Politik

Ministerium vil give gult kort til Stram Kurs

Stram Kurs har blandt andet brugt e-mailadresser flere gange.

Social- og Indenrigsministeriet vil gribe ind over for Stram Kurs' indsamling af vælgererklæringer efter begrundet mistanke om regelbrud, oplyser ministeriet.

- Ministeren indstiller til Valgnævnet at give et gult kort til partiet Stram Kurs. Ministeren har samtidig orienteret Folketinget om indstillingen til Valgnævnet, lyder det i en pressemeddelelse.

Konkret betyder det gule kort, at partiet ikke kan indsamle v√¶lgererkl√¶ringer, mens sagen unders√łges af Valgn√¶vnet.

Mistænker mangel om samtykke

Ministeriet mistænker, at partiet har brugt en række e-mailadresser, som partiet ikke har haft samtykke til at bruge.

Der er blandt andet tale om e-mailadresser fra partiets indsamling af vælgererklæringer til folketingsvalget 2019, som så er blevet genbrugt til indsamling af vælgererklæringer til Europa-Parlamentsvalget i 2024.

Og det mener ministeriet altså ikke, at vælgerne har givet samtykke til.

Brugt e-mails flere gange

Derudover er der if√łlge ministeriet tale om, at Stram Kurs har skrevet en r√¶kke e-mailadresser ind i systemet til v√¶lgererkl√¶ringer flere gange.

Flere end 9000 af omtrent 40.000 e-mailadresser er skrevet ind mere end én gang. Flere end 700 af adresserne er skrevet ind mindst fem gange. Og i et enkelt tilfælde er en adresse skrevet ind 56 gange til både folketingsvalg og Europa-Parlamentsvalg.

Når man giver en e-mailadresse til et parti, så modtager man typisk et link til afgivelse af en vælgererklæring efter en eftertænksomhedsperiode på syv dage.

Mistanken fra ministeriet går på, at man har brugt de samme e-mailadresser flere gange til at generere flere unikke links. De links har man så sendt videre til andre personer, så de lettere kunne indgive vælgererklæringer uden om betænkningtiden på de syv dage.

- Vi skal tage vores demokrati og spillereglerne for valg meget alvorligt. Vi kan ikke have, at partier skyder genvej til stemmesedlen, siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).

Hun kalder det mistænkeligt, at Stram Kurs har fodret vælgererklæringssystemet med så mange e-mailadresser, der går igen. Og finder det tankevækkende, hvis der er tale om, at 700 mennesker i Danmark deler den samme mailadresse:

- Og s√• inden for samme d√łgn beslutter sig for at indtaste v√¶lgererkl√¶ringer til √©t bestemt parti, siger hun.

Ikke stor tiltro til nævnets uafhængighed

Stram Kurs kalder det en misforståelse, at partiet bevidst skulle have snydt med vælgererklæringer.

- Det er nærmest som om, at den beslutning allerede er truffet, i hvert fald om et gult kort, siger partiets leder, Rasmus Paludan, til Ritzau.

- Jeg har ikke s√¶rlig stor tiltro til Valgn√¶vnets uafh√¶ngighed, n√•r Astrid Krag √•benbart kan foruddiskontere deres afg√łrelser, tilf√łjer han.

Der har tidligere været fokus på partiets brug af vælgererklæringer. Tidligere i år kom det frem, at Stram Kurs havde brugt en lovfinte til at samle vælgererklæringer ind.

I september blev hullet lukket, da Folketinget vedtog en regelændring med 105 stemmer for og ingen imod.