Danmark trækker soldater midlertidigt ud af Irak
Sikkerheden for vores soldater har allerhøjeste prioritet, siger statsminister Mette Frederiksen (S).
De soldater, der hidtil har haft til opgave at træne irakiske soldater i Irak, bliver midlertidigt trukket ud af landet og rykket til Kuwait. Det samme gør otte personer, der udførte stabsroller i Iraks hovedstad, Bagdad.
Det oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriet flankeret af forsvarsminister Trine Bramsen (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S).
- Det er vores fuldstændigt klare overbevisning, at koalitionens indsats mod ISIL (Islamisk stat, red.) er afgørende for at forbedre sikkerheden for os i forhold til terror, siger hun.
- Sikkerheden for vores soldater har vores allerhøjeste prioritet. Vi har besluttet at flytte en gruppe soldater til Kuwait. Det er vigtigt at understrege, at det midlertidigt.
Angreb på base med danske soldater
Udmeldingen kommer efter en nat, hvor Iran affyrede missiler mod to militære baser i Irak, Ain Al-Asad og Arbil, hvor både amerikanske, men også 133 danske soldater er udstationeret.
Angrebet er hævn for USA's dronedrab på den militære leder Qassem Soleimani i sidste uge. Det er endnu uvist, om angrebet har kostet menneskeliv, men ingen danskere er kommet noget til.
De danske soldater befinder sig på Ain Al-Asad og hovedpartens opgave er at træne det irakiske militær til kampen mod Islamisk Stat i samarbejde med andre NATO-lande.
Statsministeren oplyser, at der efter omrokeringen af de danske tropper fortsat vil være 30-40 danske soldater tilbage, som i samarbejde med koalitionsparterne varetager beskyttende opgaver på militærbasen.
Danmark er der på invitation fra Iraks regering og har foreløbig trænet næsten 20.000 irakere. Siden lørdag har træningsaktiviteterne imidlertid været indstillet på grund af den eskalerede konflikt i området.
Det er derfor, at regeringen nu midlertidigt vælger, at trække en større gruppe ud.
- Vi fortsætter indsatsen i Irak. Men vi har besluttet at overføre en gruppe af de danske soldater til Kuwait. Det er del del af bidraget, som ikke kan udføre deres opgave i øjeblikket på grund af situationen i Irak. Vi håber, at de snart kan vende tilbage til Irak og løse deres opgave, siger Mette Frederiksen.
Opbakning til regeringens linje
Med dagens melding kommer Mette Frederiksen og regeringen helt eller delvist et bredt flertal af Folketingets partier i møde.
Enhedslisten og Alternativet havde på forhånd krævet, at samtlige tropper blev trukket ud, og SF var klar til at bakke op, hvis det var, hvad den irakiske regering gerne ville have. De radikale, Venstre og Dansk Folkeparti var derimod på linje med regeringen.
Partierne var kort inden onsdagens pressemøde blevet orienteret om situationen i Udenrigspolitisk Nævn, herunder at udenrigsminister Jeppe Kofod i løbet af dagen har været i kontakt med sin irakiske kollega.
Tier om holdning til droneangreb
På pressemødet kunne han fortælle, at de to blandt andet havde talt om, at "der er god grund til at slå koldt vand i blodet" og "fokusere på deeskalering af situationen".
Hvad regeringens holdning er til USA's beslutning om at gennemføre droneangrebet på Soleimani, der siden weekenden har eskaleret konflikten, kom der imidlertid ikke svar på:
- Jeg mener ikke, at det er at varetage Danmarks interesser at have den diskussion i det offentlige rum. Den tager vi i det lukkede rum med vores samarbejdspartnere, siger Mette Frederiksen.