Martin Rossen (th) er statsminister Mette Frederiksens nærmeste rådgiver og er blevet kaldt den mest magtfulde spindoktor nogensinde. Her ses han med ginansminister Nicolai Wammen og statsminister Mette Frederiksen.
Politik

For 30 år siden eksisterede stillingen ikke - i dag er den en af de mest magtfulde

F√łrst m√•tte de k√¶mpe for overhovedet at blive accepteret i Statsministeriet. I dag er de blandt landet mest indflydelsesrige personer.

For 30 år siden eksisterede stillingen slet ikke. I dag er den en af de mest magtfulde i hele landet.

Statsministerens særlige rådgiver er over tre årtier gået fra primært at skulle koncentrere sig om pressehåndtering til i dag at stå i spidsen for regeringens politikudvikling.

Da Billy Adamsen i 1996 blev ansat som landets f√łrste spindoktor, var hans prim√¶re opgave at arbejde i kulissen for at give Poul Nyrup Rasmussen (S) et bedre image i medierne.

I dag sidder Martin Rossen i Mette Frederiksens (S) Statsministerium med et helt sekretariat under sig. Som den eneste udover finansministeren har han plads i b√•de regeringens magtfulde koordinationsudvalg og √łkonomiudvalg, og for det f√•r han flere l√łnkroner end en almindelig minister.

Gennem tre tidligere spindoktorer for landets statsminister giver TV 2 her et indblik i, hvordan rollen som særlig rådgiver har udviklet sig over årene.

Den f√łrste kvinde

Det var en ganske almindelig dag i Statsministeriet.

Poul Nyrup Rasmussen var i sin statsministerbolig p√• Marienborg, og Trine Hammersh√ły sad ude i ministeriets √•bne kontorlandskab og talte i telefon med en journalist fra TV 2. I baggrunden k√łrte fjernsynet afd√¶mpet, som det plejede.

Hammersh√ły var i godt hum√łr, indtil noget pludselig fangede hendes opm√¶rksomhed p√• tv-sk√¶rmen. I telefonen blev der stille. Det var, som om b√•de hun og personen i den anden ende af r√łret s√• det samme p√• pr√¶cis samme tid.

Et fly var fl√łjet ind i World Trade Center.

Journalisten br√łd tavsheden:

- Jeg tror, vi får travlt begge to, sagde hun. Så blev samtalen afbrudt.

Kort efter sad Trine Hammersh√ły og Poul Nyrup Rasmussen over for hinanden ved statsministerens skrivebord.

De vidste endnu ikke pr√¶cis, hvad der var sket i USA, eller hvilken trussel Danmark stod over for. De vidste blot, at dette var en af de st√łrste katastrofer i nyere tid. Ind kom alle mulige forskellige meldinger, blandt andet fra Udenrigsministeriet, der mente, at deres minister, Mogens Lykketoft, burde g√• ud og kommentere p√• regeringens vegne.

Men nej, Hammersh√ły var uenig. Det samme var Nyrup. Det her var en opgave for statsministeren.

F√• timer senere holdt han pressem√łde. Det f√łrste af mange den dag.

Den dav√¶rende socialdemokratiske statsminister holdt kort tid efter terrorangrbeet i New York 11. september pressem√łde p√• Christiansborg.

Nogle måneder senere tabte Poul Nyrup Rasmussen folketingsvalget til Anders Fogh Rasmussen, men i Gallups kåring af årets dansker i 2001, som blev valgt af den danske befolkning, rykkede han fra nummer 12 til nummer 3 på listen. I begrundelsen stod der, at det uden tvivl var et resultat af statsmandseffekten og danskernes anerkendelse af hans håndtering af den internationale krise efter katastrofen 11. september.

Tæt med statsministeren

Trine Hammersh√ły blev i 2000 Danmarks f√łrste kvindelige spindoktor.

- Jeg blev ansat til at tage mig af kommunikationen og holde Poul Nyrup Rasmussen ude af uheldige episoder i pressen, fortæller hun.

Under Nyrup var udskiftningen p√• den post stor, men i det sidste halvandet √•r af hans embedsperiode var Hammersh√ły hans n√¶rmeste r√•dgiver, og de to n√•ede at opbygge et t√¶t forhold.

Trine Hammersh√ły er i dag direkt√łr for Det Sociale Netv√¶rk, som Poul Nyrup Rasmussen startede op i 2009, og da det banker p√• d√łren midt under interviewet, er det den tidligere statsminister, der kommer ind i lokalet:

- Hvis du er i tvivl om noget, s√• sp√łrg Trine. Hun ved alt, griner han.

Kampen med embedsmændene

Trine Hammersh√ły kalder b√•de jobbet som statministerens spindoktor noget af det bedste, hun har pr√łvet, men ogs√• et job, hun formentlig var l√łbet skrigende v√¶k fra i dag, hvis hun havde vidst, hvad det reelt indeholdt.

- Det er s√•dan en stilling, der sluger en. Men efterf√łlgende kan man sige til sig selv, at hvis man kan klare den, kan man klare alt, fort√¶ller hun.

For tiden i Statsministeriet var ikke let for den dengang 30-√•rige kommunikationsuddannede Hammersh√ły. Dels fordi forventningerne til hende var uklare, og dels fordi hun ikke kun skulle k√¶mpe med pressen og politiske modstandere, men ogs√• et embedsv√¶rk, der if√łlge Hammersh√ły havde sv√¶rt ved at acceptere hendes position.

- I min tid oplevede jeg embedsm√¶nd og departementschefer, som forhalede ting, fordi de simpelthen syntes, at den s√¶rlige r√•dgiver havde for t√¶t kontakt til statsministeren, siger Hammersh√ły.

Konflikten kulminerede en dag, Hammersh√ły skulle til EU-topm√łde i Bruxelles med statsministeren.

I flyet spurgte Poul Nyrup Rasmussen efter nogle centrale dokumenter, som han skulle v√¶re forberedt p√•. Men de dokumenter havde Trine Hammersh√ły aldrig f√•et.

Som konsekvens måtte en embedsmand gå den tunge gang ud af flyet for at kopiere dokumenterne.

- Det var embedsværkets måde at vise, at de spindoktorer ikke skulle for langt frem i bussen. Jeg var flere gange ved at trække stikket på grund af den kamp, men jeg blev af loyalitet til Poul, fortæller hun.

Den ukendte spindoktor

Trine Hammersh√ły deltog i visse m√łder i regeringen, men havde s√¶rligt en funktion som bindeled mellem Socialdemokratiet og Poul Nyrup Rasmussen.

- Jeg var ofte til m√łder i partiet som statsministerens stedfortr√¶der og r√•dgav ogs√• statsministeren om, hvordan jeg syntes, at den politiske linje i partiet skulle v√¶re, siger hun.

Hammersh√ły var ofte omkring Nyrup i offentligheden, men det til trods vidste kun f√•, at hun var hans s√¶rlige r√•dgiver:

- Jeg blev mange gange forvekslet med hans sekret√¶r. Men jeg kaldte jo heller ikke mig selv s√¶rlig r√•dgiver eller spindoktor. Jeg kaldte mig selv informationschef eller kommunikationschef, fordi f√• vidste, hvad en spindoktor var, siger Trine Hammersh√ły.

Nye tider

Journalisterne var ikke tilfredse.

Det kunne Michael Kristiansen godt mærke.

Hvorfor skulle de sidde bag den snor? Hvad bildte ham betjenten, der gik og kontrollerede, sig ind? Og hvad var idéen med alle de kameraer? Det fjernede jo al intimitet og fortrolighed med statsministeren.

Det var ikke, hvad de var vant til. Men omvendt var det netop pointen.

Derfor gjorde det heller ikke Michael Kristiansen nerv√łs, n√•r han fra sin plads i en af Spejlsalens dybe vindueskarme kunne h√łre reporternes murren.

Ny statsminister, nye tider. Det var planen. Ikke flere uformelle og ukontrollerede tirsdagsm√łder, hvor alt blev vendt, men uden at komme ud til offentligheden. Ikke mere kaos med journalister, der v√¶ltede indover statsministeren.

Da Anders Fogh Rasmussen bliver statsminister i 2001 bliver han sammen med sin s√¶rlige r√•dgiver enig om at formalisere et ugentligt pressem√łde, s√• han slap for at besk√¶ftige sig med pressen resten af ugen. Video: Rasmus Dam Nielsen

Med Anders Fogh Rasmussen (V) havde danskerne fået en professionel statsminister med internationalt snit. Der var en adskillelse mellem ham som politiker og så pressen, og det var vigtigt at vise.

Derfor havde Michael Kristiansen også fået installeret ham bag en pult. Egentlig ville han helst have haft en moderne en af plexiglas, men indtil den kunne leveres, måtte en gammel træsag fra departementschefens kontor du.

Da alle var på plads, lagde Fogh ud med at understrege, hvad han og hans særlige rådgiver i fællesskab havde aftalt:

- Jeg skal ikke l√¶gge skjul p√•, at jeg selv foretr√¶kker denne mere direkte og kontante facon, sagde han, s√• alle kunne forst√•, at det var s√•dan her, det fremover kom til at k√łre.

Herefter fik journalisterne ordet. De spurgte bredt, men ikke uforudsigeligt. Planen med et fast ugentligt pressem√łde fungerede.

Planlagt pressem√łde

Michael Kristiansen er i dag bedst kendt fra TV 2 News-programmerne ‚ÄėMogensen og Kristiansen‚Äô og ‚ÄėTirsdagsanalysen‚Äô, hvor han i flere √•r har diskuteret og analyseret politik med den tidligere sekretariatschef for Socialdemokratiet Peter Mogensen.

Men fra 2001 til 2005 var den 57-årige uddannede journalist særlig rådgiver for daværende Venstre-formand og statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Sammen vandt de n√łglerne til Statsministeriet i begyndelsen af nullerne, og et af Kristiansens f√łrst initiativer som statsministerens h√łjre h√•nd var at indf√łre et ugentligt pressem√łde.

- Pressem√łdet var enormt vigtigt for os, fort√¶ller Michael Kristiansen.

- Både udadtil i forhold til pressen, fordi det tog trykket af resten af ugen, men også indadtil i forhold til centraladministration, fordi det var her, retningslinjerne blev udstukket.

At det kun var muligt at stille sp√łrgsm√•l til statsministeren √©n gang om ugen, gjorde dels, at han resten af ugen kunne koncentrere sig om det politiske arbejde, og dels at han og Michael Kristiansen bedre kunne forberede sig p√• de henvendelser, der konstant kom ind.

Samtidig kunne Fogh p√• pressem√łdet bruge sin indledende replik til hver uge at udstikke retningslinjerne for regeringen, for i og med at de nu for f√łrste gang blev transmitteret p√• tv, blev det ogs√• en kanal ud til de √łvrige ministerier.

- Nils Bernstein (Statsministeriets departementschef, red.) s√• lynhurtigt, at det var med til at give Statsministeriet mere magt i forhold til de √łvrige ministerier. N√•r Fogh havde holdt sin tale om tirsdagen, kunne han og hans folk hele ugen referere til, hvad chefen havde sagt, siger Michael Kristiansen.

Modtageligt ministerium

At den s√¶rlige r√•dgiver i det hele taget fik lov at lave s√• relativt stor en √¶ndring i Statsministeriet, som pressem√łdet og setuppet omkring var, var ganske us√¶dvanligt.

R√•dgivere under Poul Nyrup Rasmussen havde for eksempel tidligere forsl√•et, at statsministeren skulle holde sine pressem√łder bag en pult for at se mere statsmandsagtig ud, men hver gang havde de f√•et nej.

Men da Michael Kristiansen kom til, oplevede han, at systemet i h√łjere grad end tidligere var klar til at h√•ndtere en s√¶rlig r√•dgiver:

- I Statsministeriet var man godt klar over, at man p√• mediesiden ikke var i stand til at betjene statsministeren p√• tilstr√¶kkelig vis. Presset var for stort i forhold til, hvordan man havde gjort det tidligere. S√• man var klart til, at der kom en ind ad d√łren, der kunne s√¶tte en ny retning, fort√¶ller Michael Kristiansen.

Det hjalp også, at Anders Fogh Rasmussen tydeligt gav udtryk for, at hans særlige rådgiver var vigtigt for ham.

- Det, der sker i sådan et system, er, at embedsmændene kigger på, hvilken relation der er mellem ministeren og rådgiveren. Anders synes, Michael er vigtig, og derfor må vi hellere også synes, at han er vigtig. Hvis han kun havde syntes, at jeg var halvvigtig eller bare vigtig til én funktion, havde jeg ikke fået den indflydelse, jeg fik. Det er ministeren, der spiller rådgiveren god, siger Michael Kristiansen

Derfor endte det med et samarbejde snarere end obstruktion mellem ham og embedsv√¶rket. Fra f√łrste dag blev han eksempelvis indlemmet i Statsministeriets ledelse, hvilket gav ham b√•de viden om og indflydelse p√•, hvad der foregik i ministeriet.

Fortrolig med Fogh

Viden kunne han s√¶rligt bruge i sine daglige samtaler med Fogh. Under valgkampen i 2001 havde de to opbygget et t√¶t forhold og en stor fortrolighed, hvilket bet√łd, at statsministeren i vidt omfang dr√łftede alle store beslutninger med sin s√¶rlige r√•dgiver:

- Som minister har du brug for en person omkring dig, som kan spille bold med. Din departementschef er optaget af, at statsministeren ikke kommer i problemer i salen, og det er godt, men du er ogs√• n√łdt til at have en, der er optaget af, at du bliver genvalgt, og derfor r√•ber op, hvis din politik afviger for den langsigtede strategi, I har lagt. Det var den funktion, jeg havde i forhold til Anders, fort√¶ller Michael Kristiansen.

Den sidste store opgave, han havde som særlig rådgiver, var forbindelsen til det parti, Anders Fogh Rasmussen var minister for, Venstre.

I jobbet som statsminister er der ikke meget tid til ogs√• at v√¶re partiformand, og derfor havde Michael Kristiansen ogs√• der en afg√łrende rolle.

- N√•r man har vundet valg sammen, rykker man ret t√¶t p√• hinanden, og det bet√łd, at folk i Venstre godt vidste, hvem jeg var, og hvilken rolle jeg havde i forhold til Anders. N√•r jeg blev spurgt om noget i Venstre-sammenh√¶nge og svarede, s√• var den instinktive reaktion, at det nok ogs√• var det, Anders mente. Den indflydelse var jeg nok den f√łrste s√¶rlige r√•dgiver, der havde, siger Michael Kristiansen.

L√łkkes lange arm

I midten af lokalet på Marienborg var det store træskrivebord blevet placeret. På bordpladen lå en stak papirer sirligt banket sammen.

Foran stod kameraerne klar, mens de opstillede lamper s√łrgede for det rigtige lys. Nu manglede blot statsministeren.

Fra sin lomme fiskede Jacob Bruun Christensen sin telefon op og tjekkede sit nyhedsfeed. ‚ÄėL√łkke lancerer 2025-plan p√• Facebook‚Äô, stod der flere steder.

Det meste af dagen havde den s√¶rlige r√•dgiver brugt p√• at fort√¶lle de politiske redaktioner p√• Christiansborg, at de skulle holde et ekstra √łje p√• statsministerens Facebook, og han kunne nu konstatere, at indsatsen havde b√•ret frugt.

Lars L√łkke Rasmussen var ikl√¶dt bl√•t jakkes√¶t, hvid skjorte og r√łdternet slips, da han kort efter kom ind i lokalet. Han vidste, hvad han skulle. Hele ugen havde han √łvet sig p√• den tale, Jacob Bruun Christensen og en lille inderkreds omkring statsministeren havde brugt flere uger p√• at udforme.

Efter en kort briefing satte statsministeren sig ved bordet. Teknikkerne vendte tommelfingeren op. Facebookkanalen var klar - det var showtime!

- Godaften. I morgen fremlægger jeg regeringens bud på en helhedsplan …, indledte statsministeren, imens han roligt gestikulerede med hænderne.

Lars L√łkke Rasmussens tale begynder 7.18 inde i klippet.

Efter 12 minutter var seancen slut. Nytårstaleformatet så ud til at virke, tænkte Bruun.

Budskaberne i den store reform, hvor Venstre ville lave √¶ndringer p√• flere omr√•der - blandt andet p√• SU-omr√•det p√• skatteomr√•det ‚Äď var nu ude til flere hundredetusinde danskere, ufiltreret og uden journalistisk indblanding.

Den store helhedsplan endte aldrig med at blive til virkelighed. Den prim√¶re √•rsag var, at Liberal Alliance kom med ultimative krav til Venstre-regeringen om topskattelettelser, som den ikke kunne im√łdekomme.

De tre p’er

- Vi ville udnytte statsministerens mange f√łlgere ved at styre samtalen hen p√•, hvad n√łdvendigheden var i denne reform. Helhedsplanen var s√• kompliceret, at vi i pressen aldrig ville f√• lov til at komme med vores budskaber, fort√¶ller Jacob Bruun Christensen om L√łkkes lancering p√• Facebook.

Han er i dag direkt√łr for Strategi og Partnerskaber i V√¶kstfonden, men fra 2015 til 2019 var han s√¶rlig r√•dgiver i Statsministeriet for Lars L√łkke Rasmussen.

Jobbet fik han efter fire √•r som sekretariatschef i Venstre, hvor han b√•de havde l√¶rt partiet indg√•ende at kende og arbejdet t√¶t sammen med Lars L√łkke Rasmussen. Derfor vidste han ogs√•, hvilken rolle der ventede ham, da han tr√•dte ind i Statsministeriet.

- Derudover tror jeg, der er en stor konsensus i Statsministeriet om, at Michael Kristiansen som foregangsmand gjorde, at embedsm√¶nd og partiet i dag godt ved, hvad de skal bruge den s√¶rlige r√•dgiver til, og det g√łr det ogs√• nemmere for os, der er kommet til efterf√łlgende.

Jacob Bruun Christensen f√łlte sig fra dag et tilpas i rollen som spindoktor. Jobbet beskriver han overordnet med tre P‚Äôer. P for parti, presse og politik:

- Jeg skulle være bindeleddet til det, der foregik i ministerens parti og lidt i de andre partier. Jeg skulle være inde over pressehenvendelser og kommunikationshåndtering. Og jeg skulle være med til at finde ud af, hvad det var for en substantiel politisk linje, der blev lagt, og hvordan vi håndterede forskellige sager, siger han.

Jacob Bruun Christensen understreger, at beskrivelsen er forsimplet, men det var rammen om meget af det, der foregik i hans tid som spindoktor.

Tid til at bevare overblikket

Som det ligger i titlen bestod en stor del af hans arbejde i at r√•dgive statsministeren. Hver dag k√łrte der massevis af sager over Lars L√łkke Rasmussens bord, og Jacob Bruun Christensen gav i de fleste tilf√¶lde sit besyv med, s√• L√łkke nemmere kunne h√•ndtere dem.

En væsentlig del af energien blev brugt på at agere brandslukker, som Jacob Bruun Christensen kalder det. Der dukkede ofte uventede sager op i den dynamiske politiske verden, som han skulle fange og omstille sig selv og statsministeren på.

Men samtidig skulle der også findes plads i kalenderen til at lægge slagplaner for fremtiden:

- Jeg havde en opgave i at rette blikket lidt frem og vurdere, hvor det egentlig var, vi gerne ville hen som parti. Hvad er det for nogle politiske prioriteter, vi har på den længere bane. Og der var det vigtigt at bevare overblikket midt i alt virvaret, siger Jacob Bruun Christensen.

Selvk√łrende presseafdeling

Selvom mange medier opfatter spindoktorer som medierådgivere, var det langt fra det, der fyldte mest i Jacob Bruun Christensen dagligdag.

I de senere år havde ministerierne oprustet på pressedelen, hvor kommunikationssekretariater og pressemedarbejdere derfor tog sig af de fleste sager:

De sværeste sager, som havde potentiale til at blive enten rigtig gode eller rigtig dårlige for statsministeren, tog Jacob Bruun Christensen sig dog selv af. Han husker især tilbage på dengang, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti kom i regeringen:

- Da den smalle V-regering k√łrte fast, spekulerede L√łkke intenst over, hvordan vi kunne bryde d√łdvandet. Den slags forl√łb er helt s√¶rlige at opleve indefra. Og da han endelig lukkede nyheden ud i sin landsm√łdetale, f√łltes det som om, en politisk bombe eksploderede i salen.

- Jeg f√łlte i situationen et enormt ansvar ved at b√¶re p√• s√• fortrolig viden vel vidende, at den mindste l√¶kage kunne f√• korthuset til at kollapse. Og der var utallige tilf√¶lde i ugerne op til, hvor jeg langtfra fortalte sandheden til kollegaer, partif√¶ller og journalister, som jeg ellers normalt havde et fortroligt forhold til, fort√¶ller Jacob Bruun Christensen

Samtalerne med pressen blev en af de opgaver, som han endte med at se som en sjov og spændende del af jobbet:

- Det var en værdifuld måde at påvirke opfattelsen af en regering eller en bestemt politiker på, men det kunne suge meget tid.

Magt, men ikke i egen ret

Lars L√łkke Rasmussen var en statsminister, der ofte var p√• farten og ude til m√łder sammen med embedsfolk fra ministeriet. Stort set altid var det uden Jacob Bruun Christensen ved sin side. Sammen besluttede han og L√łkke tidligt, at ingen af dem havde et behov for, at han var med ude af huset:

- Vi havde grundl√¶ggende den opfattelse af tingene, at n√•r han f√łrst sad i et m√łde, s√• var han bedre til at h√•ndtere de m√łder, end jeg var. P√• den led har min rolle jo ogs√• v√¶ret at s√łrge for at skabe flere timer i d√łgnet, end han selv havde.

Det gav Jacob Bruun Christensen mulighed for at gennemg√• sager, tale med journalister, tale med folk i partiet og andre ting, som Lars L√łkke Rasmussen ikke havde tid til at prioritere, men som han som statsminister var n√łdt til at bruge tid p√•.

Derfor var det ham, embedsfolk, andre ministre og r√•dgivere gik til med mange sager, inden de eventuelt n√•ede Lars L√łkke Rasmussens bord, og det gav ham et stort ansvar som forpligtede:

- Det var ikke afg√łrende, hvordan jeg syntes, en given situation burde h√•ndteres, eller hvordan en given forhandling skulle lande. Det afg√łrende var, og det jeg altid gik i byen med, var min opfattelse af, hvordan L√łkke ville have gjort i den givne situation.

Ofte var det Jacob Bruun Christensens intuitive fornemmelse, han gik med. Men hvis han var i tvivl, dr√łftede han tingene med Lars L√łkke Rasmussen inden:

- Så man har indflydelse, og man har magt, men jo ikke i egen ret. Man har det kun, fordi man trækker på sin ministers autoritet, afslutter han.

…

I dag har statsminister Mette Frederiksen tre særlige rådgivere ansat. Hendes nærmeste er Martin Rossen, der af flere er blevet kaldt den mest magtfulde nogensinde.