Politik

Mette F. holdt møde med Trump - ekstra fly til NATO og ingen snak om køb af Grønland

Mette Frederiksen og Donald Trump mødte onsdag hinanden for første gang. Trumps forslag om at købe Grønland blev ikke vendt på mødet.

Mette Frederiksen har holdt møde med USA's præsident, Donald Trump, under NATO's topmøde i London.

Mette Frederiksen fortalte efter mødet, at hun over for Trump har tilkendegivet, at Danmark vil bidrage med yderligere fire kampfly til NATO-styrken.

- I forhold til NATO er der ønsker om yderligere dansk bidrag på flykapacitet, og det har vi sagt ja til at imødekomme, sagde statsministeren på et pressemøde.

Danmark har i forvejen lovet at stille fire fly til rådighed for NATO. Så der bliver nu tale om otte kampfly, men kun i to år.

- Der er et ønske om yderligere fire fly i 2020 og 2021. De er en del af det NATO-beredskab, som vi i forvejen indgår i. Det er en forlængelse af det arbejde, vi er i gang med allerede, uddybede statsministeren efter mødet med Trump.

Et tæt forhold

Mette Frederiksen sagde, at mødet med Trump bekræftede hende i, at Danmark og USA har et tæt forhold med hensyn til blandt andet sikkerhedspolitik, NATO-samarbejdet og handelsrelationer.

Også spørgsmålet om Arktis blev vendt på det bilaterale møde, fortalte statsministeren:

- Vi har sammen med Færøerne og Grønland gennem en længere periode været i gang med at forberede det, der kan blive et strategisk partnerskab med USA. Vi har på vores møde i dag aftalt at arbejde videre med det.

Mette Frederiksen understregede, at Trumps forslag om at købe Grønland ikke blev vendt på mødet.

- Vi har ikke berørt det emne, og det forventer jeg heller ikke, vi kommer til på et senere tidspunkt, sagde statsministeren og tilføjede, at de to statsledere svingede godt sammen og havde en meget direkte dialog.

- Der er ikke så meget, der bliver pakket ind. Det tror jeg er godt i et internationalt samarbejde, lød det fra statsministeren.

Trump aflyste besøg

Det var første gang, at Mette Frederiksen og Donald Trump mødtes på tomandshånd. Trump skulle have besøgt Danmark i september, men præsidenten aflyste efter den danske statsminister kategorisk afviste et salg af Grønland.

Mette Frederiksen kaldte Trumps idé for absurd, og det faldt den amerikanske præsident for brystet.

Statsministeren har oplyst, at regeringen vil prioritere 1,5 milliarder kroner til Arktis, som blandt andet skal gå til øget overvågning både i luften og i havet.

Så sent som i sidste uge udpegede Forsvarets Efterretningstjeneste Grønland og Arktis som den største sikkerhedsrisiko for Danmark på grund af stormagters interesser i området.

Klar opbakning til NATO

Danmark deltager i topmødet i London med en klar opbakning til NATO. Der "findes intet alternativ til NATO", understreger statsminister Mette Frederiksen.

Sådan er det, og sådan må det være, mener Lars Bangert Struwe, som er generalsekretær i tænketanken Atlantsammenslutningen.

- Danmark skal, som vi plejer, vise os som den meget loyale NATO-partner. Vi er så transatlantisk orienteret, som det nærmest kan lade sig gøre. Altså orienteret mod, hvad der sker i USA, siger han.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har før mødet i London stillet spørgsmål ved, om NATO også i fremtiden skal stå for Europas forsvar.

Det synspunkt står han foreløbigt alene med.