Politik

Regeringen klar med tiltag mod lattergas

Op mod hver fjerde unge dreng i hovedstadsområdet har prøvet at inhalere lattergas, viser ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen.

Unges misbrug af lattergas er blevet et så stort problem, at der nu er behov for at stramme reglerne på området.

Det mener regeringen, og derfor har erhvervsminister Simon Kollerup mandag sammen med sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke præsenteret en række tiltag, som skal sikre, at unge under 18 år fremover får sværere ved at få fingrene i lattergaspatronerne:

Sådan vil regeringen forhindre misbrug af lattergas

 1. Aldersgrænse og mængdebegrænsning

  Fremover skal det være forbudt at sælge lattergaspatroner til unge under 18 år. Samtidig skal det ikke være muligt at købe mere end to lattergaspatroner på otte gram ad gangen

 2. Forbud mod salg af større patroner til private

  Store lattergasbeholdere på over otte gram er tiltænkt industrielle- og restaurantmæssige
  formål. Derfor vil regeringen fremover gøre det ulovligt at sælge lattergasbeholdere på over otte gram til private.

 3. Større bøder

  Bødeniveauet for overtrædelse af reglerne for salg af lattergaspatroner skal hæves, så det fremover ikke kan betale sig for butikker, kiosker mv. at omgås reglerne.

  Regeringen nævner dog ikke præcis, hvor store bøderne skal være.

- Vi er i denne tid vidner til en meget trist tendens, primært blandt vores unge mennesker, hvor flere og flere misbruger lattergas som et rusmiddel. Det, synes vi i regeringen, er bekymrende og et stort problem. Derfor vil jeg indkalde alle Folketingets partier til forhandlinger om denne tendens. Vi ønsker at sætte hurtigt ind og samtidig sende et signal om, hvor alvorligt det er, siger Simon Kollerup.

Unges misbrug af lattergas er blevet et så stort problem, at der nu er behov for at stramme reglerne på området.

Rapport kortlægger udbredelsen

Tiltagene kommer samme dag, som Sundshedsstyrelsen præsenterer en rapport, der kortlægger, hvor udbredt lattergas er blandt unge.

FAKTA: Lattergas er farligt

Når lattergas anvendes hos tandlægen eller på hospitalet som bedøvelsesmiddel, er det blandet med ilt.

Men det er det ikke, når det bruges som rusmiddel. Ved gentagen inhalation af den rene gas kan der derfor opstå iltmangel, fordi gassen fortrænger ilten i indåndingsluften.

I værste fald - og især ved blanding med alkohol eller andre sløvende rusmidler - kan det resultere i kvælning på grund af iltmangel.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Ifølge den har 17 procent af alle drenge på erhvervsskolerne og de gymnasiale uddannelser prøvet at inhalere lattergas fra gaspatroner. For pigernes vedkommende er det ti procent.

Ifølge rapporten er det særligt i Hovedstadsregionen, at brugen af lattergas er udbredt. Her er det op mod 25 procent af alle 15-25 årige drenge på erhvervsuddannelserne og de gymnasiale uddannelser, der har prøvet rusmidlet, og lige knap 15 procent af pigerne.

Til sammenligning havde 41 procent af unge mellem 16 og 24 år i 2017 prøvet at ryge hash, viser tal fra Sundhedsstyrelsen.

Udbredelsen af lattergas mærker man også hos Giftlinjen, der i begyndelsen af 2019 valgte at udsende en advarsel til både unge og forældre om brugen af lattergas, efter at man de seneste år havde oplevet en stor stigning i antallet af henvendelser fra personer, der ønskede hjælp til deres misbrug af gassen. Det er på den baggrund, at regeringen nu reagerer:

- Vi ved, at der kommer flere og flere indberetninger til Sundhedsstyrelsen om konkrete lattergasskader. Vi ved også, at giftlinjen beretter om flere henvendelser om alvorlige nerveskader som følge af lattergasmisbrug. Når man inhalerer lattergaspatroner, presses ilten ud af lungerne, og det giver en beruselse, der minder om alkoholpåvirkning i en kort periode, men der sker også det, at lattergas overtager lungerne, så man risikerer at blive kvalt, få forfrysninger i lungerne, varige hjerne- og nerveskader, tab af førlighed og psykiske problemer. Det er derfor, lattergas er farligt, siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

Uenighed om aldersgrænse

Allerede i forrige valgperiode var et flertal af Folketingets partier klar til at lovgive om brugen af lattergas.

Dengang kunne man dog ikke blive enige om, hvorvidt der skulle indføres en aldersgrænse for køb, da både Venstre og Liberal Alliance var imod.

Til gengæld ville daværende erhvervsminister Rasmus Jarlov indføre en begrænsning for, hvor mange lattergaspatroner man må købe, men det forslag nåede aldrig at komme til afstemning, før der blev udskrevet folketingsvalg.