Politik

Her er reaktionerne på statsministerens nytårstale

Der er delte meninger om statsministerens nytårstale.

Flot, men ukonkret. Glimrende og sågar smuk. Skuffende, ærgerlig, men pokkers svær at være uenig i.

Mette Frederiksens (S) første nytårstale som statsminister får ikke overraskende en meget blandet modtagelse af de politiske partier på Christiansborg.

TV 2 bringer her et overblik over reaktionerne fra støtter og modstandere.

Venstre: Hvor var løsningerne?

Venstres formand, Jakob Ellemann Jensen, synes, at Mette Frederiksen holdt "en flot tale":

- At vi skal sætte børnene først, er jeg meget enig i, siger han.

Men her stopper rosen også, for Ellemann savnede konkrete løsninger på de problemer, statsministeren selv adresserede:

- Hvad vil hun gøre i de tilfælde, hvor hun snakker om tvangsfjernelse? Hvad vil man gøre for at sikre den tidligere pension, hun har talt om i nu et år? Og hvordan vil hun fremtidssikre velfærdssamfundet? I dag den 1. januar ser vi virksomheder blive ramt af højere skatter. Vi ser folk uden for arbejdsmarkedet blive ramt af højere ydelser. Det er jo ikke svaret på, hvordan man fremtidssikrer velfærdssamfundet i Danmark, siger Jakob Ellemann Jensen.

Dansk Folkeparti: Hvornår bliver det Arnes tur?

Hos Dansk Folkeparti havde formand Kristian Thulesen Dahl inden talen efterlyst konkrete svar på, hvordan Socialdemokratiet vil indfri sit løfte om tidligere tilbagetrækning til nedslidte, men selv om Mette Frederiksen gentog løftet i nytårstalen, gav hun ikke DF'eren, hvad han havde ønsket sig:

- Jeg havde ikke forventet en eller anden forkromet model, der viste, hvem der skal have tidligere pension, og hvem der ikke skal. Men jeg havde i den grad forventet, at Mette Frederiksen ville gå nogle skridt videre, end hun tidligere har gjort, og i det mindste anskueliggjort for os, at det jo ikke er alle danskere, der kan forvente at få denne nye ordning.

- Når hun ikke gør det, frygter jeg, at det er fordi, det er vanskeligt for dem at lave en retfærdig ordning, siger Kristian Thulesen Dahl.

Konservativt Folkeparti: Saftsuseme svært at være uenig

Det Konservative Folkeparti og Socialdemokratiet er traditionelt set to af de partier, der ligger længst fra hinanden politisk. Alligevel mener partiformand Søren Pape Poulsen, at Mette Frederiksen holdt en tale, som det "saftsuseme er svært at være uenig i". Og netop det var et problem:

- Jeg tror, at 95 procent af befolkningen vil være enig i, at børn skal have det godt, at de skal tvangsfjernes, hvis de har det dårligt derhjemme, og at vi skal passe på vores miljø og tage os godt af hinanden. Så det er jo en ganske udmærket tale, hvis det er sådan, at vi skal have det godt alle sammen, siger han.

- Jeg tænker, at der må være noget meget spændende i vente i det kommende år, siden vi ikke må høre noget om det. Det er lidt ærgerligt, at man ikke benytter muligheden til at fortælle om det.

Fremad: Det var kejserens nye klæder

Hos Folketingets nyeste parti, Fremad, er tonen endnu skarpere. Her giver formand Simon Emil Ammitzbøll-Bille ikke meget for Mette Frederiksens fine ord om samfundets yngste:

- Det eneste barn, jeg synes, der bliver berørt i den tale, er barnet fra H.C. Andersens eventyr om kejserens nye klæder, for der var jo intet i den tale. Der var 10 minutters snak om børn, og det eneste konkrete var, at nogen flere skulle bortadopteres. Fred være med det. Det kan vi da godt finde ud af, siger han.

- Men den her regering vil altså som den første i verdenshistorien fratage børn deres statsborgerskab. Den sparer de talentprogrammer væk, der et til for særligt begavede børn, man prøvede at spare på tilskuddet til friskoler. Den gør intet særligt for børnene.

Liberal Alliance: En tale, der samlede Danmark

Anderledes positive er tonerne fra ikke bare regeringens støttepartier, men også de mindste fra blå blok. Hos Liberal Alliance roste gruppeformand Ole Birk Olesen statsministeren for at tale om "det væsentligste sociale problem, vi har i Danmark: Børn, der vokser op i familier, som ikke kan håndtere dem".

- Jeg synes, det lykkedes for hende at holde en tale, der samlede Danmark. Det er faktisk en statsminister, der taler, som vi alle godt kan være bekendt, og som vi godt kan leve med skal være statsminister indtil næste valg, hvor vi forhåbentlig får en anden regering, siger Ole Birk Olesen

Nye Borgerlige: Mette F. forstår problemerne

Nye Borgerliges Pernille Vermund roser Mette Frederiksen for at sige fra over for fremmede kulturers fremmede værdier.

- Der var en befriende klarhed fra Mette Frederiksens side. Vi skal ikke være berøringsangste.

- Det tyder på en statsminister, der har større forståelse for de grundlæggende problemer, end vi tidligere har set hos eksempelvis Lars Løkke Rasmussen (V), siger hun.

SF: Smukt at mønsterbryderne blev husket

Rosen følger SF-formand Pia Olsen Dyhr op på ved at kalde Mette Frederiksens tale for "glimrende". Olsen Dyhr har selv formået at trodse en hård barndom med en alkoholiseret far, så derfor er hun særligt glad for, at statsministeren i talen slog et slag for, at samfundet i højere grad skal hjælpe flere til at blive mønsterbrydere:

- Som en, der selv er mønsterbryder, synes jeg, det er vigtigt, at vi som samfund er opmærksom på disse børn helt fra starten af. For hvis vi er det, kan vi også løfte dem ud af de problemer, de er havnet i i livet, og det vil være en klog samfundsinvestering, siger hun.

Enhedslisten: Du glemmer børnefattigdommen, Mette

Hos Enhedslisten er der også ros for at fremhæve børnene. Politisk ordfører Pernille Skipper synes dog, at Mette Frederiksen i diskussionen om de udsatte glemmer en række centrale personer og temaer:

Det Radikale Venstre: Vi vil se det, før vi tror det

Samme kritik har de radikale. Næstformand Sofie Carsten Nielsen er ligesom Pernille Skipper glad for fokus i talen, men sætter blandt andet spørgsmålstegn ved, om målet om at tvangsfjerne flere udsatte børn er det rigtige:

- En ensidig løsning om, at flere tvangsfjernelser nu bare skal løse det hele, det er en voldsom melding. Det kan godt være, at det skal til i flere tilfælde, men jeg tror mere, at vi skal måles på, om vi virkelig mener det her. Om et år er det så dette, Socialdemokratiet gjort til indsatsområde nummer et? At det er børnene, vi gør mest for. For det var det ikke i deres finanslovsudspil. Der måtte vi trække dem i den retning, så det skal vi lige se, før vi tror det, siger hun.

Alternativet: Snak om klimaet er ikke nok

Hos Alternativet lyttede politisk ordfører Rasmus Nordqvist allermest efter, hvilke ord Mette Frederiksen satte på arbejdet med den grønne omstilling. Statsministeren understregede vigtigheden og glædede sig over klimaloven, men det var ikke nok for de grønne alternativister.