Politik

Forsvarsminister udskyder tur til Grønland efter svindelsag

I en rapport har Rigsrevisionen fundet fejl i 54 ud af 64 undersøgte indkøb.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) udskyder sin rejse mandag og tirsdag til Grønland som følge af den verserende sag om manglende kontrol og mulig svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Styrelsen fik fredag hård kritik fra Statsrevisorerne og Rigsrevisionen, og derfor aflyser ministeren sit planlagte besøg mandag og tirsdag i Grønland for at få klarhed i sagen.

– Der er rettet en meget alvorlig kritik mod Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Det er en sag, som jeg tager dybt alvorligt – og som jeg hurtigst muligt ønsker at nå til bunds i og rydde op efter. Det samme gælder ministeriets håndtering af sagen, siger Trine Bramsen.

Fejl i 54 ud af 64 undersøgte indkøb

Styrelsen servicerer myndigheder under Forsvarsministeriet ved at levere og udvikle de fysiske rammer.

Styrelsen er fanget i en sag om to ansattes mulige millionsvindel i forbindelse med indkøb, som kom til offentlighedens kendskab torsdag.

Rigsrevisionen har afsløret, at det i en periode har været muligt for ansatte i styrelsen at bestille varer og tjenesteydelser, kvittere for modtagelsen og godkende den efterfølgende betaling. Uden at andre har kontrolleret transaktionerne.

I 54 af 64 undersøgte vedligeholdelsesprojekter fra 2018 har der været "helt basale fejl og mangler". Her er der tale om blandt andet ukorrekte oplysninger om, hvornår sagerne er gennemført og potentielt forfalskede underskrifter, oplyste statsrevisorerne fredag.

Fundene rystede formanden for Statsrevisorerne, Henrik Thorup (DF).

– Da jeg nåede frem til side 27 (i Rigsrevisionens rapport, red.), måtte jeg skrive ned, at det her var chokerende. Jeg har været statsrevisor i mere end 20 år, og jeg har aldrig set noget lignende. Det er rystende, sagde han fredag, da resultaterne blev præsenteret.

Bramsen sent orienteret

Først onsdag i denne uge blev forsvarsminister Trine Bramsen (S) orienteret om den mulige skandalesag i Forsvaret.

Trine Bramsen fortalte tidligere på ugen til TV 2, at hun er voldsomt utilfreds med først at være blevet orienteret af sit ministerium om sagen et døgn før, at medierne kunne berette om historien.

– Det er alt, alt for sent. Hvis der har været viden om den her sag igennem længere tid, skal en minister have det at vide, og sagen skal håndteres.

Direkte adspurgt om Trine Bramsen har tillid til Forsvarets øverste ledelse, svarer hun:

– Jeg synes, at man skal træffe beslutninger på et oplyst grundlag. Så at begynde at sige, at der er nogle, jeg ikke har tillid til på nuværende tidspunkt, vil være forkert. Men det er klart, at den redegørelse, som jeg har bedt om, skal belyse, hvem, der har vidst hvad, hvornår.

Ifølge Statsrevisorerne blev Forsvarsministeriets departementschef i april orienteret om, at Rigsrevisionen havde indledt en undersøgelse.