Politik

Rohde sammenligner flygtningepolitik med kolonitiden: Helt urimeligt, lyder det fra S

Den radikale politiker mener, at regeringen stikker danskerne blår i øjnene. Ingen lande har sagt ja, men S fastholder, at planerne er realistiske.

Det giver ingen mening, når Jens Rohde sammenligner regeringens flygtningepolitik med kolonitiden.

Sådan lyder det fra Socialdemokratiet, efter den radikale EU-ordfører i et interview med TV 2 i weekenden langede hårdt ud efter regeringen.

S-regeringen ønsker at oprette modtagecentre uden for Europa i eksempelvis Nordafrika eller Mellemøsten, så muligheden for at søge asyl ved den danske grænse forsvinder.

Men ifølge Jens Rohde minder det om kolonitiden, når et rigt land som Danmark, vil have lande som i forvejen har store udfordringer med flygtningestrømmene, til at tage endnu flere. Det er regeringen helt uenig i.

- Den retorik overrasker mig noget, siger Socialdemokratiets udlændingeordfører, Rasmus Stoklund, til TV 2 og tilføjer:

- Det er urimeligt at tale om kolonitiden, for vi tvinger jo ikke nogen til at gøre noget som helst. Vi foreslår en ny model, hvor vi hjælper nogle lande med finansiering af deres udfordringer, mod at de også hjælper os med at løse nogle af vores.

Et ækelt menneskesyn?

Når Socialdemokratiet foreslår, at det skal være slut med spontan asylansøgning ved den danske grænse, argumenterer partiet blandt andet for, at det nuværende europæiske asylsystem reelt er brudt sammen, og at det i dag er nogle af de stærkeste og mest ressourcerige flygtninge, der får hjælp af Danmark.

Jens Rohde mener dog, at det er ”en lille smule ækelt”, at regeringspartiet ”pakker sit forslag ind i humanisme og idealisme”, når det ifølge ham udelukkende handler om at holde problemerne væk.

Den del af Rohdes kritik forstår Rasmus Stoklund dog heller ikke.

- Jeg bryder mig ikke om den retorik, og det må stå for hans egen regning. Jeg kan ikke se, hvad der er ækelt i det. Den model, der har fungeret siden de store flygtningestrømme kom, har indtil videre kostet 18.000 mennesker livet på Middelhavet.

Han siger, at Socialdemokratiet forslag både handler om at forhindre farefulde rejser til Europa og at stoppe menneskesmuglere. Men også at begrænse antallet af mennesker, der kommer til Danmark. Det har regeringspartiet aldrig lagt skjul på, mener Rasmus Stoklund.

- Derfor køber jeg heller ikke, at han siger, vi pakker det ind. Jeg synes, det er noget underligt noget at sige, lyder det fra den socialdemokratiske udlændingeordfører.

Flere forgæves forsøg

Ønsket om at etablere modtagecentre uden for Europa er langt fra nyt og skiftende danske regeringer har uden held forsøgt sig igennem de seneste årtier.

Hovedårsagen til, at det aldrig er blevet til virkelighed, er, at ingen lande uden for Europa indtil nu har ønsket at huse sådan et center. Og så har der været uenighed mellem EU-landene om, hvordan modtagecentre skal fungere.

Begge udfordringer er der stadig, og ingen lande uden for Europa har tilkendegivet, at de ønsker at huse et modtagecenter.

Derfor mener Jens Rohde, at regeringen stikker danskerne ”blår i øjnene” ved fortsat at tale om det, men Rasmus Stoklund hævder, at planerne er mere realistiske end tidligere.

- Der er en stigende erkendelse i de europæiske hovedstæder af, at der er nødt til at ske et eller andet, fordi det ikke er en bæredygtig måde, det foregår på nu, siger Rasmus Stoklund.

Ingen opbakning fra Tyskland og Frankrig

Regeringen har i efteråret drøftet sagen med både Frankrig, Tyskland og EU-Kommissionen uden at få opbakning, så der er vel ikke noget, der tyder på, at de store spillere i EU vil være med?

- Jeg er ikke sikker på, at der er blevet lukket nogle døre endeligt.

Men der er vel heller ikke blevet åbnet nogen?

- Det tør jeg ikke sige med sikkerhed, om det er rigtigt. Jeg har ikke oplevet det som så bastante afvisninger, som du lægger op til der.

Men oplever du, at I er kommet tættere på en løsning her i efteråret, efter det møde Mette Frederiksen (S) blandt andet har haft med den franske præsident?

- Det tør jeg ikke vurdere. Det er hende, der har haft samtalerne, og det er noget, der foregår mellem regeringer, og det er jeg ikke en del af. Men jeg er optimistisk, fordi det er min klare fornemmelse, at der er en stigende erkendelse af, at der er behov for nye løsninger.

Radikale Venstre er parlamentarisk grundlag for S-regeringen. Partiet kræver indrømmelser på udlændingepolitikken, men statsminister Mette Frederiksen har sagt, at hun står vagt om en stram linje.