Politik

Tidligere departementschef om skandalesag: Minister burde være orienteret på tiltrædelsesnatten

Ministeren har indkaldt til pressemøde om sagen tirsdag klokken 10.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) var ifølge egne ord chokeret over de oplysninger, der i sidste uge kom frem om en mulig skandalesag i Forsvaret.

Trine Bramsen blev først orienteret om sagen onsdag i sidste uge. Et døgn før den kom frem i medierne.

- Det er alt, alt for sent. Hvis der har været viden om den her sag igennem længere tid, så skal en minister have det at vide, og sagen skal håndteres. Det går ikke, at man prøver at skjule sådan en sag, lød det fra Trine Bramsen.

Tidligere departementschef undrer sig

Peter Loft, der har en fortid som departementschef i Skatteministeriet, undrer sig over, at ministeren ikke er blevet orienteret i bedre tid i en alvorlig sag som denne.

Ifølge Peter Loft burde Trine Bramsen allerede være blevet orienteret på tiltrædelsesnatten, hvis departementet på daværende tidspunkt kendte til omfanget af sagen.

- Hvis den her sag havde den karakter, som den har nu, da hun tiltrådte, så vil jeg sige, at den er så vigtig, at man burde nævne, at den ville komme inden for x antal måneder.

Ifølge TV 2s oplysninger har Trine Bramsen fået foreløbigt svar på en intern undersøgelse, hun igangsatte i sidste uge om sagen.

Kræver svar

Ministeren har blandt andet krævet svar på, hvordan svindlen har kunnet lade sig gøre, og hvorfor hun først blev orienteret i sidste uge.

Trine Bramsen ønsker ikke at udtale sig om, hvad redegørelsen indeholder. Men hun har indkaldt til pressemøde tirsdag klokken 10.

Sagen handler om, at det i en periode har været muligt for ansatte i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse at bestille varer og tjenesteydelser, kvittere for modtagelsen og godkende den efterfølgende betaling. Uden at andre har kontrolleret transaktionerne. To medarbejdere er blevet politianmeldt.

Det mistænkes, at der er blevet benyttet en skyggekonto. Der er blevet bestilt en række luksusvarer, som er betalt via skyggekontoen. Blandt andet dyre designerlamper, en drone, en pizzaovn og dyr vin.

Du kan læse mere om, hvordan svindlen kan være foregået her.

'Meget usædvanligt'

Ifølge Peter Loft forekommer det ’meget usædvanligt’, at Trine Bramsen ikke blev orienteret på et tidligere tidspunkt i forløbet.

- Helt overordnet skal ministeren have et vist kendskab til alt væsentligt, der foregår i hans eller hendes ministerium. Også selvom det er sager, man ikke har nogen særlig indflydelse på, siger han.

Han påpeger, at der ikke er noget, der tyder på, at der er nogen i den centrale del af Forsvarsministeriet, der har noget at skjule i sagen. Derfor undrer det ham, at Trine Bramsen først blev orienteret, dagen før sagen rullede.

- Fra det øjeblik, hvor Rigsrevisionen går ind i sagen, der er det klart, at ministeren vil blive involveret i sagen. Selv hvis Rigsrevisionen kom frem til, at der ikke var noget at kritisere, så er der alligevel nogen, der ville stille spørgsmål om, hvordan det kom så vidt, at Rigsrevisionen gik ind. Så under alle omstændigheder er det noget, som hun burde være forberedt på, siger Peter Loft.

Pressemøde klokken 10

Rigsrevisionen, som afslørede problemerne i styrelsen, orienterede departementet i Forsvarsministeriet i april.

Ved et pressemøde tirsdag klokken 10 tirsdag, vil ministeren kommentere den redegørelse, som hun satte i værk, efter hun blev orienteret om sagen.

Ifølge TV2s oplysninger vil pressemødet blandt andet handle om, hvorfor forsvarsministeren ikke selv blev bekendt med problemerne før i sidste uge.