Politik

'Skandale' og 'absurd', siger danske politikere om kinesisk pres på Færøerne

Kina kan have forsøgt at true Færøerne til at bruge Huaweis 5G-netværk. En række ordførere kræver nu, at udenrigsministeren går ind i sagen.

Et storpolitisk stormvejr har ramt Færøerne og blæser lige nu kraftige vinde helt til Christiansborg.

Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie, skulle have truet med at droppe en frihandelsaftale med Færøerne, hvis ikke de hyrede den kinesiske techgigant Huawei til at stå for det færøske 5G-netværk.

Det skriver blandt andet Berlingske, der er i besiddelse af en lydoptagelse, hvor den færøske handelsminister over for sin departementschef refererer til et hemmeligt møde mellem ambassadøren og den færøske lagmand, Bárður á Steig Nielsen.

Og det får nu en lang række danske politikere til at reagere og kræve, at udenrigsminister Jeppe Kofod blander sig i sagen.

- Det er et meget absurd teater, som den kinesiske ambassadør laver ved direkte at blande handelspolitik sammen med presset på Færøerne. Det er at blande æbler og pærer sammen, og derfor må vi hjælpe Færøerne alt det, vi kan, ved at sørge for, at det her afpresningsspil ikke virker, siger Michael Aastrup Jensen, udenrigsordfører for Venstre.

Fra udenrigsministerens side må man indkalde den kinesiske ambassadør til en samtale, for det her er en skandale

Søren Espersen, udenrigsordfører i Dansk Folkeparti

Han har bedt om en redegørelse af sagen på næste møde i Udenrigspolitisk Nævn, der finder sted torsdag.

Søren Espersen, udenrigsordfører for Dansk Folkeparti, stemmer i:

- At man på den måde forsøger at true en lagmand på Færøerne, det er ganske chokerende. Og der mener jeg, at Danmark må gribe ind. Fra udenrigsministerens side må man indkalde den kinesiske ambassadør til en samtale, for det her er en skandale, siger han.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, mener, at Danmark må gribe ind i Huawei-sagen. Video: Maria Runøe Møller

Hos De Konservative er udenrigsordfører Naser Khader mere afventende.

Han fortæller, at han har mødt den kinesiske ambassadør flere gange, og at han ikke kan genkende billedet af ham.

- Men hvis det er korrekt, skal det have konsekvenser. I første omgang mener jeg, det er vigtigt, at vi udenrigsordførere får mulighed for at høre de optagelser, siger han.

Udenrigsminister: Færøerne bestemmer selv

Under statsministerens spørgetime tirsdag sagde Mette Frederiksen (S), at Færøerne selv bestemmer, hvem der skal stå for deres 5G-netværk. Teleområdet er hjemtaget af Færøerne, lød argumentet.

Og den holdning deler udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Det understreger han i en skriftlig kommentar til TV 2:

- Som udenrigsminister vil jeg slå fast, at det er afgørende, at udenrigspolitik er baseret på, at både vi og vores samarbejdspartnere udviser gensidig respekt og følger de internationale spilleregler. Det er grundlaget for dansk udenrigspolitik.

- Det er sådan, vi arbejder med andre lande, og sådan vi arbejder med Kina, som vi har et godt partnerskab med, siger han.

Frygter, at Huawei vil misbruge 5G til spionage

Det færøske teleselskab Føroya Tele har samarbejdet med Huawei siden 2015, og i juni i år lykkedes det at foretage det første 5G-opkald på Færøerne.

Aftalen mellem Færøerne og Kina om 5G-netværket er dog ikke underskrevet, og i november advarede den amerikanske ambassadør til Danmark, Carla Sands, stærkt imod at fortsætte samarbejdet.

Ifølge Peter Viggo Jakobsen, professor ved Forsvarsakademiet, er amerikanerne bange for, at den kinesiske hardware kan misbruges til spionage.

Ifølge Peter Viggo Jakobsen, professor ved Forsvarsakademiet, er amerikanerne bange for, at den kinesiske hardware kan misbruges til spionage. Video: Maria Runøe Møller

- De argumenterer for, at der er en tæt forbindelse mellem den kinesiske stat og det her teleselskab. Derfor ved Huawei godt, at de har travlt nu. Det gælder om at få fodfæste i den vestlige verden, så de kan sige "se, vi er ikke farlige".

- Jo flere vestlige stater, Huawei kan indgå aftaler med, jo bedre vil de stå i den internationale konkurrencesituation. De er bange for, at de kun kan få 5G i den tredje verden, og hvor amerikanerne ikke har indflydelse, siger han.

I Danmark har TDC allerede droppet Huawei og laver i stedet sit 5G-netværk med svenske Ericsson.

Huawei selv hævder at være uafhængig af den kinesiske regering.