftertrykkeligt, siger Jakob Ellemann

Venstres folketingsmedlemmer holder tirsdag gruppemøde, hvor degraderingen af Kristian Jensen er på dagsordenen.

Det blev kaldt en "politisk halshugning", da Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, sammen med en enig gruppebestyrelse i lørdags fratog Kristian Jensen sit ene ordførerskab og samtlige udvalgsposter.

Folketingsgruppen er tirsdag indkaldt til gruppemøde om beslutningen. Et møde, som hovedpersonen ikke selv er med til, da han er vært ved en høring i Landstingssalen på Christiansborg i samme tidsrum.

- I Venstre har vi nogle spilleregler. De regler har Kristian Jensen overtrådt noget så eftertrykkeligt her i weekenden. Vi har højt til loftet, men der er et loft. Og når man brager hovedet igennem det, så har det også nogle konsekvenser, siger Jakob Ellemann-Jensen til TV 2 forud for gruppemødet.

Følte sig "fri"

Beslutningen om degraderingen af Kristian Jensen kom samme dag, som den tidligere næstformand i Jyllands-Posten foreslog, at Venstre bør gå sammen med regeringen, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti om en reformpakke om blandt andet skat og seniorjobordningen.

Til avisen sagde han, at han ikke havde orienteret partiledelsen om udtalelsen, men at han følte, at han havde en "friere rolle", fordi han ikke var en del af partiledelsen.

Der skulle dog vise sig at være både kortere til døren og lavere til loftet, end Kristian Jensen havde forestillet sig.

I selv samme artikel, som den tidligere næstformand beskrev sin rolle som fri i, sagde partiets politiske ordfører, Sophie Løhde, at udtalelsen stod for hans egen regning. Og samme dag, som artiklen udkom, måtte Kristian Jensen altså se sig degraderet.

- Der er nogle interne spilleregler, der skal følges. Det er de ikke blevet, og det har nogle konsekvenser, lød det efterfølgende fra Sophie Løhde.

Venstres tidligere næstformand Kristian Jensen har lørdag fået frataget sit ordførerskab og alle udvalgsposter i Venstre. Det oplyser partiet i en pressemeddelelse.

Modsagde formands politik

Det er ikke første gang, en artikel har skabt røre for Kristian Jensen.

I et interview med Berlingske i starten af august modsagde han direkte den daværende partiformands politik og strategi - herunder tankerne om et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

Flere mente ved den lejlighed ikke, at Kristian Jensen var den rette arvtager for Lars Løkke Rasmussen, trods han havde siddet ti år som næstformand.

Det måtte han senere samme måned tage konsekvensen af.

Gik af efter intern uro

Kristian Jensen meddelte i august 2019 sin afgang som næstformand. Det skete, i forbindelse med at den tidligere formand Lars Løkke Rasmussen ligeledes valgte at trække sig fra sin stilling.

Ugen forinden havde Kristian Jensen tilbudt Lars Løkke Rasmussen, at han ville trække sig som næstformand - vel og mærke hvis Løkke fulgte trop.

Det afviste den daværende formand først, men da næstformanden på et hovedbestyrelsesmøde sagde, at han alternativt ville stille op til et kampvalg om formandsposten, gik Lars Løkke Rasmussen af.

Udover at have været næstformand for Venstre har Kristian Jensen en fortid som henholdsvis skatte-, udenrigs- og finansminister.