Politik

Bertel Haarder tilbyder at trække sig fra udvalg efter kritik

Bertel Haarder. Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix

Den erfarne Venstremand er blevet kritiseret for sin dobbeltrolle, efter at han blev udnævnt som bestyrelsesformand for Det Kongelige Teater.

Venstres Bertel Haarder tilbyder at trækker sig som formand for Folketingets kulturudvalg.

Det skriver han ifølge Politiken i et kortfattet debatindlæg i avisen mandag.

Lillejuleaften blev det offentliggjort, at Bertel Haarder fra årsskiftet skal være formand for Det Kongelige Teaters bestyrelse.

Det førte til kritik af den dobbeltrolle, han ville få, hvis han samtidig fortsatte som formand for Folketingets kulturudvalg. Kritikken kom blandt fra lederpladsen i Politiken, hvor chefredaktør Christian Jensen mente, at dobbeltrollen "er uforenelig ud fra enhver demokratisk, principiel og praktisk betragtning".

Den kritik svarer Bertel Haarder på i sit debatindlæg:

- Tak til lederskribenten for gode råd med hensyn til min post som kulturudvalgsformand og nu også formand for Det Kongelige Teater. Jeg er helt åben over for at ’bytte gårde’ med en partifælle eller én fra et andet parti. Det har jeg meddelt Venstres gruppeledelse, som vil vende tilbage til sagen, skriver Bertel Haarder i Politiken.

Må ikke være interessekonflikt

Den tidligere kirkeminister er udpeget til sin nye rolle af kulturminister Rasmus Prehn (S), og han efterfølger chefredaktør på Mandag Morgen Lisbeth Knudsen, der har sidder på posten siden 2016.

Ifølge Bertel Haarder har han siden udnævnelsen været klar over, at det ville ændre hans rolle i kulturudvalget.

- Jeg har aftalt med statsministeren, at der ikke må være nogen som helst interessekonflikt. Og det kan klares med, at jeg enten melder mig inhabil, eller at jeg bytter med noget andet. Og det er det sidste, jeg foretrækker, siger han til Ritzau.