Politik

Christiansborg når ikke aftalt klimamål

Christiansborg skulle være det gode eksempel på grøn omstilling allerede i 2020. Men det kommer ikke til at ske. Ikke engang i 2030 er det planen, at parlamentet er CO2-neutralt.  MOGENS FLINDT / Scanpix Danmark

Politisk flertal ville gøre Christiansborg CO2-neutral i år - men det kommer slet ikke til at ske. Nu er målet 70 procents reduktion i 2030.

Håbet var lysegrønt, da Alternativet i begyndelsen af 2019 stilede et beslutningsforslag i Folketinget, der skulle gøre landets parlament til et godt eksempel.

Christiansborg skulle være CO2-netutral i løbet af 2020.

- Tanken var, at alle virksomheder gerne skal sætte sig det mål at blive CO2-neutrale så hurtigt som muligt. Og så var det helt på sin plads, at Christiansborg skulle gå forrest som et godt, grønt eksempel. Inspireret af EU-Parlamentet, der har været CO2-neutralt i nogle år, siger leder af Alternativet Uffe Elbæk til TV 2.

Partiet fik opbakning fra Socialdemokratiet, der dengang var i opposition, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten. Men selv om partierne i dag udgør et klart flertal, og Socialdemokratiet har regeringsmagten, går der mange år, inden Christiansborg bliver CO2-neutralt.

Folketingets ledelse, Præsidiet, fik til opgave at finde ud af, hvordan udledningen af drivhusgasser kunne neutraliseres. Og det er man stadig i gang med at undersøge, siger formanden for Folketingets Præsidium, Henrik Dam Kristensen (S).

- Vi bliver ikke CO2-neutrale i år. Men vi arbejder på at blive det, og nu kan man læse på vores hjemmeside, hvor stort klimaaftrykket for Folketinget, siger han.

70 procent i 2030

Det erklærede mål for Folketinget er nu, at man følger klimalovens 70 procents reduktion af drivhusgasser frem mod 2030.

- For nylig har vi besluttet, at Folketingets administration skal komme med en endnu mere konkret plan næste halvår for, hvordan vi begrænser CO2 og brugen af plastik. Desuden har vi fundet penge til at ansætte en bæredygtighedsmedarbejder, siger Henrik Dam Kristensen.

Den besked skuffer og ærgrer Uffe Elbæk.

- Jeg vil sandelig håbe, at de har brugt juleferien på at se på, hvordan det kan blive bedre. For hvis vi ikke kan gøre Christiansborg neutral, hvordan skal vi så gøre Danmark neutral, spørger lederen af Alternativet.

- Selvfølgelig er der nogle praktiske ting, der skal på plads. Men det har en enorm symbolværdi. Vi som politikere og Christiansborg som institution skal sætte niveauet og være rollemodeller. Og hvis EU kan, så kan vi vel for pokker også.

Alt for langsomt

Også Enhedslistens miljø- og klimaordfører, Mai Villadsen, ærgrer sig over, at hun og kollegerne ikke er nået længere.

- Det er alt for langsomt. Man burde sagtens kunne sætte flere initiativer i værk nu, så vi kan blive det langt tidligere. Det er der mange institutioner, der arbejder på - også mere ambitiøst end vi gør på Christiansborg, siger hun.

Mai Villadsen glæder sig dog over, at der trods alt sker fremskridt på Christiansborg blandt andet i forholdt til strømforbruget. Hun mener dog, at ambitionsniveauet bør hæves, når det gælder politikeres rejseregler.

- Nogle gange kunne vi tage toget i stedet for at flyve. Eller måske kan vi hente inspiration tættere på, så vi ikke skal rejse så langt på udvalgsrejser, siger hun.

Christiansborg må gå forrest

SF's medlem af Folketingets Præsidium, Trine Torp, er ligeledes ærgerlig over, at Christiansborg ikke når målet.

- Man kunne godt ønske sig, at det allerede var i det nye år, men vi må gøre det, så hurtigt vi overhovedet kan. Når vi er ambitiøse på Danmarks vegne, bør Folketinget gå forrest. Selv om det isoleret set ikke batter noget i det store regnskab, hvis Christiansborg er CO2-neutral, så skal vi hver især gøre vores, siger hun.

Fordi Christiansborg i affaldssammenhæng tæller som en virksomhed, kan man ikke sortere plastik for sig, selv om der ellers bliver sorteret papir og bioaffald i parlamentet. Det har betydet, at Enhedslistens Pernille Skipper tager sit skrald med hjem fra Christiansborg til hjemmet på Nørrebro i København.