Politik

Pernille Skipper tager plastikaffald med hjem: - Er sikker på, at jeg bryder reglerne

Enhedslistens Pernille Skipper fylder lidt ekstra på cykelstien, når hun tager partiets plastik med hjem og smider ud på Nørrebro i København. Sverre Quist / TV 2

Regelbruddet sker med åbne øjne, siger Enhedslistens partileder om sin plastik-transport fra arbejdspladsen på Christiansborg til hjemmet på Nørrebro.

Den hvide plastiksæk syner ikke af meget, som den hænger der i det lille tekøkken på tredje sal i Provianthuset på Christiansborg.

Men den får både medcyklister til at spærre øjnene op, og Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, til at bryde reglerne.

Indholdet i posen er plastikaffald fra Enhedslistens politikere og ansatte på Christiansborg, og i et års tid har Pernille Skipper haft posen med sig på cyklen til hjemmet på Nørrebro, når posen var fuld.

"Forsøger ikke at være hellig"

Forklaringen er, at plastik ikke er en del af affaldssorteringen på Christiansborg. Derfor har Pernille Skipper startet sin egen plastiksortering.

- Jeg har set for mange billeder af skildpadder med sugerør ud ad næsen og hvaler, hvor plastikken vælter ud ad indvoldene, til, at jeg kan magte, at man ikke plastiksorterer, siger hun til TV 2 og erkender, at hendes egenrådige sortering af kollegaernes plastikaffald "ikke redder verden".

- Jeg forsøger ikke at være alt for hellig omkring klima i det små, for det er de store politiske beslutninger, der rykker noget. Men jeg er meget minutiøs med min plastiksortering, og derfor kunne jeg næsten ikke bære, at vi ikke kan plastiksortere i Folketinget, siger Pernille Skipper til TV 2.

Virksomheden Christiansborg

Christiansborg er teknisk set en virksomhed, når det kommer til affaldssortering. Og virksomheder i Danmark har ikke samme mulighed for at sortere plastikaffaldet fra, som det er tilfældet ude i private husstande, fortæller hun.

- Det har jeg skældt ud over mange gange, men det har ikke hjulpet noget, siger Pernille Skipper.

Derfor har hun altså nu hængt en plastikpose op i partiets køkken, så de kan sortere. Når posen er fuld, ryger den på bagagebæreren og fragtes hjem til hjemmet på Nørrebro, som - modsat arbejdspladsen på Christiansborg - har en affaldsspand til formålet.

- Jeg er blevet drillet med det nogle gange, og jeg er ret sikker på, at jeg bryder reglerne. Jeg må ikke putte affald fra en virksomhed i vores private affaldsspande. Men jeg gør det med åbne øjne.

Hvem er det, der driller dig?

- Folk, der ser mig komme gående og cyklende med en plastiksæk fyldt med plastikaffald, synes det er lidt mærkeligt. Og når man cykler med det, fylder man også lidt mere på cykelstien.

Er der nogen, der har kaldt dig posedame?

- Nej, ikke endnu. Det er heller ikke al plastik, vi får opsamlet. Og det ændrer ikke ved, at det er virkelig dumt, at vi ikke kan sortere plastik på Christiansborg.

Hvorfor kan I egentlig ikke det?

- Virksomheder kan ikke plastiksortere, fordi reglerne er skruet så mærkeligt sammen. Det er jo blevet til en vare, som man handler med. Vi har også det problem, at meget af vores plastik er blandet, så det ikke kan genanvendes. Derfor burde det være lovpligtigt, at den plastik, vi bruger i Danmark, skal være genanvendelig.

Christiansborg når ikke CO2-mål

Også når det kommer til begrænsningen af CO2-udledning, halter Christiansborg alvorligt bagefter.

Målet var nemlig, at parlamentet skulle blive CO2-neutralt i 2020, men det kommer slet ikke til at ske.

I stedet er det erklærede mål for Folketinget nu, at man følger klimalovens 70 procents reduktion af drivhusgasser frem mod 2030.