Politik

Slut med dyre studieture: Regeringen vil have loft over egenbetaling

Fremover må studieture på ungdomsuddannelser maks koste eleverne 3000 kroner, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Det skal være slut med dyre studieture, der tvinger mindrebemidlede elever til blive hjemme.

Det mener børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), der nu vil indføre et loft over, hvor stor deltagerbetalingen fremover må være, når eleverne på ungdomsuddannelserne skal udenlands.

- Studieturene er en vigtig del af elevernes udvikling på en ungdomsuddannelse. Det er ture, hvor man både udvikler sig selv, og hvor man opbygger fællesskabet med sine klassekammerater. Derfor går det ikke, at nogle må sige nej til studieturen, fordi den er for dyr. Det skaber et a- og et b-hold, siger hun i en pressemeddelelse.

Studieture til 15.000 kroner

Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet findes der eksempler på gymnasier med internationale linjer, hvor man planlægger ture med helt op til 15.000 kroner i deltagerbetaling. Blandt andet fordi man ønsker at tiltrække elever med ture til eksotiske destinationer.

- Det er ikke meningen, at uddannelsesinstitutionerne skal konkurrere mod hinanden i kampen for at tiltrække elever. I stedet bør de samarbejde og på den måde give eleverne de bedst mulige uddannelser, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Der bliver trængsel i Rostock og i Malmø

Birgitte Vedersø, formand for Danske Gymnasier

Hun vil nu indkalde Folketingets partier til en drøftelse om, hvorvidt man skal indføre et prisloft over deltagerbetalingen til studieturene, så de højst må koste 400 kroner om dagen og samlet ikke overstige 3000 kroner.

Samtidig vil ministeren gøre studieturene obligatoriske, og turene skal betragtes som en del af undervisningen, og så vil hun forud for forhandlingerne undersøge, hvordan det håndteres, hvis elever ikke har råd til at betale.

Gymnasier er skeptiske

Hos Danske Gymnasier er man på forhånd skeptisk overfor regeringens forslag. Ifølge formand og rektor på Gefion Gymnasium Birgitte Vedersø, vil det sætte væsentlige begrænsninger for, hvor man kan tage hen på studietur.

- Det bliver rigtig svært at realisere. Og der bliver trængsel i Rostock og i Malmø, siger hun til DR.

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning er til gengæld positiv. Det samme er to af regeringens støttepartier, SF og Enhedslisten, samt Dansk Folkeparti, og dermed ser det ud til at danne sig et flertal.

- Det er en god idé at sikre, at der ikke er nogen unge, der bliver skilt ud fra en uddannelse eller en linje, fordi de ikke har råd til at betale det, det koster at komme med på en studietur. Som ministeren siger, handler det om, at alle skal være med, og hvis man bare gerne vil langt væk, er der jo rig mulighed for det senere i livet, siger SF’s uddannelsesordfører, Astrid Carøe, til TV 2.

Enhedslistens ditto, Mai Villadsen, stemmer i.

- Vi skal have bremset den udvikling, hvor studieture hurtigt kommer til at koste 10.000 kroner. Det skaber en skævvridning blandt eleverne, og jeg tror sagtens, at man kan lære en hel del ved at tage på bustur til Prag. Det behøver ikke være en tur til parlamentet i Washington, siger hun.

Radikal modstand

På den anden side af Folketinget er blandt andre Venstre modstander af, at man blander sig i gymnasiernes måde at tilrettelægge sine uddannelser på, og den bekymring deler også Det Radikale Venstre.

- Vi er også optagede af, at elever fra hjem, hvor pengene er små, kan deltage på studieture med deres klassekammerater, skriver de radikales uddannelsesordfører, Anne Sophie Callesen, i en sms til TV 2.

Hun mener dog ikke, at løsningen er et loft og kalder det et "misforstået forsøg på social retfærdighed".

- For eleverne kan dét at komme på studietur jo netop være en kæmpe oplevelse at få i fællesskab med deres klassekammerater, ikke mindst for dem, der måske aldrig har rejst særligt meget uden for Danmark.