Politik

- Det er en amerikansk krigserklæring mod Irans militser, siger Naser Khader

Selv om angrebet er særdeles opsigtsvækkende, forstår den konservative udenrigsordfører amerikanerne.

Det amerikanske angreb på den iranske general Qassem Soleimani er særdeles opsigtsvækkende og risikerer at få hele situationen i Mellemøsten til eksplodere.

Det vurderer den konservative udenrigsordfører, Naser Khader, over for TV 2. Radikales Martin Lidegaard er enig.

- Det er en af de største begivenheder, vi har set de seneste mange, mange år. Det er en kæmpe nyhed. Det er en amerikansk krigserklæring mod Irans militser og indflydelse i området. Derfor er jeg meget spændt på, hvordan iranerne vil reagere, siger Naser Khader.

Mere indflydelse end bin Laden

Han sammenligner med den nu dræbte Osama bin Laden.

- Han har meget større indflydelse, end Osama bin Laden havde, da han blev slået ihjel. Qassem Soleimani var uofficiel forsvarsminister og general i Iran. Det er usædvanligt, at man går ind og slår en officiel repræsentant for et land ihjel.

Formand for Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget Martin Lidegaard (R) er enig med Naser Khader i, at det er et meget opsigtsvækkende angreb.

- Det er fuldstændig usædvanligt. Jeg mindes ikke i nyere tid, at USA eller andre er gået efter en så højt stående, officiel person fra et andet land. Hvis man er dømt terrorist så er alle enige om, at det må have sin tid på et tidspunk. Her er der tale om en, der er meget højtstående i det Iranske hierarki, siger han til TV 2.

Mellemøsten kan eksplodere

Både Martin Lidegaard og Naser Khader peger på, at det lige nu er særdeles svært at sige, hvad konsekvenserne bliver af missilangrebet.

- Det kan gå hen og få Mellemøsten til at eksplodere, hvis Iran reagerer mod Israel, Saudi Arabien eller amerikanske interesser i områder. Det kan også medføre større interne iranske demonstrationer mod styret.

Selv om Naser Khader understreger voldsomheden i angrebet, forstår udenrigsordføreren amerikanerne. De var nødt til at reagere, siger han.

- Der var brug for at trække en rød linje over for det iranske regime. Og Qassem Soleimani har rigtig mange amerikanske soldaters liv på sin samvittighed, ligesom den amerikanske ambassade blev angrebet. Vi så også, at iranerne stod bag angreb på saudiske oliefelter for nogle måneder siden, siger Naser Khader.

For Martin Lidegaard betyder situationen den komplicerede politiske situation i Iran, at det er særdeles svært at forudsige, hvad der nu vil ske.

Iranske høge mod duer

- Det er ekstra svært at vurdere, hvad der kommer til at ske. Iran er komplekst land. Der er høge og der er duer. Det er en høg, man har skudt på her, og høgene mener, at der skal reageres hårdt. Og alt andet lige, styrker situationen deres argument, og derfor er vi nødt til at reagere. Men man ved aldrig med Iran, siger Martin Lidegaard.

Samlet set lægger han dog ikke skjul på, at han er bekymret for udviklingen.

- Iran har allerede lovet en frygtelig hævn. Hvad den består af, og hvad den vil føre med sig i en region af verden, der allerede er i fuld brand, er svært at overskue, siger han.

Dansk Folkepartis udenrigspolitiske ordfører Søren Espersen, er til gengæld ganske afklaret. Angrebet var det rigtige at gøre, og det er ikke så voldsomt, som det bliver gjort til.

DF: Kirurgisk angreb

- Det er et rigtigt svar på det, der skete. Iran og Irak er i dag ét fedt. Iran bestemmer i Irak. Der er ikke mange, der er i tvivl om, at der er direkte kontrol af Irak fra Iran. Det er en uholdbar situation. Og man kan ikke bare have, at der er angreb på ambassaden, siger han til TV 2.

Søren Espersen henviser til angrebet forleden på den amerikanske ambassade i Irak. Et angreb, som USA har udpeget Iran til at stå bag.

- Jeg synes, at det er et kirurgisk angreb. Der er jo ikke tale om en bombning af Teheran eller noget lignende. Hvis der skal være sikkerhed omkring diplomati og ambassader, er man nødt til at fortælle værtslandet, at hvis det ikke selv kan sørge for sikkerheden, så gør man det selv. For mig at se, er der derfor tale om et meget blidt svar.