Politik

Folketingsmedlem melder sig ud af formandskamp

Der er lagt op til magtkamp, når Alternativet skal vælge sin næste formand.

Hvem der skal overtage formandsposten i Alternativet efter Uffe Elbæk er fortsat et åbent spørgsmål.

Men det står nu klart, at det i hvert fald ikke bliver partiets socialordfører Torsten Gejl. Inden jul bekendtgjorde han, at han ville bruge årets sidste dage på at overveje, om han var manden, der skulle føre Alternativet videre, og han er nu nået frem til den konklusion, at det er han ikke.

- Mange af dem, der har opfordret mig til at stille op, har gjort det for at få socialpolitikken mere i centrum, men jeg føler, at jeg ville svigte dem, hvis jeg gjorde det, siger Torsten Gejl.

Mindre tid til børn og socialpolitik

Hans argument er, at han som politisk leder ville få meget mindre tid til netop at beskæftige sig med socialpolitik, fordi han så i stedet ville skulle stå på mål for hele Alternativets politiske program.

- Jeg ville nok kunne sige en masse store ord, men hvordan skulle jeg få tid til for eksempel at kæmpe videre for nedsat arbejdstid og borgerløn, hvis jeg skulle bruge det meste af min tid på at repræsentere Alternativet generelt? siger Torsten Gejl.

Han tilføjer, at det desuden har vægtet højt, at posten som partiformand formentlig ville betyde, at han ville kunne være væsentlig mindre sammen med sine to børn på henholdsvis 15 og 18 år, og det ville han ikke være klar til.

Fem kandidater

Dermed er det fortsat kun politisk ordfører Rasmus Nordqvist fra Alternativets folketingsgruppe, der har meldt sig som kandidat. Andre har også erklæret sig parate. Men for at de kan komme i spil, kræver det, at Alternativets medlemmer på et ekstraordinært landsmøde 13. januar stemmer for ændringer i partiets vedtægter. Som reglerne er i dag, er det således kun folketingsmedlemmer, der kan stå i spidsen for partiet.

Bliver vedtægterne ændret, kan de aspirerende kandidater komme med i puljen, når Alternativets medlemmer 2. februar endeligt skal vælge, hvem der skal efterfølge Uffe Elbæk.

Indtil videre ser kandidatfeltet således ud:

Rasmus Nordqvist, politisk ordfører på Christiansborg

Rasmus Nordqvist proklamerede kort før jul, at han agter at gå efter formandsposten. Blandt andet på opfordring fra partifælle og folketingskollega Sikandar Siddique. Han tilhører inderkredsen i partiet og har helt fra begyndelsen været med til at forme Alternativets politik. Han bliver derfor betragtet som den klare favorit indtil videre og vil skrue partiets grønne politik.

Rasmus Foged, folketingskandidat og regionsrådsmedlem i Region Midtjylland

Rasmus Foged var den første, der meldte sig som kandidat til formandsposten. Som partileder ønsker han ikke at diktere en ny politiske linje, siger han, for linjen er allerede klar. Rasmus Foged er til daglig funktionschef ved Retten i Aarhus

Mette Rahbek, folketingskandidat på Fyn

Facebook skriver hun, at hun ud over den grønne dagsorden også vil styrke Alternativets fokus på socialområdet, hvis hun bliver valgt som politisk leder. Mette Rahbek er uddannet socialpædagog.

Theresa Scavenius, folketingskandidat i Nordsjællands Storkreds

Theresa Scavenius tiltrak sig i sommerens valgkamp opmærksomhed, da det kom frem, at hun havde modtaget donationer fra blandt andre en tidligere højtstående ansat i investeringsbanken Goldman Sachs, hvilket kritikere mente, var imod Alternativets principper. Alligevel fik hun 1267 personlige stemmer, hvilket var flest af alle partiets kandidater i Nordsjællands Storkreds, men dog ikke nok til at blive valgt.

Scavenius er lektor ved Aalborg Universitet og forsker i klimapolitik. Hun ser gerne, at Alternativet under hendes ledelse får en mere kritisk tilgang til regeringens politik.

Mira Issa Bloch, folketingskandidat og medlem af byrådet i Skanderborg

Mellem jul og nytår annoncerede Mira Issa Bloch sit kandiatur til formandsposten i Alternativet på Facebook. Her slår hun endnu et slag for kampen for den grønne omstilling, men kommer også med forslag til strukturændringer internt i partiet, så der med hendes egne ord bliver kortere afstand mellem top og bund. Bloch har tidligere været stedfortræder i Folketinget og er uddannet socialpædagog.