Politik

Partier om mulig svindelsag: Der skal rulle hoveder, hvis folk i ministeriet har vidst noget

Ordførere kritiserer, at forsvarsminister ikke blev orienteret om mulig svindel.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har nu ifølge TV 2s oplysninger fået foreløbigt svar på en intern undersøgelse, hun igangsatte i sidste uge om mulig svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

En, der ser frem til at høre konklusionerne fra redegørelsen, er Det Konservative Folkepartis forsvarsordfører, Niels Flemming Hansen, som kalder sagen "noget rod".

- Hvis der har siddet departementsfolk højt oppe i ministeriet, som har vidst det her, og vi ved, at de har vidst det, så bliver der nødt til at rulle hoveder, siger han til TV 2.

Ministeren har blandt andet krævet svar på, hvordan svindlen har kunnet lade sig gøre, og hvorfor hun først blev orienteret i sidste uge.

Trine Bramsen ønsker ikke at udtale sig om, hvad redegørelsen indeholder. Men ifølge TV 2s oplysninger vil ministeren indkalde til pressemøde tirsdag formiddag.

Orienteret efter syv måneder

Sagen handler om, at det i en periode har været muligt for ansatte i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse at bestille varer og tjenesteydelser, kvittere for modtagelsen og godkende den efterfølgende betaling. Uden at andre har kontrolleret transaktionerne.

Frygten er, at der på grund af den manglende kontrol er blevet svindlet med skattekroner.

Men selvom Rigsrevisionen, som afslørede problemerne i styrelsen, orienterede departementet i Forsvarsministeriet i april, blev Trine Bramsen først orienteret onsdag i sidste uge.

- Vi kan simpelthen ikke være tjent med en minister, der ikke er informeret. Det her handler ikke om blå eller røde ministre. Det handler om ordentlighed i Forsvaret, siger Niels Flemming Hansen.

Undren i Radikale Venstre

Radikale Venstres forsvarsordfører, Martin Lidegaard, forstår heller ikke, at forsvarsministeren ikke kendte til sagen før i sidste uge.

- Normalt ville man i et ministerium, hvis man får en henvendelse fra Rigsrevisionen af den her karakter, skynde sig at få undersøgt sagen. Skynde sig at få tingene på plads. Og her har man ikke engang orienteret ministeren. Jeg fatter ikke, hvad der er foregået, siger han til TV 2.

Derfor forventer den radikale ordfører også handling fra forsvarsministeren, der natten til mandag modtog den foreløbige redegørelse, som hun havde krævet fra departementschefen.

- Jeg formoder, at ministeren i nat er blevet orienteret om, hvordan det kunne gå så galt. Hvem der har vidst hvad, og hvem der ikke har vidst noget. Og så forventer jeg, at ministeren tager konsekvensen af det, siger Martin Lidegaard.

Sagen blev kendt i offentligheden torsdag i sidste uge, da det kom frem, at to ansatte i Forsvaret Ejendomsstyrelse var blevet politianmeldt.