Politik

Reagerede ikke på whistleblowers opråb om mulig svindel i Forsvaret: Nu er revisor fyret

Ifølge en professor i økonomistyring må Forsvaret ikke forudbetale leverandører. Derfor burde Søndergaard El og revisoren have undret sig, mener han.

Revisionsfirmaet BDO i Brønderslev har mandag fyret en revisor, der har været involveret sagen om mulig svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Det oplyser BDO til TV 2.

Den nu fyrede revisor har stået for revisionen af regnskabet hos elfirmaet Søndergaard El, der har Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse som kunde.

Whistlebloweren Karsten Hamborg Ravnsgaard, der er tidligere økonomiansvarlig hos Søndergaard El, stod i sidste uge frem og fortalte, at han opdagede, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i flere tilfælde betalte mere end den reelle pris for ydelserne.

De penge blev ifølge Karsten Hamborg Ravnsgaard sat ind på en skyggekonto hos Søndergaard El, hvorfra han frygtede, at medarbejdere i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse købte varer til eget private forbrug, og det gjorde han revisoren opmærksom på.

Men revisoren reagerede ikke, og det har nu ført til fyring.

- En intern undersøgelse har vist, at en af vores revisorer, primo 2019, modtog en henvendelse fra en whistleblower omhandlende indicier på formodede uregelmæssigheder i den pågældende sag. Revisoren forholdt sig ikke til denne information. På den baggrund har vi opsagt samarbejdet med den pågældende medarbejder med øjeblikkelig virkning, skriver BDO's administrerende direktør, Stig Holst Hartwig, i en mail til TV 2.

BDO vil ikke udtale sig yderligere om sagen til TV 2.

Professor: Ulovligt at forudbetale

Søndergaard El har mandag udsendt en pressemeddelelse, hvor firmaet bekræfter, at Forsvaret har haft penge til gode hos dem.

Elfirmaet bekræfter også, at der er blev købt lamper, pizzaovn og andre hvidevarer for pengene. Men virksomheden afviser at være indblandet i at levere varer til private personer i Forsvaret. Varerne er enten leveret til Forsvaret eller afhentet af Forsvarets folk, lyder det.

Ifølge Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet er praksissen med, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har penge til gode hos en privat virksomhed dog ulovlig, uanset hvem varerne går til.

- Det er helt fundamentalt, at en statslig virksomhed ikke må lave forudbetaling af varer. Det, der er foregået, er jo ikke engang, at de bare har forudbetalt og bogført det som forudbetaling. De har bogført det som en udgift, men så er der en skjult forudbetaling, og det er ulovligt, uanset om man er en offentlig eller privat virksomhed. Den er ikke bogført korrekt, siger Per Nikolaj Bukh til TV 2.

- Søndergaard El burde have undret sig

Økonomiprofessoren forklarer, at en privat virksomhed gerne må modtage forudbetaling fra en kunde. Men eftersom forudbetalingen er kommet fra en offentlig kunde, som ikke må forudbetale, burde ledelsen i Søndergaard El have reageret, mener han.

- Man burde have indset, at man kunne være med til at omgå statslige regnskabsregler. Man burde også have haft noget at have den undren i, når ens regnskabsansvarlige (whistlebloweren Karsten Hamborg Ravnsgaard, red.) påpeger, at det er usædvanligt, siger Per Nikolaj Bukh.

I pressemeddelelsen mandag slår Søndergaard El fast, at "folk fra Forsvaret" og Søndergaard El løbende og "nøje" har kontrolleret Forsvarets tilgodehavende. I april var det på 600.000 kroner, mens Forsvaret i dag skylder 17.100 kroner, står der i pressemeddelelsen.

Brancheorganisation: Revisor skal reagere

TV 2 har spurgt Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, hvorfor den har forudbetalt Søndergaard El, men har endnu ikke fået et svar.

Hos brancheorganisationen FSR - danske revisorer siger administrerende direktør Charlotte Jepsen følgende i et skriftligt citat til TV 2:

- Revisor skal reagere på en sådan henvendelse, som der her er tale om. Revisor er offentlighedens tillidsrepræsentant, og vi noterer os, at revisionsfirmaet har reageret hurtigt og opsagt samarbejdet med den pågældende revisor med øjeblikkelig virkning.

Rystede statsrevisorer

Det var en henvendelse fra Karsten Hamborg Ravnsgaard, der tidligere på året fik Rigsrevisionen til at se på mulig svindel i Forsvaret, og i sidste uge kom Rigsrevisionen og Statsrevisorerne så med hård kritik af kontrollen med indkøb i Forsvaret.

To medarbejdere i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse er blevet politianmeldt efter Karsten Hamborg Ravnsgaard er stået frem, og en undersøgelse fra Rigsrevisionen har afsløret, at det i en periode har været muligt for ansatte i styrelsen at bestille varer og tjenesteydelser, kvittere for modtagelsen og godkende den efterfølgende betaling.

Uden at andre har kontrolleret transaktionerne.

På den baggrund konkluderede Statsrevisorerne fredag, at der er høj risiko for, at der er begået fejl og berigelsesforbrydelser, uden at Forsvarsministeriet efterfølgende kan opdage det.

- Jeg har været statsrevisor i mere end 20 år, og jeg har aldrig set noget lignende. Det er rystende, sagde Henrik Thorup (DF), formand for Statsrevisorerne, fredag.

Sagen har også ført til, at forsvarsminister Trine Bramsen (S) har udskudt en planlagt tur til Grønland mandag og tirsdag.