Politik

Uffe Elbæk stopper som politisk leder for Alternativet

Uffe Elbæk vil frem til 1. februar 2020 fortsætte som Alternativets leder. Han vil fremadrettet også være medlem af partiets folketingsgruppe.

Alternativets leder, Uffe Elbæk, stopper som partiets politiske leder.

Det oplyser Uffe Elbæk i en mail til partiets medlemmer.

- Det er noget mærkeligt noget med skift af politiske ledere. Ofte er det ikke kønt. Nogle går af som følge af politiske skandaler eller bliver presset ud af deres egne. Andre gange er magtskiftet en udemokratisk overdragelse til en kronprins eller kronprinsesse, uden at medlemmerne høres. Medierne vil gerne diktere processen. Fremkalde konflikter. Og konkludere på forhånd. Men det her skal være vores proces, skriver han blandt andet i mailen, som TV 2 er i besiddelse af.

- For mig har det været vigtigt, at det er min egen beslutning. At det er mig, der dikterer timingen. Og at det sker i Alternativets ånd. Modigt. Med mulighederne åbne. Der er sikkert nogen, der synes, det er for tidligt, der er sikkert også nogen, der synes, det er er for sent. Nogen, der synes noget tredje. Sådan er det. Men nu bliver det sådan her.

Vil give tid

På et pressemøde mandag eftermiddag om sin beslutning, siger Uffe Elbæk, at han trækker sig nu for at give en ny leder god tid til at komme på plads i rollen:

- Jeg ved, at det er en stor opgave at tage over efter mig, grundlæggeren af et nyt parti. Og jeg har kigget på, hvornår andre ledere har trådt tilbage. Og jeg tror, at det nok tager 1-2 år før, at en ny leder har fundet sig til rette, siger han,

- Så ovenpå det her efterår tror jeg ikke, at man kan give en bedre platform for en ny politisk leder til at overtage partiet.

Uffe Elbæk fortsætter som politisk leder indtil 1. februar 2020 Video: Hans-Henrik Busk Stie

Vil ikke pege på sin arvtager

Uffe Elbæk opfordrer til, at der bliver indkaldt til et ekstraordinært landsmøde 1. februar, hvor der skal findes en ny politisk leder. Indtil da fortsætter han på posten.

Elbæk afviser selv at pege på sin arvtager, men da han på et pressemøde mandag eftermiddag får spørgsmålet om, hvorvidt Alternativets nuværende politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, ville være et godt bud, siger han, at det er han overbevist om, at Nordqvist vil være. Elbæk ved dog ikke, om Nordqvist har de ambitioner.

- Jeg håber, at der bliver tre-fire-fem kandidater, så vi virkelig kan få debatter i spil om, hvad partiet skal i fremtiden. Men jeg vil slet ikke kommentere på, hvem der skal overtage fra mig. Jeg glæder mig så meget til at se et hold stille sig frem til at sige, at de har energien og kompetencerne. Og jeg vil ikke sige, at Rasmus Nordqvist er kronprins. Det vil være det samme som at give et 'dødskys', siger han.

Nedgang ved seneste valg

Uffe Elbæk stiftede Alternativet i november 2013 efter at have meldt sig ud af Det Radikale Venstre.

Lyn-analyse

Uffe Elbæk har vurderet, at hvis partiet skal videre og ud af den vælgermæssige krise lige nu, så skal der også friske kræfter til. Uffe Elbæk har været på en anden måde end alle de andre, og det har smittet. Der er ikke en politiker på Christiansborg, som ikke har det godt med Uffe Elbæk, selvom nogen synes, han er flyvsk. Han har pustet ny luft ind i den politiske debat, og han har også fået resultater med sig.

Til folketingsvalget i 2015 fik Alternativet 4,8 procent af stemmerne og kom i Folketinget med ni mandater.

Alternativet gik tilbage ved det seneste folketingsvalg og tæller i dag fem medlemmer i folketingssalen. Tilbagegangen kom blandt andet efter en periode med længere tids intern uro.

Dels forårsaget af anklager om sexchikane og en overdrevet festkultur i partiet, dels på grund af sager, hvor det profilerede medlem og kulturborgmester i København, Niko Grünfeld, blev taget i at pynte på sit CV, og dels på grund frustration over manglende lederskab fra Elbæks side.

Alligevel afviser Uffe Elbæk, at han forlader en synkende skude:

- Jeg sagde efter valget, at jeg aldrig kunne drømme om at gå fra borde, når skibet er i oprørt hav. Sådan har jeg altid haft det, uanset hvilken arbejdsplads jeg har stået i spidsen for. Og som jeg oplever det, er Alternativet et godt sted lige nu, skriver han i mailen til Alternativets medlemmer.

- Vi har på tværs af organisationen fået gennemført en stor og omfattende evaluering af valget. Vi har i Politisk Forum vedtaget nye politiske sigtepunkter. Vi har etableret et konstruktivt samarbejde med regeringen. Vi laver politiske aftaler, der igen og igen rykker Danmark i den retning, vi synes er rigtig.

Ros fra kolleger

Allerede få minutter efter, at Uffe Elbæk meddelte sin afgang som politisk leder, har flere både partifæller og politiske kolleger reageret på nyheden, og fra venstre mod højre er der ros.

Blandt andre fra statsminister Mette Frederiksen, der takker Elbæk for samarbejdet og for at have påvirket både Socialdemokratiet og andre partier på klimaområdet:

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen mener, at Elbæk tjener som en inspiration "for os alle".

Liberal Alliances Alex Vanopslagh fremhæver Elbæk for at have rykket samfundsdebatten.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, glæder sig over, hvor langt SF og Alternativet ifølge hende er kommet i klimadebatten.

Og Enhedslistens Pernille Skipper takker den afgørende politiske leder for den rejse, deres to partier har været på sammen.

65-årige Uffe Elbæk var kulturminister fra oktober 2011 til december 2012. Selv om han træder tilbage som politisk leder, fortsætter han som medlem af Folketinget.