Regeringen var advaret seks timer inden missilangreb mod militærbaser

Varslet giver god mening, siger ekspert.

Seks timer før Iran sendte missiler mod to militærbaser i Irak, vidste den danske regering besked om det forestående angreb.

Det fortæller flere kilder til TV 2.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) bekræfter i en skriftlig kommentar, at regeringen blev orienteret om et varsel om angrebet:

- Varslet betød, at de militære chefer kunne iværksætte de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger inden for den tid, der var til rådighed. Jeg vil gerne rose vores udsendte og deres chefer, som handlede klogt og rettidigt, så ingen danske soldater blev ramt. Når det er sagt, så er der ingen tvivl om, at det var en voldsom oplevelse, skriver Trine Bramsen i kommentaren til Ritzau.

Iran sendte natten til onsdag mindst 12 ballistiske missiler mod to internationale militærbaser i Irak - herunder Ain al-Asad-basen i Al Anbar-provinsen i det vestlige Irak. Amerikanske tropper og 133 danske soldater var udstationeret på basen, men ingen kom til skade ved missilangrebene.

Soldater kunne nå i sikkerhed

Forsvarschef Bjørn Bisserup har tidligere bekræftet overfor TV 2, at Danmark fik et varsel om det forestående iranske missilangreb.

- Jeg vil ikke gå ind i detaljer om, hvordan vi blev advaret. Men vi fik et varsel, som gjorde, at vi kunne forberede os så godt som muligt under de her betingelser, sagde han onsdag til TV 2.

Men ifølge TV 2s oplysninger kom advarslen til den danske regering altså omkring seks timer før, det første missil ramte Ain al-Asad-basen. En advarsel, der betød, at både de danske og amerikanske soldater var i sikkerhed, da Irans ballistiske missiler slog ned i basens bygninger.

Det er også tidligere kommet frem, at Iran advarede Irak inden missilangrebene, der var hævn for USA's drab på den iranske militærleder Qassem Soleimani natten til fredag, dansk tid.

Den amerikanske efterretningstjeneste opsnappede også, at der var et angreb undervejs, før missilerne ramte.

Ville ikke udløse krig

Det "giver god mening", at Danmark blev advaret i så god tid, mener Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet.

- Det siger jo lige præcis, at iranerne gjorde alt, hvad de kunne for at undgå at slå nogen ihjel. Iran har på den ene side behov for at sende et signal om, at de ville hævne sig, men de ønsker på den anden side ikke at udløse en stor krig, siger han.

- Varslet giver god mening. For hvis nu de havde dræbt 60 soldater, så ville Iran kunne sende den tilbage til USA og sige: "Jamen det er da jeres egen dumhed, at I ikke fjernede dem, for I var advaret. Så det er urimeligt, hvis I angriber tilbage".

Ifølge lektoren har amerikanerne også tidligere brugt strategien med at advare før angreb. Blandt andet advarede amerikanerne russerne før angreb i Syrien, så Rusland kunne nå at trække sine tropper ud, og USA kunne undgå hævn fra Putin.

Missilangrebene mod de to militærbaser fik onsdag regeringen til at beordre størstedelen af de danske soldater i Irak evakueret midlertidigt til Kuwait. Der er fortsat 30-40 danske soldater, der arbejder med sikkerhedsopgaver, stationeret på Ain al-Asad-basen.