Politik

Minister om mulig svindel: Jeg har fundet den helt store hammer frem

Først kort tid inden sagen kom frem i offentligheden, blev forsvarsministeren orienteret. Nu lover hun, at sagen bliver undersøgt til bunds.

Først onsdag i denne uge blev forsvarsminister Trine Bramsen (S) orienteret om den mulige skandalesag i Forsvaret.

To medarbejdere i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse er blevet politianmeldt, og en undersøgelse fra Rigsrevisionen har afsløret, at det i en periode har været muligt for ansatte i styrelsen at bestille varer og tjenesteydelser, kvittere for modtagelsen og godkende den efterfølgende betaling. Uden at andre har kontrolleret transaktionerne.

Frygten er, at der på grund af den manglende kontrol er blevet svindlet med skattekroner.

- Jeg er lige så chokeret som alle andre over de oplysninger, der er kommet frem. Og som jeg først hører om nu, siger Trine Bramsen.

- Det er en meget alvorlig sag, og jeg har fundet den helt store hammer frem. Jeg vil helt til bunds i sagen.

Statsrevisorerne vil fredag formiddag afholde pressemøde om sagen, og her vil de ifølge TV 2s oplysninger rette en voldsom kritik af Forsvaret. I 54 af 64 undersøgte vedligeholdelsesprojekter har der været ”helt basale fejl og mangler”, blandt andet mangel på intern kontrol, lyder konklusionen blandt andet.

Samtidig vil Statsrevisorerne ifølge TV 2s oplysninger kritisere Forsvarsministeriet for ikke at have levet op til sit ansvar ”for at tilrettelægge regnskabsvæsenet og kontrollere, at reglerne overholdes”. Og derudover har Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse "i flere tilfælde givet Rigsrevisionen ufuldstændige og urigtige oplysninger", fremgår det af Statsrevisorernes beretning.

Mildest talt forundret

Trine Bramsen fortæller til TV 2, at hun er voldsomt utilfreds med først at være blevet orienteret af sit ministerium om sagen et døgn før, at medierne kunne berette om historien.

- Det er alt, alt for sent. Hvis der har været viden om den her sag igennem længere tid, så skal en minister have det at vide, og sagen skal håndteres. Det går ikke, at man prøver at skjule sådan en sag, siger hun og fortsætter:

- Jeg er mildest talt forundret over sagens forløb. Og det er også baggrunden for, at jeg både har sat gang i et rejsehold fra Forsvaret, der skal undersøge, hvad der er sket i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Og at jeg også har bedt om en meget hurtig redegørelse om, hvad der er sket i ministeriet. Hvorfor har jeg ikke fået besked om det her? Selvom det er foregået i 2018, før jeg kom til, er det jo helt nødvendigt, at man får lukket de huller, som har givet anledning til den eventuelle svindel.

Direkte adspurgt om Trine Bramsen har tillid til Forsvarets øverste ledelse, svarer hun:

- Jeg synes, at man skal træffe beslutninger på et oplyst grundlag. Så at begynde at sige, at der er nogle, jeg ikke har tillid til på nuværende tidspunkt, vil være forkert. Men det er klart, at den redegørelse, som jeg har bedt om, skal belyse, hvem, der har vidst hvad, hvornår.

Du kan følge Statsrevisorernes pressemøde kl. 11.30 på TV 2 NEWS.