Nick Hækkerup afviser kritik: Ellebæk skal ikke være et rart sted

Torturkomité kritiserer forholdene på dansk udrejsecenter. Regeringens støttepartier kræver ændringer.

Den socialdemokratiske regering er nødt til meget hurtigt at forbedre forholdene på Udlændingecenter Ellebæk i Nordsjælland.

Det kræver regeringens støttepartier, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten, efter Europarådets Torturkomité i en ny rapport offentliggjort tirsdag retter hård kritik af centeret, som er et af de værste, komitéen har set i hele EU.

I rapporten beretter komitéen om selvmordstruede personer, der bliver efterladt nøgne i observationsceller. Kvinder, der kun kan få adgang til frisk luft 30 minutter om dagen. Personale, der behandler de afviste udlændinge, som var de kriminelle fanger.

Og fysiske rammer i så alvorligt forfald, at man ifølge komitéen ikke kan byde mennesker det.

Det er langt fra godt nok, mener Enhedslisten, der tirsdag har kaldt regeringen i samråd for at få ændret forholdene.

- Vi kan ikke acceptere, at Danmark krænker vores internationale menneskerettighedsforpligtigelser. Det er fuldstændig afgørende, at der sker noget, så der ikke kommer sådan en kritik igen, siger Enhedslistens Søren Søndergaard, der er medlem af Folketingets retsudvalg.

Europarådets Torturkomité

Europarådet Torturkomité har til formål at forebygge tortur og umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf i de europæiske lande.

Torturkomitéen besøger blandt andet fængsler, politistationer, udlændingecentre, psykiatriske hospitaler og andre institutioner for frihedsberøvede med jævne mellemrum.

I Danmark har de tidligere blandt andet sat fokus på brugen af isolation under varetægtsfængsling og pladsmangel i fængslerne. 

SF: En uværdig behandling

Udlændingecenter Ellebæk har 136 pladser og huser udlændinge, som typisk har fået afslag på asyl. De har ikke begået noget kriminelt, men har ikke ret til at opholde sig i Danmark. Udlændingene er frihedsberøvede under fængselslignende forhold, fordi myndighederne frygter, at de ellers vil gå under jorden.

Hos SF mener retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt, at spørgsmålet er dilemmafyldt, fordi der er tale om mennesker, der ikke har lovligt ophold i landet. Alligevel kræver hun, at regeringen skrider ind.

- Det er en alvorlig kritik, og vi er nødt reagere og rette op. De her mennesker skal hjem, men det kan ikke nytte noget, at de får så uværdig en behandling, mens vi forsøger at få dem hjem, siger hun til TV 2.

SF’s retsordfører ved endnu ikke, hvad ”den gode løsning” er. Hun sætter dog spørgsmålstegn ved, om det er rigtigt at spærre mennesker inde, der ikke har gjort noget kriminelt, og hun vil have en redegørelse fra regeringen.

Udlændingecenter Ellebæk

Udlændingecenter Ellebæk ligger i Nordsjælland, og er etableret i den tidligere Sandholm Kaserne.

Ellebæk har 136 pladser og modtager både voksne mænd og kvinder, som typisk har fået afslag på asyl.

Udlændinge på centret er frihedsberøvet efter udlændingelovens §36. Det vil sige, at de indsatte ikke har begået noget kriminelt, men bliver frihedsberøvede under fængselslignende forhold, fordi myndighederne frygter, at de vil gå under jorden, inden de kan sendes ud.

Hver fjerde uge beslutter en dommer, om den indsatte fortsat skal frihedsberøves. Man kan maksimum være 18 måneder i Ellebæk.

- Det er meget alvorligt

Europarådets Torturkomité opfordrer Danmark til at rette op inden tre måneder, og det forventer den radikale retsordfører Kristian Hegaard, at regeringen gør.

- Det er meget alvorligt, når Europarådet kommer med kritik af Danmark. Det er jo personer, der ikke har begået noget strafbart. Derfor skal vi ikke udsætte dem for mental tortur, som var de monstre. De bør få ordentlige forhold, hvilket jeg vil rette henvendelse til ministeren om, siger Kristian Hegaard

Men de her mennesker er jo afviste og skal hjem, så er de ikke selv skyld i det?

- Overhovedet ikke. Uanset om man er afvist eller ej, skal man ikke sidde i sådanne centre. De skal rejse ud, men det giver ikke carte blanche til, at man kan behandle dem, som man vil, og sætte dem i fængselslignende forhold.

Men hvis de rejste hjem, var der jo intet problem?

- Uanset, om de gør det eller ej, kan man ikke tvinge dem til det. Det her handler ikke om udlændingepolitik, men retspolitik.

DF: De overdriver

Hos Dansk Folkeparti er retsordfører Peter Skaarup modsat regeringens støttepartier ikke bekymret over kritikken. Han mener, at Europarådets Torturkomité overdriver.

- Vi mener ikke, der er noget, der skal ændres. Jeg går ud fra, at vores udlændingemyndigheder havde fortalt os, hvis vi brød internationale regler, og jeg har i hvert fald ikke hørt noget, siger han.

Torturkomitéens kritik er kun vejledende, og derfor ikke en kritik, som de danske myndigheder er tvunget til at følge, men ifølge komitéen kan Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol tage sagen op, hvis ikke det sker.

Hækkerup: Ellebæk skal ikke være et rart sted at være

Justitsminister Nick Hækkerup (S) siger tirsdag aften til TV 2, at myndighederne nu har tre måneder til at svare på kritikken, og han lægger ikke op til ændringer nu og her.

- Helt grundlæggende kan jeg godt forstå, at Ellebæk ikke er et rart sted at opholde sig, men det skal det heller ikke være. Det er folk, som skal ud af landet, og det her skulle gerne være med til at motivere dem til at rejse ud af Danmark, siger han.

Men gør kritikken indtryk?

- Det gør altid indtryk, når vi får kritik, og vi skal altid diskutere, hvordan forholdene er, og hvor godt vi kan gøre det. Og der er givet også noget, vi kommer til at se på her. Men at sige, at vi ikke vil have den her type institutioner, det kommer ikke til at ske.

De afviste har ikke begået noget kriminelt, hvorfor skal de sidde under fængselslignende forhold?

- Det skal de af flere grunde. Den ene er, at hvis muligheden opstår for at sende dem ud af landet, vil vi gerne vide, hvor de er. Den anden er, at det her ikke skal være et rart sted at være. Det skal gerne være et sted, som hjælper med til at skubbe folk til at rejse hjem, som de jo skal.