Aftale på plads: Nu bliver rygning på uddannelsesinstitutioner forbudt
De strammere regler skal være med til at indfri målsætningen om, at der i 2030 skal være den første røgfri generation i Danmark.
Forskellig smag i e-cigaretterne skal være fortid, tobaksvarer skal skjules i butikkerne, og så skal det være helt slut med at ryge på uddannelsesinstitutioner med unge. Også på erhvervsskolerne, som hidtil har været undtaget.
Det er nogle af elementerne i en aftale om en styrket indsats for at forhindre unge i at ryge, som et stort flertal af Folketingets partier netop har indgået. Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance er ikke med i aftalen.
Den nye aftale skal være med til at indfri målsætningen om, at der i 2030 skal være den første røgfri generation i Danmark. Det indebærer, at ingen børn eller unge ryger og kun 5 procent af de voksne. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mener, at aftalen er et stort skridt på vejen.
- Hver dag er der 40 børn og unge, der starter med at ryge. Det er den største dræber, vi har, og derfor er den her aftale et helt nødvendigt skridt for folkesundheden, siger Magnus Heunicke.
Artiklen fortsætter under listen.
- Klapjagt og chikane af e-rygere
Hos Socialdemokratiet, Venstre, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet er der stor glæde over den indgåede aftale, som ifølge partierne vil være med til at forhindre mange unge i at gå i gang med at ryge.
Hos Dansk Folkeparti er sundhedsordfører Liselott Blixt enig i mange af elementerne, men når hendes parti ikke er med i aftalen, skyldes det modstand mod forbuddet af forskellige smage i e-cigaretter.
- Forbuddet mod smage rammer alle dem, der er holdt op med at ryge cigaretter og gået over til e-cigaretter som afvænningsmiddel. Det gør, at vi får meget mere handel over grænsen og folk, der selv producerer det, siger Liselott Blixt til TV 2.
Nye Borgerlige står udenfor aftalen af samme årsag som Dansk Folkeparti.
- Vi vil ikke være med til den her klapjagt og chikane af hundredetusindvis af borgere, der bruger e-cigaretter. Det gør man nu ved at tage smagene fra dem, siger sundhedsordfører Lars Boje Mathiesen.
Han opfordrer i stedet sundhedsministeren til at overholde det allerede eksisterende forbud mod salg af e-cigaretter til personer over 18 år.
Minister: Søde smage lokker unge
Sundhedsminister Magnus Heunicke mener, at de nuværende regler skal overholdes og siger desuden, at forbuddet ikke handler om at straffe tidligere rygere, der går over til e-cigaretter.
- Vi forbyder de her meget søde smage, som er målrettet børn. Vi kan se en stigning i antallet af unge, der prøver det her og bliver afhængige af det. Vi tager de søde smage ud af markedet, og det vil betyde, at det bliver vanskeligere for børn og unge at starte en afhængighed, siger Magnus Heunicke.
Den nye lovgivning bliver fremsat i foråret og kommer for langt størstedelen af tiltagenes vedkommende til at gælde fra årsskiftet 2020/2021. Lovkravet om røgfri skoletid på ungdomsuddannelserne skal gælde fra sommeren 2021.
Ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse røg 23 procent af danskerne i 2018 enten dagligt eller lejlighedsvist.