Politik

De første kandidater melder sig i kampen om at blive leder af Alternativet

Der skal vedtægtsændringer til, før Rasmus Foged og Mette Rahbeks ambitioner om at blive ny politisk leder af Alternativet kan blive til virkelighed.

Fire dage efter at Uffe Elbæk meddelte, at han trækker sig som politisk leder af Alternativet, har de første kandidat til at tage over nu meldt sig.

På Facebook meddeler henholdsvis regionsmedlem i Region Midtjylland Rasmus Foged og folketingskandidat på Fyn Mette Rahbek således, at de er klar til at stå i spidsen for partiet.

- Det bliver en kæmpe opgave at løfte arven efter Uffe, og den er jeg klar til at tage på mig, skriver Rasmus Foged, mens det fra Mette Rahbek lyder:

- Uffe Elbæk - manden der tændte min (og mange andres) politiske gnist - og som mod alle odds sejrede med den grønneste dagsorden i dansk historie - giver den grønne fane videre. Den opgave ønsker jeg at påtage mig og jeg stiller derfor mit kandidatur til rådighed for Alternativets medlemmer.

Vil ikke bestemme retningen

Til TV 2 fortæller Rasmus Foged, der til daglig er funktionschef ved Retten i Aarhus, at han selv mener, han har evnerne til at samle partiet:

- Jeg mener, at vores politik og projekt er afgørende vigtigt, og at jeg har de kompetencer, der skal til for drive det videre. Jeg har en masse relevant erfaring blandt andet fra mine ni år som leder, så jeg føler mig klar til opgaven, siger han.Rasmus Foged ønsker ikke at lave noget revolutionerende om i Alternativet.

I sit facebook-opslag skriver han, at han ikke mener, at den politiske leder skal bestemme partiets retning.

- En leder kan også være den, der sørger for at holde flokken på ret spor, og sørger for, at man i flokken bliver enig om retningen, siger han uddybende til TV 2.

Ingen ny Uffe

Mette Rahbek slår i sit facebook-opslag fast, at hun ikke er en "ny Uffe", men en "ny Mette":

- Uffe og jeg er to vidt forskellige mennesker. Men vi har begge iværksætteren, socialpædagogen og drømmeren i os. Som politisk leder for Alternativet ønsker jeg at fortsætte kampen for en grønnere fremtid. Klimakrisen er vor tids største udfordring og vi står på tærsklen til at videregive en klode der ikke er levedygtig, skriver hun.

Mette Rahbek, der uddannet socialpædagog, tilføjer dog, at det for hende ikke kun handler om den grønne omstilling. Hun vil også have fokus på den sociale indsats og blandt andet have kontanthjælpsloftet, 225-timersreglen, forsørgerpligt og integrationsydelsen afskaffet.

Afhængig af vedtægtsændring

Mette Rahbek og Rasmus Fogeds ambitioner om at blive partileder kan kun blive til virkelighed, hvis partiets medlemmer på et ekstraordinært landsmøde 13. januar vedtager en vedtægtsændring, der gør det for muligt for andre end medlemmer af folketingsgruppen at stå i spidsen for partiet.

Som Alternativets vedtægter er i dag, kan det nemlig ikke lade sig gøre.

Sker det skal de begge have minimum 100 stillere bag sig og samtidig have grundlaget for deres opstilling godkendt af partiets hovedbestyrelse.