Politik

Regeringen indgår aftale om 1000 flere sygeplejersker

Regeringen og Danske Regioner indgår aftale om 1000 flere sygeplejersker.

Regeringen leverer nu på et af Socialdemokratiets store valgløfter: 1000 nye sygeplejersker er på vej ud på de danske sygehuse. 500 af dem kommer allerede i år, og de resterende 500 følger trop næste år.

Det er resultatet af en aftale, der netop er indgået mellem regeringen og Danske Regioner med opbakning fra Dansk Sygeplejeråd.

Aftalen blev præsenteret fredag eftermiddag ved et doorstep i Finansministeriet af finansminister Nicolai Wammen (S), regionernes formand, Stephanie Lose (V), Grethe Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd, samt sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke og social- og indenrigsminister Astrid Krag.

- Vi ved alle, at der bliver løbet stærkt ude på vores hospitaler, og der er brug for flere hænder. Derfor er det også rigtig vigtigt, at vi arbejder sammen, både regering, regioner, sygeplejesker og alle andre gode kræfter for, at vi kan styrke vores sundhedsvæsen. Det har vi så taget et vigtigt skridt i forhold til i dag med aftalen om de 1000 flere sygeplejersker, sagde finansminister Nicolai Wammen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke roste Danske Regioner for at påtage sig arbejdet for at skaffe flere sygeplejersker.

- Det er fuldkommen afgørende, for der bliver løbet utrolig stærkt ude på afdelingerne. Og det er kun gået den forkerte vej: Der er kommet flere patienter, men der er år for år kommet færre sygeplejersker. Nu får vi gang i en positiv bevægelse - nu får vi flere sygeplejersker derud, og der er behov for hver eneste af dem, lød det fra sundhedsministeren.

Det bliver en stor opgave

Regeringen og Danske Regioner indgår aftale om 1000 flere sygeplejersker.

Med aftalen udmøntes de 300 millioner kroner i år og 600 millioner i 2021, der blev afsat med finanslovaftalen for 2020.

Pengene går til ansættelsen af de mange nye sygeplejersker, men også til at bane vejen, så dem, der kommer ind på sygeplejerskeuddannelsen, også ender ude i jobs på sygehusene.

Der er lav arbejdsløshed blandt sygeplejersker. (Under én procent, red.) Derfor har en stor del af debatten handlet om, hvorvidt det overhovedet er muligt at finde 1000 nye sygeplejersker.

- Det er ikke en hemmelighed, at det her ikke bare er et spørgsmål om at lave nye stillingsopslag. Der skal virkelig arbejdes for, at vi får skaffet de her 1000 flere sygeplejersker, sagde Grethe Christensen fra Dansk Sygeplejeråd.

Hun mener, at det i høj grad handler om at gøre noget ved arbejdspresset ude på landets hospitalsafdelinger, sådan så sygeplejerskerne ikke forlader faget og også kan holde til at være på fuld tid i det.

- Det er en stor opgave, vi kommer på, lød det også fra Danske Regioners Stephanie Lose.

- Ledighedskøen for sygeplejersker er ikke lang. Derfor gør vi selvfølgelig også i regionerne vores overvejelser om, hvordan vi kan bidrage til at løse den her opgave.

Indsatsen begynder på sygeplejerskeuddannelserne, der skal arbejde på at få flere til at gennemføre studiet. Som det er i dag, bliver hver fjerde sygeplejerskestuderende aldrig færdig med studiet. Det er 1000 studerende årligt, man taber.

Derfor har regeringen for nylig afsat 44 millioner til regionernes arbejde med at mindske frafaldet på uddannelsen. Der skal blandt andet skabes bedre introforløb til de nyuddannede og bedre sammenhæng i praktikforløbene, så de studerende ikke får et chok, når de går fra bøger og teori til virkeligheden ude på sygehusene.

Flere sygeplejersker skal op på fuld tid

Noget af det, regionerne skruer på, er, at alle stillinger, der bliver slået op fremover, vil være på fuld tid. Og i december annoncerede Danske Regioner også, at alle sygeplejesker og sosu-assistenter fra 2020 får ret til at gå op på fuld tid, hvis de ønsker det.

Stephanie Lose sagde dengang ifølge Berlingske:

- Vi kommer bestemt ikke til at tvinge nogen til at gå på fuld tid. Der skal være plads til at tage særlige hensyn, hvis man for eksempel har små børn og gerne vil arbejde færre timer for at få det hele til at hænge sammen. Vi vil bare gerne give dem, der går derude - og har et ønske om at arbejde flere timer - den mulighed.

I dag er knap halvdelen af landets 38.000 sygeplejersker på deltid. 10 procent af dem er på deltid imod deres vilje, viser en undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd.