Politik

Organisationer: Udsatte børn har været underprioriteret

Organisationer på socialområdet tager godt imod nytårstalen fra statsminister Mette Frederiksen (S).

Hvis udsatte børn anbringes tidligere, så vil det give dem et bedre liv.

Det siger flere organisationer som reaktion på statsminister Mette Frederiksens (S) nytårstale, hvor hun netop varsler tidligere anbringelser af udsatte børn og øget brug af bortadoption.

I Børns Vilkår erklærer direktør Rasmus Kjeldahl sig enig i de betragtninger, som Mette Frederiksen gør sig. Ifølge ham oplever organisationen ofte, at børn bliver kastebold mellem dårlige anbringelser.

- For de her børn, der desværre er en del af i Danmark, der tror vi også, at en tvangsanbringelse tidligere i livet vil kunne sikre en stabilitet, som de desværre ikke oplever i dag, siger han.

Kalder området underprioriteret

Det møder opbakning hos Socialpædagogerne:

- Alle børn har kun én barndom, og det gælder også de anbragte børn. Derfor skal vi gøre alt, hvad vi overhovedet kan, for at sikre dem deres barndom. Og noget af det, vi kan gøre, er jo at sætte tidligt ind med den rette indsats, siger formand Benny Andersen.

Han mener, at der i dag bliver reageret for sent, og at kommunerne nogle gange vælger at placere børnene de billigste steder frem for de rigtige steder.

- Vi møder anbragte børn, der i løbet af deres første 12 år har været anbragt 10 forskellige steder. Og det siger jo sig selv, at deres chancer her i livet er langt ringere, end de kunne have været, hvis vi havde givet dem det rigtige tilbud første gang, siger han.

Skal blive bedre til at lytte

Hos en af fagforeningerne for de socialrådgivere, der skal behandle sager med udsatte børn, mener man, at udsatte unge i flere år har været et underprioriteret område.

- Derfor er det positivt, at regeringen sætter fokus på det, men for at opgaven skal kunne løftes, skal der følge penge med, siger formand Mads Bilstrup fra Dansk Socialrådgiverforening

I Red Barnet mener generalsekretær Johanne Schmidt-Nielsen også, at det er på tide, at der tales om de børn, der har det sværest.

- Vi skal blive bedre til at lytte til børnene. I alt for mange år har man i systemet talt om børnene, men ikke så meget med børnene, siger hun.

Også politisk er der væltet en række reaktioner ind på statsministerens første nytårstale.

Ikke overraskende får den en meget blandet modtagelse af de politiske partier på Christiansborg. Dem kan du læse her.