Dansk træning af irakiske styrker indstilles efter drab

Der er forhøjet beredskab hos danske udsendte efter angreb i Irak. Træning af irakiske styrker pauses.

De danske soldater i Irak indstiller al træning af irakiske styrker som følge af amerikansk drab på iransk militærleder.

Det oplyser Forsvaret.

Ifølge forsvarminister Trine Bramsen (S) sker det for at værne om de danske soldaters sikkerhed.

- Når situationen er så ustabil, som den er, så tager vi ingen chancer. Det er baggrunden for, at træningen er indstillet.

Udmeldingen fra dansk side kommer kort efter, at Reuters kunne fortælle, at USA og dets allierede havde stoppet træningsoperationen i Irak.

En oplysning der kom frem i et brev fra det tyske militær, som nyhedsbureauet Reuters har set.

I brevet fremgår det, at der er forhøjet beredskab for de styrker, som indgår i Operation Inherent Resolve, som også danske soldater er en del af.

Stoppet sker, efter et amerikansk droneangreb i Bagdad fredag dræbte den højtstående generalmajor Qasem Soleimani, der var leder af Quds-elitestyrken i Irans Revolutionsgarde.

Danskere i sikkerhedsudrustning

Fredag oplyste Forsvaret, at alle danske soldater i Irak har det godt og afventer situationen. Samtidig lød det, at beredskabet som følge af udviklingen efter angrebet på Soleimani er blevet skærpet.

- Konkret har soldaterne skærpet fokus på deres egen sikkerhed.

- Det betyder blandt andet, at de danske soldater har deres sikkerhedsudrustning med sig rundt, og at de mødes hyppigere end normalt, oplyste Forsvaret i en skriftlig kommentar.

Danske soldater har siden 2014 været til stede i Irak, hvor de som en del af Operation Inherent Resolve har bekæmpet Islamisk Stat i Irak og Syrien.

De seneste år har danskerne fra al-Asad-basen vest for Bagdad især trænet og rådgivet den irakiske hær. Der er fortsat cirka 130 danske soldater udstationeret her.

Danmark bidrager desuden med cirka ti soldater - stabsofficerer - til Natos Mission Iraq i Bagdad.