Politik

Ny aftale på plads: Der kommer loft over renten på kviklån

Med en ny aftale bliver der nu sat loft over, hvor store renter og omkostningerne må være ved at tage et lån.

Fremover skal det være slut med tårnhøje omkostninger på kviklån.

Et bredt flertal på Christiansborg har således besluttet at indføre et loft over, hvor meget de samlede omkostninger ved at tage et lån må være.

Hvor der før ingen begrænsning var, har partierne nu vedtaget, at de årlige renter og omkostninger (ÅOP) maksimalt må være 35 procent af det samlede lån.

- Jeg er rigtig glad for at kunne præsentere, at vi nu for første gang tager et opgør med kviklån. Det skal være slut med at føre virksomhed på gældsspiraler og personlige tragedier, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) på et pressemøde.

Hvad indeholder aftalen?

Udover forbuddet mod lån med en ÅOP over 35 procent indeholder aftalen følgende:

  • Forbud mod markedsføring af kviklån på tv i sammenhæng med spil og gambling.
  • Forbud mod reklamer for lån med en ÅOP over 25 procent.
  • Forbud mod tilbagebetalingordninger, hvor omkostninger til renter overskrider det oprindelige lån.
  • Yderlige fem millioner kroner sættes af til gældsrådgivning. Således er der nu sat 60 millioner kroner af i perioden 2020-2023.
  • Udarbejdelse af undervisningsmateriale i privatøkonomi til både folkeskoler og ungdomsuddannelser.

Partier lå langt fra hinanden

Forhandlingerne har været hårde, fordi partierne i udgangspunktet lå langt fra hinanden.

Før valget havde Socialdemokratiet selv spillet ud med et ÅOP-loft på 25 procent.

SF og Enhedslisten ville under forhandlingerne have det ned på 15 procent, mens de radikale fandt det mest rimeligt med et loft, der var højere end de 25.

Alligevel står alle partier med undtagelse af Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance bag aftalen.

- Vores udspil lå lavere, men dét, at vi har fået så mange partier med, betyder, at det her kommer til at vare ved. Det betyder et reelt farvel til kviklån, som vi kender det, siger Lisbeth Bech Poulsen, erhvervsordfører for SF.

Venstres forbrugerordfører, Torsten Shack Pedersen, stemmer i:

- Vi hører alt for mange eksempler på borgere, der ender i et gældsfængsel, så jeg er rigtig glad for den her aftale, siger han.

Mange fortryder kviklån

Baggrunden for forhandlingerne var et notat fra Erhvervsministeriet, som blandt andet viste, at nogle kviklån løber op i årlige renter og omkostninger på op til 700-800 procent.

Samtidig havde en analyse fra Forbruger- og Konkurrencestyrelsen tidligere vist, at hele 40 procent af dem, som tager kviklån, fortryder.

Den forhenværende regering indførte i forrige valgperiode en karensperiode på 48 timer, fra kviklånet blev optaget til udbetaling, men alligevel steg antallet af kviklån med 78 procent fra 2017 til 2018.

Ifølge kviklånfirmaernes egen organisation, Digitale Långivere, blev der i sidste år tegnet 358.000 kviklån. Efter torsdagens aftale lyder det fra organisationens talsmand, Jens-Ole Kyhl Klitgaard, at den politiske beslutning vil blive taget til efterretning.

- Vi forventer, at vores medlemmer indretter sig, så deres produkter lever op til de politiske krav til markedet, siger han.