Politik

Ellemann under pres trods degradering af Jensen: - Han var det svageste får i flokken, siger analytiker

Ifølge politisk analytiker Hans Redder efterlyser Venstres folketingsmedlemmer en formand, der sætter sig i respekt.

Da Jakob Ellemann-Jensen blev valgt som formand for Venstre, påtog han sig ikke alene at samle blå blok og genvinde regeringsmagten.

Han ville også skabe ro i Venstre, hed det sig.

Men det er han ikke lykkedes med, siger TV 2s politiske analytiker Hans Redder. Derfor var weekendens degradering af Kristian Jensen "et nødvendigt skridt for Jakob Ellemann-Jensen", mener han.

- Der er en del i Venstre, der begynder at gå rundt og undre sig over, hvornår han sætter sig i respekt internt og lever op til det, han sagde i sin landsmødetale for fire måneder siden, siger Hans Redder.

Men degraderingen af Jensen er ikke er ensbetydende med, at Ellemann nu har skabt den ro i partiet, der er brug for.

- Nu valgte han så at statuere et eksempel med Kristian Jensen, som et eller andet sted jo er det svageste får i flokken i øjeblikket. Han var en detroniseret næstformand, der sad nede på bagerste række, siger Hans Redder.

Også politisk kommentator Hans Engell peger på, at splittelsen i Venstre skyldes, at formanden endnu ikke har sat en klar dagsorden.

- Han er presset hele vejen rundt. Det eneste, han kan glæde sig over, er, at Venstres meningsmålinger ikke er værre. Indtil videre har han været en slem skuffelse, siger Hans Engell.

Et ledelses-vakuum

Tidligere næstformand Kristian Jensen (V) foreslog i en artikel i Jyllands-Posten lørdag en økonomisk reformpakke, der skal aftales hen over midten.

Alt er ikke fryd og gammen i Venstre

Hans Redder, politisk analytiker på TV 2

Det fik Jakob Ellemann-Jensen til at fratage Kristian Jensen ordførerskab og udvalgsposter, fordi han "brød spillereglerne noget så eftertrykkeligt" ved at udstikke en kurs for partiet, selvom han er menigt folketingsmedlem.

- Man kan jo læse det faktum, at Kristian Jensen er ude at sige det her på forsiden af en avis som et billede på et eller andet ledelses-vakuum. Man ved ikke præcis, hvad det er for en linje, Ellemann-Jensen vil lægge - blandt andet på de her helt store spørgsmål om den økonomiske politik, siger Hans Redder.

"Alt er ikke fryd og gammen"

Partimedlemmerne efterlyser altså en formand, som viser, hvor skabet skal stå.

Og så længe sådan et lederskab ikke har meldt sig, er der ifølge Hans Redder et rum for, at menige medlemmer af partiet kan gøre sig egne tanker om den politiske retning.

Ikke alene internt, men også offentligt, som vi så det på forsiden af Jyllands Posten i weekenden.

- Alt er ikke fryd og gammen i Venstre, siger Hans Redder, selvom der efter et gruppemøde i folketingsgruppen tirsdag lød en bred opbakning til Jakob Ellemann-Jensens beslutning om degraderingen af Kristian Jensen.

Savner kontant ledelsesstil

Nu er det store spørgsmål, om formanden har i sinde at videreføre ledelsesstilen og være lige så kontant, næste gang et folketingsmedlem udtaler sig uden at have vendt det med partitoppen først.

Her peger Hans Redder på Inger Støjberg (V) som et eksempel på et fremtrædende medlem, som ad flere omgange er kommet med udtalelser, der ikke flugtede med partiets politiske linje.

Nævnes kan blandt andet efterdønningerne af drabet på den iranske generalmajor Qassem Soleimani.

Efter likvideringen skrev Venstres næstformand, Inger Støjberg, nemlig på sin Facebook, at amerikanerne har ret til at forsvare sig selv - også når præsidenten hedder Donald Trump - og at Iran længe har haft "en alt for stor og destruktiv indflydelse".

Partiets ordfører på udenrigsområdet, Michael Aastrup Jensen, udtalte omvendt, at han var bekymret over USAs likvidering af generalen og kaldte det direkte "hovedløst".

Ethvert land har retten til at forsvare sig selv. Også når præsidenten hedder Trump. Udviklingen i Mellemøsten er...

Posted by Inger Støjberg on Friday, January 3, 2020