Politik

Hjælpen er på vej til folk med BED, siger sundhedsministeren

Anerkendelsen af lidelsen BED betyder, at folk, der bliver diagnosticeret med sygdommen, har krav på en behandling.

- Vi skal være klar til at behandle alle med BED i 2022.

Sådan lyder svaret fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke på spørgsmålet om, hvorvidt det danske sundhedssystem er rustet til at behandle de danskere, der fra 2022 officielt kan få diagnosen BED.

Mere end anslået 40.000 danskere lider af sygdommen BED, Binge Eating Disorder, også kaldet tvangsoverspisning. Indtil videre har diagnosen ikke været anerkendt i Danmark, men det bliver den i 2022.

Det gør sygdommen til den mest hyppige spiseforstyrrelse sammenlignet med for eksempel anoreksi og bulimi, som omkring 5.000 og 30.000 danskere lider af.

Krav på behandling

Anerkendelsen af lidelsen betyder, at folk, der bliver diagnosticeret med sygdommen, har krav på en behandling. Og det koster mange penge og ressourcer.

Derfor skal psykiatrien nu oprustes til at tage imod de mange nye patienter, lyder det.

- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at psykiatrien har været presset i en årrække, så det er et langt, sejt træk at få løftet vores behandlingstilbud, siger Magnus Heunicke til TV 2.

Ifølge sundhedsministeren er økonomien på plads. Han løfter dog ikke sløret for, præcis hvor mange penge de BED-syge kan forvente.

- Nu skal pengene bare ud at virke i psykiatrien, siger han.

En overset gruppe

Sundhedsministeren anerkender, at tvangsoverspiserne alt for længe har været en overset gruppe.

- Mange af de mennesker har jo et langvarigt forløb bag sig, hvor man har gjort det stik modsatte af, hvad man faktisk skal gøre, og derfor har de nu behov for at få al den hjælp, som de har brug for, siger han og tilføjer:

- Alt det samfundet, indtil nu har tilbudt - diæter og slankekure - har jo været kontraproduktivt og har kun gjort tingene værre for dem. Derfor er det nu afgørende, at vi træder til med hjælp fra fagligt uddannede som for eksempel psykiatere og psykologer.